Print

Osvežilen in božansko sočen limonin kolač


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 25 minut
  • Total Time: 35 minut
  • Yield: za 8 kosov 1x

Description

Popolna kombinacija sladkega in kislega v tem osvežilnem limoninem kolaču te bo popolnoma začarala. Kolač je odličen za posladek, sladek zajtrk ali pa za k popoldanski kavi. Namesto limone kolač pripravi tudi z limeto ali pomarančo.


Scale

Ingredients

113 g masla + 1 žlica masla za namastitev pekača
150 g Agragold sladkorja
30 g mletih mandljev
160 g moke
1 žlička pecilnega praška
2 jajci
1 žlička vanilijeve esence
1 limona (lupinica in njen sok)
0,5 dcl mleka
Agragold sladkor v prahu za posip


Instructions

  1. Pripravi biskvit: Maslo sobne temperature zmešaj s sladkorjem, da dobiš puhasto zmes. Postopoma dodajaj jajci in dobro premešaj, potem pa dodaj še vanilijevo esenco in še enkrat dobro premešaj. Limono operi pod toplo vodo in osuši s kuhinjsko brisačo, nato pa najprej naribaj njeno lupinico, nato pa jo še ožemi. V jajčno zmes nato vlij limonin sok in mleko ter naribano limonino lupinico ter zmešaj. Moko in mandlje ter pecilni prašek zmešaj v ločeni posodi, potem pa jih dodaj v jajčno zmes in nežno premešaj le toliko, da se sestavine dobro povežejo.
  2. Pripravi pekač: Pekač premera 23 cm dobro namasti in potresi z moko. Za lažjo serviranje spodnji del pekača obloži s papirjem za peko. Vanj zlij zmes in jo razporedi po vsej površini.
  3. Kolač speci: Pekač prenesi v pečico in peci 25 minut v pečici, ogreti na 175°C. Po 25-ih minutah preveri, če je kolač pečen; vanj zapiči zobotrebec in če pride ven čist, je kolač pečen, sicer pa ga postavi nazaj v pečico še za nekaj minut. Ko je kolač pečen, ga še 10 minut pusti v pekaču, nato pa ga vzemi iz pekača in ohladi.
  4. Kolač postrezi: Kolač popolnoma ohladi, nato pa ga potresi s sladkorjem v prahu in postrezi.

Notes

Namesto limone lahko uporabiš limeto ali pomarančo. V primeru, da je pomarančna sočna, uporabi le pol njenega soka.

Uporabiš lahko rjav ali navaden bel sladkor.

Namesto bele pšenične moke lahko uporabiš tudi polnozrnato pšenično moko.

Pekač naj bo premera 23 cm.

Da bo pekač lažje vzeti iz pekača, spodnji del obloži s papirjem za peko.

Kolač bo lepše izgledal, če ga ob postrežbi obrneš na glavo in s sladkorjem posreseš spodnji, bolj raven del peciva.

Kolač se odlično obdrži še nekaj dni, le hrani ga v hladilniku v neprodušno zaprti posodi.