Ta pica, od začetka do konca pripravljena v dvajsetih minutah, z okusom, teksturo, vonjem in izgledom resnično preseneti. Je božanska poletna poslastica, ki je ravno dovolj drugačna od klasične pice, da te najprej res preseneti, nato pa zagotovo prepriča in 100 % zadovolji. Noro dobra je!
Pica, ki ne vsebuje niti kapljice paradižnika in se bohoti z mehkimi breskvami, ti je najbrž malenkost nenavadna. Ampak naj te takoj pomirim, je resnično božanska. Le malo poguma potrebuješ, da jo pripraviš in zagotavljam ti, da ti bo nadvse všeč. Razočaranje ni opcija!
Že nekaj let doma ne pripravljam klasičnega testa za pico, ker mi je JOGURTOVO TESTO za pico mnogo bolj všeč. Pripravi se brez kvasa in torej brez vzhajanja, vsebuje pa kar konkretno količino grškega jogurta, kar poskrbi za visoko raven beljakovin. Zaradi jogurta je tudi dosti manj “težka” in mnogo lažje prebavljiva. Res ti z vsem srcem predlagam, da poskusiš to testo. Seveda pa lahko pripraviš tudi klasično pica testo ali pa uporabiš že pripravljeno kupljeno ali pa kar pinsa kruh, ki je odlična možnost, ko morda doma nimaš dovolj jogurta. Prav na pinsi sem prvič poskusila to pico in bila mi je popolnoma zadovoljiva in prav res čudovita.
Na pici najdeš naslednje sestavine:
- PODLAGA – Namesto klasične paradižnikove omake testo pice le pokapaš z nekaj (olivnega) olja in medom (ja, medom!), nato pa obogatiš s česnom in timijanom. Lahko uporabiš nariban svež česen in ga enakomerno razporediš po testu ter sveže listke timijana, lahko pa si olajšaš življenje in uporabiš sušen česen in sušen timijan.
- SIR – Sir je ena izmed tistih klasičnih sestavin. Zadnje čase prisegam na rezine mocarele, saj se ravno prav kremasto stopijo in ne pustijo tiste mlečne vode, ki nekatere mocarele jo. Za malo dodatnega okusa pa lahko dodaš še malo parmezana.
- PRŠUT – Nekaj rezin pršuta ali pa kar kmečki špek (oziroma variacijo tega), ki je enako dobrega okusa, je pa občutno cenejši od pršuta. Kaj moremo, takšni časi so. Pršut oz. špek lepo odišavi pico in obogati ostale okuse.
- BRESKVE – Breskve oziroma sadje je v slanih jedeh na žalost še vedno bolj ali manj čudno, ampak zato sem tu jaz, ki se trudim to zmotno prepričanje spremeniti. Breskve se čudovito ujemajo z večimi slanimi sestavinami, tukaj pa resnično zasijejo. Preden jih položiš na sir, jih še malenkost obogatiš z balzamičnim kisom in medom. Sem že omenila, da se breskve neverjetno dobro ujemajo z medom?
- BAZILIKA – Ta aromatična dišavnica se odlično ujema z vsemi ostalimi sestavinami in pico ne le parfumira in polepša, ampak tudi obogati. Le eno estetsko opozorilo – ko jo položiš na vročo pico, bodo bazilikimi listki kar hitro spremenili barvo iz živo zelene v črno, ampak brez skrbi, to je povsem normalno. Temu se lahko izogneš tako, da baziliko razporediš po že narezanem in serviranem kosu pice, da lahko ljudje uživajo najprej tudi z očmi.
- MED – Med je božanska sestavina in ni le za v čaj ali na kos kruha z maslom! Tu ga nekaj pokapamo na testo, nekaj dodamo k breskvam in na koncu z nekaj kapljicami pečeno pico tudi okrasimo. Božansko!
