Enostavno domače ovseno mleko

0 comments

Med najbolj okusne veganske napitke zagotovo sodi ovseno “mleko”. Od danes naprej ti ga ni treba več kupovati po visokih cenah, naredi si ga doma. Priprava je super enostavna, v hladilniku pa se obdrži več kot teden dni. Poskusi in se navduši!

Če ne piješ kravjega mleka ali pa če si želiš le malo predaha od mlečnih izdelkov, je ovseno mleko čudovita veganska alternativa. Po okusu je zelo nevtralno, po teksturi pa čudovito kremasto. Da ne omenjam niti dejstva, da je doma narejeno prav poceni.

Pa še eno dejstvo, zaradi katerega mi je ovseno mleko taaaako zelo všeč. Ovseno mleko je lažje od tistih, ki so narejeni iz oreščkov in imajo nižji glikemični indeks od tistega, narejena iz riža. Da o sojinem mleku sploh ne govorim.

Za pripravo ovsenega mleka potrebuješ:

 • ovsene kosmiče
 • cedilo
 • gazo ali najlonko
 • mešalnik
 • steklenico s pokrovom

Kot vidiš, za pripravo ne potrebuješ ničesar, česar že nimaš doma oziroma ničesar, kar ni na voljo v vsaki osnovni trgovini. Ovsene kosmiče lahko po zelo nizki ceni kupiš kjerkoli. Cedilo zagotovo že imaš doma. Gazo ali pa najlonko imaš prav tako zagotovo doma, sicer pa ju kupi v trgovini. Mešalnik oziroma blender najbrž tudi imaš? Steklenica s pokrovom pa tudi ne bo problem. Še opazka – mleko bo najdlje sveže, če ga hraniš v steklenici in ne v plastični posodi ali plastenki. Ti povem, kjer sem jo jaz dobila? Enkrat sem kupila paradižnikovo kašo v steklenici, jo porabila v receptih, jo oprala in posušila in sedaj jo imam vedno na voljo za hranjenje ovsenega mleka. Enostavno!

Še na kratko o tem, kako ovseno mleko pripraviš v petih korakih:

 1. ovsene kosmiče namočiš čez noč
 2. namočene kosmiče odcediš in splakneš pod tekočo vodo
 3. ovsene kosmiči zmiksaš v blenderju oz. mešalniku
 4. ovseno mleko precediš čez dvojno gazo oziroma najlonko
 5. ovseno mleko hraniš v hladilniku in v njem uživaš

Ovseno mleko lahko uporabiš tako, kot bi “navadno” mleko. Uporabi ga s kosmiči, v kavi, za kuhanje ali pa kar tako. Opozoriti te moram le na eno stvar: ko ga hraniš v hladilniku, se mleko rado usede, torej razdeli na vodo in oves, zato ga pred uporabo pretresi in bo tako, kot pravkar pripravljeno. S časom se rado tudi malenkost zgosti, kar je super novica za vse, ki kavo pijejo z mlekom. Njam, je kremasto!

Priprava, kot vidiš, res ni zapletena. Če sem ga lahko pripravila jaz, ga lahko tudi ti.

Ovsene kosmiče čez noč namakaj v vodi.

Nato jih speri, dodaj svežo vodo in zmiksaj.

Tekočino nato še dobro precedi čez gazo.

 

Mleko ohladi, ker se zaradi miskanja kar segreje, nato pa v steklenički hrani v hladilniku. Ovseno mleko je bogato, kremasto, pa še prijeten vonj ima. Piješ ga lahko kar samega ali pa ga uporabiš pri pripravi smutijev, čeznočnih kosmičev ali pa s kosmiči.

 

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Enostavno domače ovseno mleko


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 0 hours
 • Yield: za približno 0,5 l

Description

Med najbolj okusne veganske napitke zagotovo sodi ovseno “mleko”. Od danes naprej ti ga ni treba več kupovati po visokih cenah, naredi si ga doma. Priprava je super enostavna, v hladilniku pa se obdrži več kot teden dni. Poskusi in se navduši!


Ingredients

Scale

100 g ovsenih kosmičev
1 majhen ščepec soli
4 dcl vode
med ali javorjev sirup (neobvezno)
vanilijeva esenca (neobvezno)


Instructions

 1. Namakanje kosmičev: Ovsene kosmiče prelij z vodo – voda naj sega vsaj 2 cm nad robom kosmičev – in pusti v hladilniku čez noč.
 2. Miksanje: Naslednji dan ovsene kosmiče odcedi in splakni pod tekočo vodo. Stresi jih v blender, dolij 4 dcl sveže vode, dodaj ščepec soli – in vanilijevo esenco ter sladilo, če želiš slajše mleko – in dobro zmiksaj. Miksaj kar nekaj minut, da se vsi ovseni kosmiči dobro zmiksajo.
 3. Precejanje: Ovseno mleko prelij čez cedilo, nato pa še enkrat čez najlonko oziroma gazo. Dobiti moraš kremasto belo tekočino, v gazi oziroma najlonki pa ostanke (glej foto zgoraj).
 4. Shranjevanje: Mleko ohladi – če ga miksaš v močnem blenderju 5 minut, se zelo segreje – nato pa prelij v steklenico in postavi v hladilnik.
 5. Uporaba: Ovseno mleko je bogato, kremasto, pa še prijeten vonj ima. Piješ ga lahko kar samega ali pa ga uporabiš pri pripravi smutijev, čeznočnih kosmičev ali pa s kavo.

Notes

Uporabi ga s kosmiči, v kavi, za kuhanje ali pa kar tako.

Ko mleko hraniš v hladilniku, se mleko rado usede, oziroma razdeli na vodo in oves, zato ga pred uporabo pretresi in bo spet tako, kot pravkar pripravljeno.

 • Prep Time: 10 minut + namakanje čez noč

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.