Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Gratinirane ajdove palačinke s skuto


 • Author: Barbara
 • Total Time: 1 ura in pol
 • Yield: za 4 osebe po dve palačinki 1x

Description

Mehke, dišeče ajdove palačinke nadevaš z odličnim skutinim nadevom, ki jih nato preliješ s svilnatim smetanovim prelivom in na koncu gratiniraš v pečici. So nepozabne, neverjetno dobre in po mojih navodilih korak za korakom, še enostavne za pripraviti.


Ingredients

Scale

Sestavine za nadev:

 • 300 g pasirane skute
 • 2 jajci (ločena na rumenajaka in beljaka)
 • 1 žlica kisle smetane
 • 2 žlici (slivove) marmelade
 • 2 žlici sladkorja
 • 1 vrečka Kotányi limonovega sladkorja (ali 1 dodatna žlička sladkorja in naribana lupinica 1 limone)

Sestavine za preliv:

Ostale sestavine:

 • 8 ajdovih (ali navadnih) palačink – recept v notes!
 • mleti sladkor za posipanje

Instructions

 1. Palačinke: Speci približno 8 malenkost debelejših palačink. Uporabi ajdove (recept: https://www.sitfit.si/recepti/ajdove-palacinke/) ali navadne palačinke (recept: https://www.sitfit.si/recepti/palacinke-s-kokosom/). Naj bodo za nadevanje že malo ohlajene. Recept za ajdove palačinke najdi tudi v Notes spodaj.
 2. Nadev: Jajci loči na rumenjaka in beljaka. Z beljakoma stepi trdi sneg. V skledi dobro skupaj zmešaj skuto, rumenjaka, kislo smetano in vrečko limonovega sladkorja. Če limonovega sladkorja nimaš, uporabi 1 dodatno žličko sladkorja in naribano lupinico 1 limone. Nato v mešanico nežno umešaj sneg, nato pa še marmelado.
 3. Palačinke nadevaj: Na vsako posamezno palačinko daj 2 žlici nadeva, nato pa najprej prepogni strani palačinke, nato pa palačinko zavij – glej fotko zgoraj! Zavito palačinko prenesi na naoljen peka
 4. Preliv: V preliv dobro zmešaj nestepeno sladko smetano, jajce, sladkor in vrečko vanilijevega sladkorja. S prelivom nato prelij vse nadevane palačinke v pekaču.
 5. Peka: Pekač za 35 minut postavi v pečico, ogreto na 180°C.
 6. Postrezi: Gratinirane palačinke previdno vzemi iz pečice, počakaj minuto ali dve, nato pa jih potresi s sladkorjem v prahu, razdeli na porcije in postrezi.
 7. Shramba: Če ti po čudežu ostane kakšna palačinka, jo lahko hraniš v hladilniku nekaj dni v neprodušno zaprti posodi ali pa jo zamrzneš. Zamrznjeno nato odmrzni na sobni temperaturi ter segrej v mikrovalovni ali navadni pečici (15 minut na 120°C).

Notes

AJDOVE PALAČINKE
Sestavine: 120 g ajdove moke, 30 g (polnozrnate) pšenične moke, 1 velik ščepec soli, 3 1/5 dl vode, 1 jajce, olje ali kokosovo maslo za peko
Priprava: V skledo presej obe moki in sol, nato pa dodaj vodo in dobro premešaj. V manjši skodelici razžvrkljaj jajce in ga umešaj v vodo z moko. Dobiš gostejšo maso, primerno za peko palačink. Maso nato pusti počivati približno 15 minut. Ponev za palačinke res dobro segrej (če bo premalo vroča, se bo palačinka prijela), nato pa na razgreto ponev kapni nekaj kapljic olja. Ponev nagni sem in tja, da se olje razporedi po ponvi. Nato na ponev prenesi zajemalko mase ter ponev spet nagni sem in tja, da se masa razporedi po celotni površini ponve. Palačinko peci približno 2 minut na eni, nato pa še na drugi strani. Mase je dovolj za približno 4 debelejše ali 6 malo tanjših palačink.
Recept za ajdove palačinke najdeš tudi tukaj: https://www.sitfit.si/recepti/ajdove-palacinke/

Namesto ajdovih uporabi navadne palačinke. Recept: https://www.sitfit.si/recepti/palacinke-s-kokosom/

Marmelada poskrbi za dodatno bogastvo okusov, lahko pa jo po želji tudi izpustiš.

Palačinke lahko pripraviš tudi vnaprej in jih potem le speci.

Če ti gratinirane palačinke ostanejo, jih zamrzni in nato odmrzni na sobni temperaturi ter pogrej v mikrovalovni (2 minuti) ali v pečici (15 minut na 120°C).

 • Prep Time: 20 minut (+ 20 minut za počivanje mase)
 • Cook Time: 20 minut za palačinke in 35 minut za peko