Pa še nekaj besed o testu te pice. Najprej z moko, grškim jogurtom, pecilnim praškom in soljo praviš testo, ki ga lahko kar takoj oblikuješ v pico. To pa zato, ker vsebuje pecilni prašek, ki za aktivacijo potrebuje le toploto pečice in ne potrebuje vnaprejšnjega vzhajanja. Ko pripraviš in oblikuješ testo v pico, jo le še obložiš, pečeš 15 minut in to je to! Od nič do pice v 20-ih minutah! Pa če ni to prava mala kulinarična zmaga!
Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.
Preden pogledava, kako se ta boooožanska pica pripravi, pa še nekaj idej za pripravo super jedi z breskvami:
- Božanske breskve s piškoti in zrnatim sirom
- Kruhki s piščančjo mortadelo, burato, rukolo in breskvo
- Pečene breskve s sladoledom
- Poletna tortica z breskvami in borovnicami
- Marinirane breskve z grškim jogurtom
- Ribji takosi z breskvino salso
- Poletna solata s koruzo, mocarelicami in bazilikinim prelivom
Za pripravo te poslastice potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Pozor, v nadaljevanju sledi kratek slikovni pregled priprave, natančne količine in korake priprave pa najdi na dnu strani.
Najprej pripravi testo in ga kar takoj oblikuj v pico.
Testo premaži in odišavi ter nanj razporedi še sir. Nato pa odišavi še breskve, jih položi na sir, dodaj še pršut in pico speci. Kako diši!
Pico nato okrasi z baziliko, pokapaj še z malo medu, nareži in postrezi. BOŽANSKO!
Neverjetna pica z breskvami, pršutom in jogurtovim testom
- Total Time: 20 minut
- Yield: za 2-4 osebe 1x
Description
Ta pica, od začetka do konca pripravljena v dvajsetih minutah, z okusom, teksturo, vonjem in izgledom resnično preseneti. Je božanska poletna poslastica, ki je ravno dovolj drugačna od klasične pice, da te najprej res preseneti, nato pa zagotovo prepriča in 100 % zadovolji. Noro dobra je!
Ingredients
Sestavine za jogurtovo testo:
- 200 g moke + dodatno po potrebi in za oblikovanje
- 250 g grškega jogurta
- 1 vrečka pecilnega praška
- 1 velik ščepec soli
Sestavine za breskve:
- 2 breskvi
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 1 žlička medu
Sestavine za pico:
- 1 žlica (olivnega) olja
- med (1 žlica za premaz in nekaj kapljic na koncu za okras)
- 1 žlička Kotányi sušenega timijana (ali 2 vejici svežega)
- 1/2 žličke Kotányi sušenega česna (ali 2 stroka sveže naribanega)
- 1 zavitek mozarele v listih (približno 7 kosov)
- 1 žlica sveže naribanega parmezana
- 6 koščkov pršuta ali kmečkega špeka
- sveža bazilika
Instructions
- Pečica: Pečico segraj na 200°C.
- Jogurtovo testo: V skledi skupaj zmešaj moko, pecilni prašek in sok. Dodaj grški jogurt in najprej zmešaj z kuhalnico ali vilico. Nato po potrebi – če se testo preveč prijema na prste – dodaj še malo moke, le žličko na enkrat – in vse skupaj res na hitro zgneti v testo. Krog testa položi na pekač, obložen s papirjem za peko in ga kar s prsti oblikuj v krog.
- Breskve: Breskve nareži na rezinice, prelij z balzamičnim kisom in medom ter premešaj.
- Sestavljanje pice: Pico premaži z oljem, pokapaj z medom in potresi s česnom in timijanom. Nato po testu razporedi mocarelo in povrh naribaj še nekaj parmezana. Dodaj še pršut.
- Peka: Pico postavi v ogreto pečico za 15 minut.
- Okras: Pečeno pico previdno vzemi iz pečice, okrasi z veliko sveže bazilike in še malo pokapaj z medom. Pico nareži na kose in takoj postrezi. Dober tek!
Notes
Namesto pršuta, ki je te dni res drag, lahko uporabiš tudi kmečki špek ali nekaj podobnega.
Recept je baziran na receptu za pico z breskvami od Tiegan z Half Baked Harvest.
- Prep Time: 5 minut
- Cook Time: 15 minut