Enostavno domače ovseno mleko

0 comments

Med najbolj okusne veganske napitke zagotovo sodi ovseno “mleko”. Od danes naprej ti ga ni treba več kupovati po visokih cenah, naredi si ga doma. Priprava je super enostavna, v hladilniku pa se obdrži več kot teden dni. Poskusi in se navduši!

Če ne piješ mlečnega mleka ali pa če le želiš malo predaha od mlečnih izdelkov, je ovseno mleko čudovita veganska alternativa. Po okusu je zelo nevtralno, po teksturi pa čudovito kremasto. Da ne omenjam niti dejstva, da je zelo cenovno dostopno.

Pa še eno dejstvo, zaradi katerega mi je ovseno mleko taaaako zelo všeč. Ovseno mleko je lažje od tistih, ki so narejeni iz oreščkov in imajo nižji glikemični indeks od tistega, narejena iz riža. Da o sojinem mleku sploh ne govorim.

Za pripravo ovsenega mleka potrebuješ:

 • ovsene kosmiče
 • cedilo
 • gazo ali najlonko
 • mešalnik
 • steklenico s pokrovom

Kot vidiš, za pripravo ne potrebuješ ničesar, kar že nimaš doma oziroma ničesar, kar ni na voljo v vsaki trgovini. Ovsene kosmiče lahko po zelo nizki ceni kupiš kjerkoli. Cedilo zagotovo že imaš doma. Gazo ali pa najlonko imaš prav tako zagotovo doma, sicer pa ju kupi v trgovini. Mešalnik oziroma blender najbrž tudi imaš? Steklenica s pokrovom pa tudi ne bo problem. Še opazka – mleko bo najdlje sveže, če ga hraniš v stklenici in ne v plastični posodi ali plastenki. Ti povem, kjer sem jo jaz dobila? Enkrat sem kupila paradižnikovo kašo v steklenici, jo porabila v receptih, jo oprala in posušila in sedaj jo imam vedno na voljo za hranjenje ovsenega mleka. Enostavno!

Še na kratko o tem, kako ovseno mleko pripraviš v petih korakih:

 1. ovsene kosmiče namočiš čez noč
 2. namočene kosmiče odcediš in splakneš pod tekočo vodo
 3. ovsene kosmiči zmiksaš v blenderju oz. mešalniku
 4. ovseno mleko precediš čez dvojno gazo oziroma najlonko
 5. ovseno mleko hraniš v hladilniku in v njem uživaš

Priprava, kot vidiš, res ni zapletena. Če sem ga lahko pripravila jaz, ga lahko tudi ti. Vsak ga lahko pripravi!

Ovseno mleko lahko uporabiš tako, kot bi “navadno” mleko. Uporabi ga s kosmiči, v kavi, za kuhanje ali pa kar tako. Opozoriti te moral le na eno stvar: ko ga hraniš v hladilniku, se mleko rado razdeli na vodo in oves, zato ga pred uporabo le pretresi in bo tako, kot pravkar pripravljeno. S časom se rado tudi malenkost zgosti, kar je super novica za vse, ki kavo pijejo z mlekom. Njam, je kremasto!

SESTAVINE

 • 100 g ovsenih kosmičev
 • 1 majhen ščepec soli
 • 4 dcl vode
 • med ali javorjev sirup (neobvezno)
 • vanilijeva esenca (neobvezno)

PRIPRAVA

Ovsene kosmiče prelij z vodo – voda naj sega vsaj 2 cm nad robom kosmičev – in pusti v hladilniku čez noč.

Naslednji dan ovsene kosmiče odcedi in splakni pod tekočo vodo ter odcedi. Kosmiče stresi v blender, …

… dolij 4 dcl sveže vode, dodaj ščepec soli – in vanilijevo esenco ter sladilo, če želiš slajše mleko – in dobro zmiksaj. Miksaj kar nekaj minut, da se vsi ovseni kosmiči dobro zmiksajo.

Ovseno mleko prelij čez cedilo, nato pa še enkrat čez najlonko oziroma gazo.

Dobiti moraš kremasto belo tekočino, v gazi oziroma najlonki pa ostanke, ki izgledajo takole:

Ovseno mleko je bogato, kremasto, pa še prijeten vonj ima. Piješ ga lahko kar samega ali pa ga uporabiš pri pripravi smutijev, čeznočnih kosmičev ali pa s kosmiči.

Mleko ohladi – če ga miksaš v močnem blenderju 5 minut, se zelo segreje – nato pa prelij v steklenico in postavi v hladilnik. Na zdravje!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.