Skutini cmoki z marelicami

0 comments

Za pripravo odličnih cmokov ne potrebuješ nujno krompirja. Ti mehki in lahki cmoki so narejeni s skuto in so prav zaradi nje lepo mehki. Napolniš jih lahko z marelicami, slivami ali katerim koli drugim sadjem, lahko celo z marmelado ali arašidovim maslom.

Večkrat pomisliš, da bi cmoke, pa se ti ne da najprej lupiti krompirja, ga narezati in še skuhati? In nato še počakati, da se malo ohladi? Priporočam, da pripraviš skutine cmoke! Ti so pripravljeni dosti hitreje. Vem, da v navodilih piše, da naj testo počiva … v sili to ignoriraj in počivanje preskoči. Velikokrat sem cmoke pripravila tudi brez počivanja in so prav enako dobri.

Cmoke lahko pripraviš s katerim koli sadjem. Pripravi jih z marelicami, slivami ali pa s kakšnim drugim sadjem. Jaz pozimi, če nimam nič zmrznjenega sadja, ki je sicer za pripravo cmokov čisto ok, uporabim kar marmelado. Ali pa arašidovo maslo. Izberi pač kar imaš na voljo in kar ti je všeč.

Nekaj besed moram nameniti tudi pripravi testa. Vsekakor drži, da je testo s skuto med pripravo mehkejše od tistega s krompirjem. In prav v tem je ves čar okusa in končne teksture cmokov. Za pripravo testa uporabi moko in zdrob, ki bo popil nežno skuto. Priporočam, da uporabiš spasirano skuto brez dodatne tekočine, saj bo tako oblikovanje lažje.

Preden pa si prebereš, kaj vse potrebuješ za pripravo teh cmokov in kako jih potem tudi pripraviš, pa še nekaj idej za pripravo odličnih jedi s skuto:

Sedaj pa si poglejva, kaj potrebuješ za pripravo cmokov. Natančnejše količine in potek najdi na koncu te strani!

Priprava cmokov ni zapletena. Najprej pripraviš res lepo, mehko testo, ki ga daš počivati.

Testo razvaljaš, razdeliš na porcije in pripraviš diske.

Na diske razdeliš sadje, nato pa s testom sadje objameš in skupaj stisneš v cmok. Mnogi v tem koraku dodajajo sladkor, a je meni to čisto odveč, saj je sladko že sadje samo.

Nato cmoke skuhaš v slanem kropu, jih povaljaš v drobtinah, postrežeš in uživaš!

 

Print
clock clock icon cutlery cutlery icon flag flag icon folder folder icon instagram instagram icon pinterest pinterest icon print print icon squares squares icon

Skutini cmoki z marelicami


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 45 minut
  • Cook Time: 15 minut
  • Total Time: 1 ura
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Za pripravo odličnih cmokov ne potrebuješ nujno krompirja. Ti mehki in lahki cmoki so narejeni s skuto in so prav zaradi nje lepo mehki. Napolniš jih lahko z marelicami, slivami ali katerim koli drugim sadjem, lahko celo z marmelado ali arašidovim maslom.


Scale

Ingredients

Sestavine za cmoke:

125 g skute
približno 50 g moke + za oblikovanje
20 g zdroba
sol
1 jajce
nekaj marelic, sliv ali celo nekaj žlic marmelade

Sestavine za omako:

40 g masla
15 g drobtin
cimet (neobvezno)
rjavi sladkor


Instructions

  1. Pripravi testo: V skledi pretlači skuto, dodaj jajce in premešaj. Potem dodaj še presejeno moko, zdrob in ščepec soli ter premešaj, da dobiš kompaktno testo. Možno je, da bo treba dodati več moke – te dodaj le toliko, da testo ni več pocasto, a vseeno zelo voljo in mehko. Testo oblikuj v kepo in zavij v prozorno folijo ter za 30 minut postavi v hladilnik.
  2. Naredi cmoke: Testo na pomokani površini zvaljaj v dolg svaljek, razdeli na 6 kosov in vsakega kar s prsi oblikuj v okrogle diske. Na sredino vsakega diska položi sadje ali marmelado in jih nežno oblikuj v cmoke. Za lažje oblikovanje uporabi še nekaj moke.
  3. Cmoke skuhaj: V veliki kozici zavri vodo, jo soli in v njej cmoke kuhaj približno 15 minut.
  4. Pripravi omako: V mali kozici stopi maslo, potem pa dodaj drobtine ter po želji še ščep cimeta. Če uporabiš sladkor , lahko polovico sladkorja umešaš v omako, z drugo polovico pa cmoke okrasi pred postrežbo. Drobtine praži približno 2 minuti. Nato skuhane cmoke nežno položi v omako ter jih nato še obrni, da se celotna površina cmoka objame z drobtinami.
  5. Cmoke serviraj: Cmoke serviraj na krožnik, jih pokapaj s preostalo omako in po želji potresi še z nekaj sladkorja.

Notes

Namesto marelic lahko uporabiš slive, katero drugo sadje ali pa celo marmelado ali arašidovo maslo.

Uporabi rjavi sladkor ali pa sladkor v prahu.

Cmoke lahko tudi zamrzneš! Cmoke surove – torej napolnjene in izoblikovane, a ne skuhane – položi na pomokan krožnik in položi v zamrzovalnik. Zamrznjene nato položi v vrečko in shrani v zamrzovalnik. Ko si jih zaželiš, jih le skuhaj – nič jih ni treba odtajati – v vrelem kropu in povaljaj v drobtinah. Pozor, kuhanje zamrznjenih cmokov se bo malenkost podaljšalo.

Iz te količine sestavin lahko pripraviš tudi 4 večje cmoke. V tem primeru se bo čas kuhanja morda malo podaljšal.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen junija 2015, v avgustu 2019 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.