Bučno pecivo z makom

0 comments

Oh ne ne, mak ni le za v gibanico! Čudovito se znajde tudi v pecivu z bučo. To pecivo je odlično sveže, staro nekaj dni, čudovito pa je tudi, ko ga zamrzneš in na sobni temperaturi odmrzneš. Poskusi ga, res je nekaj posebnega.

Sem že povedala, da obožujem enostavne sladice? Take, ki jih pripraviš na enostaven način, takšne, ki so dobre tudi kak dan kasneje – če jih lahko zamrzneš in potem odmrzneš in potem niso zanič – so še boljše. Če so zdrave, je pa še boljše boljše.

Morda veš, da mak ni fin le zato, ker vsako stvar, v katero jo vtakneš, olepša, ampak tudi zato, ker je nepredstavljivo zdrav, pa čeprav velja za opiat? Je odličen vir kalcija in ogljikovih hidratov, makova semena pa imajo izjemno pozitivne učinke na zdravje, celjenje ran, zelo uspešna pa so pri celi vrsti različnih bolezni. Ker ima mak močne protivnetne lastnosti, blaži intenzivne simptome težav z dihali. Zelo učinkovit je pri pogostih napadih astme, bolečem kašlju itd. Mak ščiti srce pred celo vrsto kardiovaskularnih bolezni. Možnost srčnega napada je z uživanjem za več kot za polovico manjša. Za makova semena je znano, da normalizirajo prebavo in povečujejo hitrost presnove, zbijajo vročino, uravnavajo kislost, blažijo bolečine v želodcu, delujejo proti zaprtju in poživljajo črevesje, jetra in spodbujajo zdrav prebavni sistem.

Ker pecivo vsebuje tako bučo in mak, ki sta obe zelo zdravi sestavini, si to pecivo to jesen in zimo privošči večkrat.

SESTAVINE

 • 115 g masla
 • 100 g rjavega sladkorja
 • sok in lupinica ene male limone
 • 1/2 žličke vanilijeve esence
 • 2 jajci
 • 1/2 žličke soli
 • 1/2 žličke sode bikarbone
 • 1/4 žličke pecilnega praška
 • 190 g (polnozrnate) (pirine) moke
 • 200 g naribane in ožete buče (približno 1/2 kg neolupljene in nenaribane buče)
 • 1 zvrhana žlica maka

Bučno pecivo z makom

PRIPRAVA

Bučo olupi in naribaj. Naribano prenesi v cedilo, cedilo pa postavi nad posodo. Na bučo daj še eno manjšo posodo in vanjo vlij vodo (ali pa obloži s čim težkim). S tem obtežiš bučko, da izteče čim več vode.

Bučno pecivo z makom

Maslo stopi in vlij v posodo. Dodaj sladkor, vanilijevo esenco, naribano limonino lupinico in njen sok ter dobro zmešaj. Potem dodaj še jajci in še enkrat dobro premešaj.

Bučno pecivo z makom

K tekoči masi dodaj moko, sol, sodo bikarbono in pecilni prašek in nežno premešaj, da se vse sestavine prepojijo. Dodaj še mak in še enkrat nežno premešaj. Potem v maso nežno umešaj še ožeto naribano bučo.

Bučno pecivo z makom

Podolgovat pekač za marmorni kolač obloži s papirjem za peko in vanj zlij pripravljeno maso. Peci približno 1 uro v pečici, ogreti na 160°C.

Bučno pecivo z makom

Pecivo bo pečeno, ko bo zobotrebec, ki ga zapišiš vanj, ven prišel čist. Pečeno pecivo previdno vzemi iz pečice, pusti 10 minut, da se malenkost ohladi, potem pa s pomočjo papirja za peko vzemi iz pekača.

Bučno pecivo z makom

Ohlajeno pecivo nareži na kose in postrezi.

Bučno pecivo z makom

Bučno pecivo z makom

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.