Skutina pita s slivami

, 23. Jun 2015 | No Comments

Skutina pita s slivami

Skutina pita s slivami je odlična pozno-poletna sladica, s katero se lahko dostojno posloviš od poletja. Priprava ni preveč zapletena, uživanje v njej zagotovo poplača ves trud priprave. Namesto sliv lahko uporabiš katero koli drugo sadje s peško, marelice ali breskve.

Pita, da dol padeš! Skutina peciva so meni že dooolgo zelo ljuba, od te sladice naprej pa jih ima rad tudi Domen. Juhu!

Krhko testo je fina posteljica skutinemu nadevu, sadje pa se pod naribanim testom med peko zmehča in osladka. Sladica je čudovita s katerim koli sadjem- pripravila sem jo tudi z marelicami, pa moram priznati, da mi je s slivami še boljša.

Najtežji del priprave te sladice je čakanje, da se ohladi. Predlagam, da jo pripraviš nekaj ur pred serviranjem, saj te bo sicer od čakanja pobralo – mene je skoraj in sem jo prvič, ko sem jo spekla, jedla kar toplo. A je skutin nadev (na žalost) najboljši in najbolj kompakten šele takrat, ko se popolnoma ohladi, še bolje, če se dodatno hladi v hladilniku.

SESTAVINE (za 4 osebe)

Sestavine za krhko testo:

 • 150 g moke
 • 125 g masla
 • 70 g rjavega sladkorja
 • 1 jajce
 • 1/2 žličke pecilnega praška
 • 1 ščepec soli

Sestavine za nadev:

 • 250 g skute
 • 1 jajce
 • 50 g sladkorja
 • 1 žlica zdroba
 • 1 žlička vanilijeve esence

Ostale sestavine:

 • 2 žlici mletih mandljev
 • sladkor v prahu za posip
 • približno 10 sliv

Skutina pita s slivami

PRIPRAVA

Najprej pripravi krhko testo. Pripraviš ga lahko ročno ali pa v multipraktiku. Če mesiš z rokami, se med delom nikar ne obotavljaj, da se maslo ne bo preveč ogrelo in stopilo. V posodo presej moko, sol in pecilni prašek, dodaj še sladkor in na hitro premešaj. Na moko nareži mrzlo maslo in premešaj, da dobiš drobljeno testo. Potem dodaj jajce in premešaj, da se jajce vkomponira v drobljeno testo.

Skutina pita s slivami

Testo potem vzemi iz mešalnika, ga prenesi na rahlo pomokano površino in na hitro oblikuj v kepo.

Skutina pita s slivami

Tretjino loči od preostalega testa in oba zavij v prozorno folijo. Večji kos za 30 minut postavi v hladilnik, manjši pa v zamrzovalnik.

Med hlajenjem testa pripravi vse sestavine za nadev. Očisti slive – vsako zareži na polovici, ju zavrti vsako v svojo smer, da se sliva razpolovi, potem pa ji odstrani peško.

Pripravi pekač – jaz sem uporabila okrogel pekač premera 24 cm. Pripravi malo večjo okroglo podlago iz papirja za peko. Testo vzemi iz hladilnika (malo kepico v zamrzovalniku pusti na miru) in jo razvaljaj na rahlo pomokani okrogli podlagi iz papirja za peko. Za valjanje porabi malo pomokan valjar ali pa čisto in pomokano steklenico. Okroglo testo, ki naj bo večje od dna pekača, previdno prenesi v pekač. S prsti kar korajžno oblikuj testo v okroglo obliko. Če se ti ne da ukvarjati z popravljanjem okrogle oblike, pripravi okroglo podlago iz papirja za peko, ki ustreza meram dna pekača in posebej nareži še dolge pravokotnike za rob pekača. Če se ti ne da ukvarjati niti s tem, pekač le dobro namasti in pomokaj. Oblikovano testo, ki se prilega pekaču, še za 10 minut postavi v hladilnik.

Vse sestavine za nadev dobro zmešaj.

Skutina pita s slivami

V ohlajeno testo najprej zlij nadev, potem pa nanj previdno položi razpolovljene slive (za lažje rezanje pite lahko slive narežeš na ožje krhlje). Iz zamrzovalnika vzemi malo kepico testa in jo naribaj prek sliv. Na koncu prek pite potresi še mlete mandlje.

Skutina pita s slivami

Skutina pita s slivami

Pito peci približno 35 minut v pečici, ogreti na 180°C. Pečeno pito vzemi iz pečice in pusti, da se v pekaču popolnoma ohladi. Potem jo s pomočjo papirja za peko enostavno prenesi iz pekača in nareži na kose. Narezane kose potresi s sladkorjem v prahu in postrezi.

Skutina pita s slivami

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply