Ta pita=galeta=krostata je resnično enostavna za pripravit, kljub temu pa je zelo bogata z okusi. Obložena je z rezinami jabolk, ki so povaljane v čudovitih jesenskih začimbah ter pečene do kremne teksture, ki se nato skupaj s testom kar stopi v ustih. Noro noro dobro!
Da najprej razložim ime te jedi. Galeta je francoska pita s pekača, kjer prepognjen rob testa ustvari priročno posteljico odličnemu sočnemu nadevu. Galete so lahko sladke ali slane, tokrat pa predstavljam sladko različico z jabolki. Priprava teh pit je izredno enostavna, saj rob testa enostavno prepognemo čez nadev in se nam zato ni treba ukvarjati z delanjem popolnih robov pite ali skrbeti ali bo pita lepo prišla iz modela. Tako zelo enostavna je, da jo še jaz rada pečem, pa nimam veliko potrpljenja s sladicami!
Galeta seveda izgleda robustno in nepopolno, kar je tudi čar te sladice. Vsakič je lahko malo drugačne oblike, ko uporabiš različne nadeve in sadje, pa si lahko pričaraš tudi vedno druge okuse.
Za današnji recept sem uporabila jabolka, ki sem jim dodala same čudovite jesenske okuse. Imava cimet, čisto malo ingverja, dišečo vanilijo in pomarančni sladkor, ki ga lahko nadomestiš tudi z limoninim sladkorjem. Čisto dovolj bi bila tudi naribana limonina lupinica. Tako zelo diši, ko se peče! Za testo sem uporabila kombinacijo zmletih ovsenih kosmičev in polnozrnate moke, ki je lep kontrast sladkemu nadevu. Tisti wow okus seveda doda maslo, vse pa skupaj poveže rumenjak in kremni sir.
Preden se lotiva priprave galete, pa še nekaj odličnih sladic z jabolki, ki jih moraš nujno pripraviti v naslednjih mesecih:
- Priljubljena Marina biskvitna jabolčna pita
- Mafini s karameliziranimi jabolki in drobljencem
- Ovsena kaša s karameliziranimi jabolki in cimetom
- Jabolčno-orehovo pecivo
- Jabolčno-ovseni piškoti
Še več odličnih sladic pa najdi pod oznako Sladice.
Za pripravo TESTA potrebuješ naslednje sestavine.
Ovsene kosmiče zmelji v moki podobno teksturo, dodaj moko in sol ter nato še rumenjak, maslo in kremni sir. Vse na hitro oblikuj v testeni krog, ga zavij v prozorno folijo, nato pa ga pusti v hladilniku približno 1 uro, da se sprosti.
Za pripravo NADEVA potrebuješ naslednje sestavine.
Jabolka nareži na rezine in dodaj vse ostale sestavine ter nežno premešaj.
Nato na razvaljano testo položi nadev, rob prepogni, jabolka pa pokapaj z morebitnimi sokovi, ki jih spustijo jabolka. Pito nato še za nekaj minut postavi v hladilnik (medtem segrej pečico). Nato rob namaži z razžvrkljanim beljakom in potresi s sladkorjem ter pito speci.
Galeto lahko po želji pred postrežbo namažeš z marmelado (ali medom), postrežeš pa s sladoledom (ali stepeno sladko smetano). Božansko dobro in tako enostavno za pripravit!
Pita galeta z jabolki
- Total Time: 2 uri
- Yield: za 4 osebe 1x
Description
Ta pita=galeta=krostata je resnično enostavna za pripravit, kljub temu pa je zelo bogata z okusi. Obložena je z rezinami jabolk, ki so povaljane v čudovitih jesenskih začimbah ter pečene do kremne tekture, ki se nato skupaj s testom kar stopi v ustih. Noro noro dobro!
Ingredients
Sestavine za testo:
- 120 g moke
- 80 g ovsenih kosmičev
- 1/2 žličke soli
- 115 g mrzlega nakockanega masla
- 85 g kremnega sira
- 1 rumenjak jajca
Sestavine za nadev:
- 500 g jabolk (približno 3 veliki)
- 50 g rjavega sladkorja + nekaj za posip
- 10 g Kotányi limoninega ali pomarančnega sladkorja (ali 10 g več sladkorja)
- 1 žlica limoninega soka
- 2 žlički gustina
- 1 žlička Kotányi cimeta
- 1/2 žličke Kotányi ingverja
- 1/8 žličke soli
- 1/2 žličke Kotányi vanilijevega ekstrakta ali 1 Kotányi vanilijev strok
Ostale sestavine:
- 1 beljak jajca
- 2 žlici marmelade ali medu
- vanilijev sladoled ali sladka smetana za postrežbo
Instructions
- Testo: Ovsene kosmiče zmelji v moko. Dodaj moko in sol ter zmešaj. Dodaj mrzlo maslo, kremni sir in rumenjak in na hitro s konicami prstov vse zmesi v testo. Kroglo testa zavij v folijo in postavi v hladilnik za 1 uro.
- Nadev: Jabolka (po želji) olupi in nareži na tanke rezine. Dodaj vse ostale sestavine za nadev in nežno premešaj.
- Sestavljanje pite: Testo na papirju za peko z malo moke razvaljaj v krog (premera približno 30 cm) in ga prenesi na pekač. Nadev razporedi na testo tako, da pustiš rob okoli približno 5 cm. Nato rob prepogni čez jabolka.
- Hlajenje: Pečico segrej na 190°C. Medtem pito postavi v hladilnik.
- Peka: Ko se pečica segreje, beljak razžvrkljaj z malo vode. Pito vzemi iz hladilnika, rob namaži z beljakom in ga posuj s sladkorjem. Če ti je pri nadevu ostalo kaj sokov jabolk, ga prelij prek jabolk. Nato pito peci približno 30-40 minut.
- Ohlajanje: Pečeno pito vzemi iz pečice ter jo pusti počivati v pekaču 10 minut, nato pa jo iz pekača prenesi na rešetko in pusti, da se ohlaja še približno 20 minut. Kar pusti jo na papirju za peko.
- Premaz: Če želiš, jabolka pred postrežbo premaži z marmelado ali medom, ki ji dodaj malo vode.
- Postrežba: Pito nareži na rezine, po želji postrezi s sladoledom ali stepeno sladko smetano in uživaj. Na sladoled/sladko smetano lahko potreseš še malo cimeta.
Notes
Največkrat uporabim ABC kremni sir, uporabiš pa lahko tudi navadno klasično Philadelphio.
Uporabi katera koli jabolka.
Za pripravo uporabi polnozrnato ali navadno moko.
Za odišavljanje nadeva uporabi pomarančni ali limonin sladkor, lahko pa tudi le naribano pomarančno ali limonino lupinico.
Če ti ingver ni všeč ali ti je premočen, ga enostavno izpusti.
- Prep Time: 15 minut + ohlajanje testa 1 uro
- Cook Time: 40 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen decembra 2021, v februarju 2023 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta: