Slastne skutine rezinice s slivami

0 comments

Skutine rezinice s slivami so odlična pozno-poletna sladica, s katero se lahko dostojno posloviš od poletja. Namesto sliv lahko uporabiš marelice ali breskve, pozimi tudi jabolka, prepričana pa sem, da bi bile odlične tudi z borovnicami.

To je sladica, ki popolnoma navduši. Priprava je malenkost daljša od mojih siceršnjih sladic, a sta ves trud in vloženi čas 100% poplačana. Krhko testo je fina posteljica skutinemu nadevu, sadje pa se pod naribanim testom med peko zmehča in osladka. Sladica je čudovita s katerim koli sadjem– pripravila sem jo tudi z marelicami, pa moram priznati, da mi je s slivami še boljša. Uporabi tudi nakockana ali naribana jabolka, borovnice, breskve, češnje … karkoli imaš doma.

Najtežji del priprave te sladice je čakanje, da se ohladi. Predlagam, da jo pripraviš nekaj ur pred serviranjem, saj te bo sicer od čakanja pobralo – mene je skoraj in sem jo prvič, ko sem jo spekla, jedla kar toplo. A je skutin nadev (na žalost) najboljši in najbolj kompakten šele takrat, ko se popolnoma ohladi, še bolje, če se dodatno hladi v hladilniku.

Preden pogledava, kako se te čudovite rezinice pripravijo, pa še nekaj simpatičnih sladic, ki te bodo navdušile:

Še več idej za pripravo odličnih sladic najdi pod oznako Sladice.

Priprava rezinic ni zapletena, le nekaj časa vzame. A se ves vloženi čas in trud poplačata. Natančne količine sestavin in potek priprave si poglej na dnu strani.

Najprej pripravo testo in ga tretjino čiliraj v zamrzovalniku, 2/3 pa v hladilniku. Nato s testom pripravi luštno posteljico za skutin nadev …

… in sadje. Na vrh sadja naribaj zamrznjeno testo in mlete mandlje in rezinice speci.

Po peki sledi najtežji del priprave – čakanje. Ko se sladica popolnoma ohladi – najboljše, da kar v hladilniku vsaj nekaj ur! – jo nareži in uživaj. Neprodušno zaprte rezinice lahko v hladilniku počakajo nekaj dni – a koga slepimo; tako so dobre, da bodo takoj izginile.

 

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Slastne skutine rezinice s slivami


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 50 minut + ohlajanje
 • Yield: za 9 rezinic 1x

Description

Skutine rezinice s slivami so odlična pozno-poletna sladica, s katero se lahko dostojno posloviš od poletja. Namesto sliv lahko uporabiš marelice ali breskve, pozimi tudi jabolka, prepričana pa sem, da bi bile odlične tudi z borovnicami.


Ingredients

Scale

Sestavine za krhko testo:

 • 150 g moke
 • 125 g masla
 • 70 g rjavega sladkorja
 • 1 jajce
 • 1/2 žličke pecilnega praška
 • 1 ščepec soli

Sestavine za skutino kremo:

 • 250 g skute
 • 1 jajce
 • 50 g sladkorja
 • 1 žlica zdroba
 • 1 žlička vanilijeve esence

Ostale sestavine:

 • 2 žlici mletih mandljev
 • sladkor v prahu za posip
 • približno 10 sliv

Instructions

 1. Pripravi krhko testo: Pripraviš ga lahko ročno ali pa v multipraktiku. Če mesiš z rokami, se med delom nikar ne obotavljaj, da se maslo ne bo preveč ogrelo in stopilo. V posodo presej moko, sol in pecilni prašek, dodaj še sladkor in na hitro premešaj. Na moko nareži mrzlo maslo in premešaj, da dobiš drobljeno testo. Potem dodaj jajce in premešaj, da se jajce vkomponira v drobljeno testo. Testo potem vzemi iz mešalnika, ga prenesi na rahlo pomokano površino in na hitro oblikuj v kepo. Tretjino loči od preostalega testa in oba zavij v prozorno folijo. Večji kos za 30 minut postavi v hladilnik, manjšega pa v zamrzovalnik.
 2. Pripravi sadje: Slive očisti – vsako zareži na polovico, ju zavrti vsako v svojo smer, da se sliva razpolovi, potem pa ji odstrani peško. Nato slive nareži na kockice.
 3. Testo oblikuj: Pripravi pekač – jaz sem uporabila kvadraten pekač širok 22 cm. Pripravi kvadraten kos papirja za peko, ki naj bo dovolj velik, da bo obložil celoten pekač. Papir nato najprej zmečkaj, nato pa ponovno poravnaj. Nanj razvaljaj večji kos testa, nato pa ga s pomočjo papirja prenesi v pekač in s prsti poravnaj ob rob pekača. Testo naj tprej pokrije dno in robove pekača. Rob testa naj v višino meri približno 3 cm. Nato pekač za 10 minut postavi v hladilnik.
 4. Pripravi skutino kremo: Med hlajenjem testa pripravi skutino kremo. Vse sestavine dobro zmešaj na roko z metlico ali pa kar z mešalnikom, da dobiš svilnato kremasto zmes.
 5. Rezinice sestavi: V ohlajeno testo zlij skutino zmes, nato pa nanjo enakomerno razporedi sadje. Manjše zmrznjeno testo nato enakomerno naribaj na sadje ter vse potresi z mletimi mandlji.
 6. Speci: Rezinice peci približno 35 minut v pečici, ogreti na 180°C.
 7. Ohladi in postrezi: Rezinice bodo najboljše (najlažje se režejo!) čisto ohlajene, zato ohlajene na sobno temperaturo še za nekaj ur postavi v hladilnik. Morda je najboljše, če pecivo narediš dan prej, da se potem popolnoma ohladi v hladilniku čez noč. Narezane rezinice potresi s sladkorjem v prahu in postrezi.

Notes

Rezinice lahko pripraviš tudi v okroglem pekaču in tako dobiš pito. Jaz sem jo tako delala več let, pa sem letos po ne vem kakšnem navdihu poskusila še v kvadratni obliki in bila nad rezinicami še bolj navdušena, saj se lažje držijo. Če uporabiš okrogel pekač, naj bo premera 24 cm. Kvadraten pekač pa naj bo širok približno 22 cm.

Namesto sliv lahko izven sezone te rezinice pripraviš s katerim koli sadjem, z borovnicami in jabolki bi bile božanske! Uporabi tudi marelice, breskve, češnje, jagode, borovnice …

Priprava krhkega testa je malenkost dolgotrajna, ampak okus poplača ves trud. Pri pripravi pazi, da bo maslo mrzlo in da se s pripravo testa ne obotavljaš preveč, da bo testo potem lepo krhko.

Ker se rezinice (ali pita) najboljše režejo, ko so mrzle, predlagam, da čas hlajenja upoštevaš pri načrtovanju priprave. Predlagam, da sladico pripraviš kar večer pred postrežbo.

Neprodušno zaprte rezinice lahko v hladilniku počakajo nekaj dni – a koga slepimo; tako so dobre, da bodo takoj izginile!

 • Prep Time: 15 minut
 • Cook Time: 35 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen junija 2015, v septembru 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.