Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Jabolčno pecivo z orehi


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 45 minut
  • Yield: za 9 kosov 1x

Description

To čudovito jabolčno pecivo, obogateno z orehi in odišavljeno s cimetom in vanilijevo esenco, je čudovito mehko, ravno prav sladko in je odlična sladica, ki jo lahko postrežeš s kavo, kakavom, čajem, fantastična pa je tudi z vanilijevim sladoledom ali z grškim jogurtom.


Ingredients

Scale

240 g (pirine) (polnozrnate) moke
1 žlička pecilnega praška
75 g mletih orehov
1/4 žličke soli
100 g (rjavega) sladkorja
150 g masla sobne temperature
2 jajci
1 lonček oz. 180 g kisle smetane ali grškega jogurta
1 žlička vanilijeve esence ali 1 vrečka vanilijevega sladkorja
1 žlička cimeta
25 g orehovih jedrc
3 jabolka


Instructions

  1. Jabolka: Jabolka olupi in nareži na rezine. Za še večjo sočnost 2 jabolki olupi in naribaj, enega pa olupi in nareži na rezine.
  2. Orehi: 75 g orehovih jedrc zmelji v prah (uporabiš lahko tudi že pripravljene mlete orehe), ostale pa sesekljaj.
  3. Suhe sestavine: Moko, mlete orehe, sol in pecilni prašek zmešaj v skledi.
  4. Zmes: Sladkor in maslo zmiksaj v kremasto zmes. Dodaj jajci, kislo smetano oz. grški jogurt, vanilijevo esenco in cimet in še enkrat zmiksaj. Nato z lopatko ali kuhalnico nežno umešaj še suhe sestavine. Na koncu v zmes umešaj še jabolka in sesekljane orehe.
  5. Peka: Dobljeno zmes prenesi v dobro namaščen pekač (jaz sem uporabila pekač 24 x 24 cm), lahko pa pekač prej obložiš s papirjem za peko. Pecivo peci približno 30 minut na 175°C. Pečeno je, ko zobotrebec, ki ga zapičiš vanj, ven pride skoraj čist. Če pecivo v tem času še ni pečeno, ga peci še nekaj minut.
  6. Postrezi: Pusti, da se pecivo v pekaču ohlaja vsaj 10 minut, nato pa ga nareži in postrezi. Še mlačno pecivo je odlično z vanilijevim sladoledom ali z grškim jogurtom.

Notes

Uporabi belo moko in beli sladkor, še bolje pa bo, če uporabiš polnozrnato in rjavi ali kokosov sladkor.

Če vanilijeve esence nimaš, uporabi vanilijev sladkor.

  • Prep Time: 15
  • Cook Time: 30 minut