Skutini cmoki z marelicami

6 comments

Za pripravo odličnih cmokov ne potrebuješ krompirja, saj so ti mehki in lahki cmoki narejeni kar s skuto in so prav zaradi nje lepo mehki. Napolniš jih lahko z marelicami, slivami ali katerim koli drugim sadjem. Nikar pa ne pozabi še na maslene drobtine in ščepec cimeta.

Večkrat pomisliš, da bi cmoke, pa se ti ne da najprej lupiti krompirja, ga narezati in še skuhati? In nato še počakati, da se malo ohladi? Priporočam, da pripraviš skutine cmoke! Ti so pripravljeni dosti hitreje, saj testo pripraviš le v petih minutah. Seveda lahko to nekaj minut počiva, lahko pa tudi ne. Nato testo razdeli na kose in nato posamezne kose oblikuj v diske, nanje položi sadje, cmoke stisni skupaj. skuhaj v vreli vodi in postrezi. TAKO enostavno. In tako dobro!

Cmoke lahko pripraviš s katerim koli sadjem. Pripravi jih z marelicami, slivami ali pa s kakšnim drugim sadjem. Jaz pozimi, če nimam nič zmrznjenega sadja, ki je sicer za pripravo cmokov popolnoma ok, uporabim kar marmelado. Ali pa arašidovo maslo. Izberi kar imaš na voljo in kar ti je všeč.

Nekaj besed moram nameniti tudi pripravi testa. Vsekakor drži, da je testo s skuto mehkejše od tistega s krompirjem. In prav v tem je ves čar okusa in končne teksture cmokov. Za pripravo testa uporabi moko in zdrob, ki bo popil odvečno tekočino nežne skute. Priporočam, da uporabiš spasirano skuto brez dodatne tekočine, saj bo tako oblikovanje lažje.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Preden pa si prebereš, kaj vse potrebuješ za pripravo teh cmokov in kako jih potem tudi pripraviš, pa še nekaj idej za pripravo odličnih jedi s skuto:

Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Pozor, natančnejše količine in potek najdi na koncu strani!

Priprava cmokov ni zapletena. Najprej pripraviš res lepo, mehko testo, ki ga lahko ali pa ne daš počivati. Testo razvaljaš, razdeliš na porcije in pripraviš diske. Na diske razdeliš sadje, nato pa s testom sadje objameš in skupaj stisneš v cmok. Nato cmoke skuhaš v slanem kropu, jih povaljaš v drobtinah, postrežeš in uživaš!

 

Tako hitro pripravljeno in tako dobro!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Skutini cmoki z marelicami


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

3 from 2 reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2-3 osebe 1x

Description

Za pripravo odličnih cmokov ne potrebuješ krompirja, saj so ti mehki in lahki cmoki narejeni kar s skuto in so prav zaradi nje lepo mehki. Napolniš jih lahko z marelicami, slivami ali katerim koli drugim sadjem. Nikar pa ne pozabi še na maslene drobtine in ščepec cimeta.


Ingredients

Scale

Sestavine za cmoke:

  • 250 g spasirane skute
  • približno 150 g moke + za oblikovanje
  • 20 g zdroba
  • 1 majhen ščepec soli
  • 1 jajce
  • nekaj marelic ali sliv

Sestavine za omako:


Instructions

  1. Pripravi testo: V skledi pretlači skuto, dodaj jajce in premešaj. Potem dodaj še moko, zdrob in ščepec soli ter premešaj, da dobiš kompaktno testo. Možno je, da bo treba dodati več moke – te dodaj le toliko, da testo ni več pocasto, a vseeno zelo voljo in mehko. Testo oblikuj v kepo. V tem koraku lahko testo počivaš približno pol ure, lahko pa že kar takoj oblikuješ cmoke.
  2. Naredi cmoke: Testo na pomokani površini zvaljaj v dolg svaljek, razdeli na 6 kosov in vsakega kar s prsi oblikuj v okrogle diske. Na sredino vsakega diska položi sadje ali marmelado in jih nežno oblikuj v cmoke. Za lažje oblikovanje uporabi še nekaj moke.
  3. Cmoke skuhaj: V veliki kozici zavri vodo in v njej cmoke kuhaj približno 15 minut.
  4. Pripravi omako: V mali kozici stopi maslo, potem pa dodaj drobtine ter po želji še ščep cimeta. Drobtine praži približno 2 minuti. Nato skuhane cmoke nežno položi v omako ter jih nato še obrni, da se celotna površina cmoka objame z drobtinami.
  5. Cmoke serviraj: Cmoke serviraj na krožnik, jih pokapaj s preostalo omako in potresi s sladkorjem in nekaj cimeta.

Notes

Namesto marelic lahko uporabiš slive, katero drugo sadje ali pa celo marmelado ali arašidovo maslo.

Uporabi rjavi sladkor ali pa sladkor v prahu.

Cmoke lahko tudi zamrzneš! Cmoke surove – torej napolnjene in izoblikovane, a ne skuhane – položi na pomokan krožnik in položi v zamrzovalnik. Zamrznjene nato položi v vrečko in shrani v zamrzovalnik. Ko si jih zaželiš, jih le skuhaj. Zamrznjene ni treba odtajati, le nežno jih položi v vreli krop in jih kuhaj približno 20 minut, nato pa povaljaj v drobtinah.

Iz te količine sestavin lahko pripraviš tudi 4 večje cmoke. V tem primeru se bo čas kuhanja morda malo podaljšal.

  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 15 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen junija 2015, v avgustu 2024 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

6 Comments

  1. končno aktivrani recept ,ki sem ga želela preizkusiti..
    je moćno ,da se iz tega testa pripravi tudi “žlićnik” ,kot priloga ,h slanim omakam..?
    hvala za idejo …






    • Pozdravljena Branka. Ne, mislim, da s tem testom žličniki ne bi bili ok. So pa odlični cmoki. 🙂

  2. Pozdravljena Barbara, u užitkom spremljam vaše recepte. Običajno delam cmoke iz “kuhanega” testa, jutri pa bom preizkusila vaš recept za skutine cmoke. Zanima me kaj mislite, jih je možno polniti z figami. Včeraj sem od prijateljce dobila zrele, sočne domače fige. So bolj drobne in zelo sladke. Hvala vam za vse vaše ideje, ki nam popestrijo jedilnike. Pri nas doma je hit polenta z mascarponejem, gobicami in jajčko. Lp Natalija

    • Zivjo, Natalija! S figami bodo super in kar predstavljam si, da bodo odlicni. Dober tek zelim in ce imas cas, pridi povedat, kako so ratali. 🙂

  3. Res slab recept. Dodala sem vec kot enkratno kolicino moke in je bila masa se vedno pocasta in lepljiva, posledicno se je tezko oblikovala.






    • Živjo, Katja. Mi je žal, da ti recept ni uspel. Morda si uporabila preveč mokro skuto in morda preveliko jajce? Sicer pa v takšnih primerih predlagam, da počasi dodajaš moko, dokler ne dobiš tako kompaktnega testa, kot ga vidiš na fotkah. Sicer pa piše tudi v receptu, da bo morda treba več moke, kot je napisano. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.