Osvežilen in božansko sočen limonin kolač

, 14. Nov 2019 | 4 Comments

Popolna kombinacija sladkega in kislega v tem osvežilnem limoninem kolaču te bo popolnoma začarala. Kolač je odličen za posladek, sladek zajtrk ali pa za k popoldanski kavi. Namesto limone kolač pripravi tudi z limeto ali pomarančo.

Ta sončkast kolač je primeren za vsak letni čas, saj je pripravljen s sestavinami, ki so na voljo vse leto. In ne le, da je tako zelo lep, še tako zelo lepo sočen je, tako zelo lepo diši in tako zelo dober je. Naravnost obožujem ga in obožujejo ga čisto vsi, za katere sem ga spekla. In ne le, da je takoj po peki fantastično mehak in sočen, tak ostane še nekaj dni kasneje. Če ti ga slučajno uspe nekaj prihraniti, ga hrani nekaj dni v hladilniku v neprodušno zaprti posodi.

Čeprav je kolač zelo enostaven in čisto nič načičkan, je ravno njegova enostavnost njegova vrlina. Odličen je kadar koli v dnevu, pripravi ga za tisti poseben pregrešni zajtrk čez vikend, odličen je za k popoldanski kavi ali čaju, fantastičen je tudi kot sladica. Ne, ni treba, da so vse sladica take, ki ti vzamejo vsaj dve uri, so sestavljene iz vsaj treh slojev in za katero potrebuješ vsaj 15 sestavin. Ta kolač navduši z okusom, barvo, vonjem in enostavno pripravo. Ne vem, zakaj ga ne bi pripravil/a čim prej!

Preden pa pogledava, kaj potrebuješ za pripravo in kako ga pripraviš, pa še nekaj idej za sladice, ki jih lahko pripraviš čez vse leto, saj sestavine niso posebno sezonske:

Še več idej za sladice najdi pod oznako sladice.

Pa poglejva, kaj potrebuješ za pripravo tega sanjskega kolača. Za pripravo biskvita in posip sem uporabila Agragold sladkorje, ki so fantastični v tej sladici. Poskusi jih!

Takole pripravi kolač. Najprej skupaj kremasto umešaj maslo sobne temperature in sladkor. Limono, najboljše je, če uporabiš eko limono, najprej splakni pod toplo limono in do suhega obriši, nato pa najprej naribaj limonino lupinico ter limono nato še ožemi. Dodaj še jajca in druge tekoče sestavine in dobro zmešaj.

V ločeni posodi skupaj zmešaj suhe sestavine, nato pa jih nežno umešaj v tekoče le toliko, da se vse sestavine povežejo.

Dokaj gosto zmes prenesi na pekač in potisni v pečico ter speci.

Ohlajeno pecivo potresi s sladkorjem v prahu, nareži na rezine in enostavno uživaj.

Samo poglej si, kako mehak je in kako sočen je in samo predstavljaj si, kako diši. Oooh!

Recept je pripravljen v sodelovanju z Agragold Slovenija.

Print

Osvežilen in božansko sočen limonin kolač


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 25 minut
  • Total Time: 35 minut
  • Yield: za 8 kosov 1x

Description

Popolna kombinacija sladkega in kislega v tem osvežilnem limoninem kolaču te bo popolnoma začarala. Kolač je odličen za posladek, sladek zajtrk ali pa za k popoldanski kavi. Namesto limone kolač pripravi tudi z limeto ali pomarančo.


Scale

Ingredients

113 g masla + 1 žlica masla za namastitev pekača
150 g Agragold sladkorja
30 g mletih mandljev
160 g moke
1 žlička pecilnega praška
2 jajci
1 žlička vanilijeve esence
1 limona (lupinica in njen sok)
0,5 dcl mleka
Agragold sladkor v prahu za posip


Instructions

  1. Pripravi biskvit: Maslo sobne temperature zmešaj s sladkorjem, da dobiš puhasto zmes. Postopoma dodajaj jajci in dobro premešaj, potem pa dodaj še vanilijevo esenco in še enkrat dobro premešaj. Limono operi pod toplo vodo in osuši s kuhinjsko brisačo, nato pa najprej naribaj njeno lupinico, nato pa jo še ožemi. V jajčno zmes nato vlij limonin sok in mleko ter naribano limonino lupinico ter zmešaj. Moko in mandlje ter pecilni prašek zmešaj v ločeni posodi, potem pa jih dodaj v jajčno zmes in nežno premešaj le toliko, da se sestavine dobro povežejo.
  2. Pripravi pekač: Pekač premera 23 cm dobro namasti in potresi z moko. Za lažjo serviranje spodnji del pekača obloži s papirjem za peko. Vanj zlij zmes in jo razporedi po vsej površini.
  3. Kolač speci: Pekač prenesi v pečico in peci 25 minut v pečici, ogreti na 175°C. Po 25-ih minutah preveri, če je kolač pečen; vanj zapiči zobotrebec in če pride ven čist, je kolač pečen, sicer pa ga postavi nazaj v pečico še za nekaj minut. Ko je kolač pečen, ga še 10 minut pusti v pekaču, nato pa ga vzemi iz pekača in ohladi.
  4. Kolač postrezi: Kolač popolnoma ohladi, nato pa ga potresi s sladkorjem v prahu in postrezi.

Notes

Namesto limone lahko uporabiš limeto ali pomarančo. V primeru, da je pomarančna sočna, uporabi le pol njenega soka.

Uporabiš lahko rjav ali navaden bel sladkor.

Namesto bele pšenične moke lahko uporabiš tudi polnozrnato pšenično moko.

Pekač naj bo premera 23 cm.

Da bo pekač lažje vzeti iz pekača, spodnji del obloži s papirjem za peko.

Kolač bo lepše izgledal, če ga ob postrežbi obrneš na glavo in s sladkorjem posreseš spodnji, bolj raven del peciva.

Kolač se odlično obdrži še nekaj dni, le hrani ga v hladilniku v neprodušno zaprti posodi.

Print Friendly, PDF & Email

4 Comments

  1. Barbara
    March 22, 2020

    Hvala za super recept!
    Kolač je fino rahel in izjemno okusen.

    Reply
    • Barbara
      March 22, 2020

      Me veseli, da ti je všeč! 🙂

      Reply
  2. Nika
    March 31, 2020

    Zdravo!
    Mene pa zanima, če bi šlo zamenjati navadno maslo za kokosovo maslo in ali v tem primeru količina dodanega masla ostane ista?

    Vsi jedci smo namreč laktozno intolerantni, ki smo pri upoštevanju svojih prebavnih omejitev sicer kar precej nedosledni, ma bi bilo fino, če si prišparamo kak simptom :))

    Reply
    • Barbara
      March 31, 2020

      Živjo! Jaz mislim, da bi bilo čisto ok. In enaka količina. Pa pridi potem povedat, kako je uspelo. 🙂

      Reply

Leave a Reply