Ta sočna, barvita in nadvse slastna poletna tortica je idealna za poletna jutra ali večere. Pripravi jo z breskvami in borovnicami, lahko pa tudi s katerim drugim sadjem, na primer ananasom, malinami ali mangom. Poleg odlično sodi vanilijev sladoled ali grški jogurt.
Ne vem, kakšen pogled imaš ti na sladice, ampak meni so najbolj všeč enostavne sladice. Take, ki jih pripraviš hitreje, kot pa se pečejo. Take, ki ne potrebujejo sto različnih korakov in vmesno nekajurno počivanje in hlajenje. Take, ki so dobre, zdrave in božanske. Ko sem videla recept za to tortico pri Lindsay s Pinch of Yum, sem vedela, da sodi v to kategorijo. Ko sem jo poskusila, sem bila zacomprana. V zadnjih dveh mesecih (od prvotne objave leta 2016 sem jo naredila že vsaj še desetkrat!) sem jo naredila že tolikokrat in z njo navdušila že toliko ljudi, da jo moram deliti s tabo.
Preden pogledava, kako pripraviš to današnjo tortico, pa še nekaj slastnih idej za poletno sladkanje:
- Arašidova pita
- Pečene breskve s sladoledom
- Čokoladne rezinice
- Kokosove kroglice s temno čokolado
- Poletni petminutni kruhki s skuto in češnjami
- Sočni bučkino-limonini mafini
Ta poletna tortica je čudovita za poletna jutra ali večerje, ko si – priznajva si – želiš le nekaj sladkega, osvežilnega in nesramno dobrega. Kos te tortice in malo jogurta ali sladoleda in to bo tvoj najboljši obrok dneva!
Priprava je otroško lahka:
Potrebuješ nekaj osnovnih sestavin za peko in sadje.
Skupaj zmešaš vse sestavine za biskvit (recept se nahaja spodaj!) – pozor, zelo gost bo, vendar bo po peki zaradi grškega jogurta nadvse mehak in puhast.
Nato nanj razporediš rezinice breskve in borovnice. V tem koraku lahko izbereš tudi kakšno drugo sadje – maline, višnje, ananas, mango …
Ga še malo potreseš s sladkorjem in spečeš.
Nato ga pustiš nekaj minut, da se malo spočije, ga vzameš iz pekača – odstraniš lahko tudi papir za peko – in narežeš.
Taaaako zelo dobro! Pa ne pozabi na grški jogurt ali sladoled!
Če – kaj če, ko! – jo pripraviš, jo pofotkaj in označi s #sitfitsi in objavi na družabnih omrežjih. Vesela bom tvoje objave!
PrintPoletna tortica z breskvami in borovnicami
- Total Time: 40 minut
- Yield: 4 osebe 1x
Description
Sadna tortica z breskvami in borovnicami je čudovita za poletno razvajanje, priprava pa je otroško lahka in hitra. Poskusi jo!
Ingredients
60 g masla
80 g (kokosovega ali rjavega) sladkorja + 2 zvrhani žlici za posip
50 g (grškega) jogurta
2 jajci
1 žlička vanilijeve esence
150 g (pirine polnozrnate) moke
1 žlička pecilnega praška
1/2 žličke sode bikarbone
2 breskvi ali nektarini
1 pest svežih borovnic
Instructions
- Pripravi pekač: Okrogel pekač premera približno 20 do 23 cm obloži s papirjem za peko.
- Pripravi biskvit: V posodo daj maslo in sladkor ter premešaj, potem pa še jogurt in še enkrat premešaj. Potem dodaj obe jajci in vanilijevo esenco in spet premešaj. V tekočo zmes presej moko, prašek in sodo ter nežno premešaj, da se vse sestavine spojijo. Homogeno zmes prenesi v pekač in enakomerno razporedi.
- Sadje: Breskev nareži na tanke rezinice, borovnice pa splakni in odcedi.
- Aranžiraj: Rezinice breskvic razporedi v krog, potem pa potresi z borovnicami. Tortico potresi z rjavim sladkorjem.
- Tortico speci: Pekač postavi v pečico in peci približno 30 minut v pečici, ogreti na 175°C.
- Uživaj!: Pečeno tortico vzemi iz pečice, najprej pusti počivati 5 minut, potem pa s pomočjo papirja za peko vzemi iz pekača, postresi s sladkorjem v prahu, nareži na kose in postrezi.
Notes
Tortica je okusna topla ali sobne temperature.
Uporabiš lahko breskve ali nektarine.
Na osnoven biskvit lahko razporediš tudi drugo sadje – morda maline, češnje, ribez ali pa rezinice ananasa ali manga.
Uporabiš lahko polnozrnato (priporočam pirino) ali pa navadno pšenično moko.
Jaz največkrat uporabim kokosov sladkor, lahko pa tudi rjavi sladkor ali pa v skrajnem primeru navadni sladkor.
Z zapisanimi količinami sestavin uporabi pekač med 20 do 23 centimetrov premera. Če je manjši, je tortica pač višja. Uporabiš pa lahko tudi pravokoten ali kvadraten pekač.
Avtorica recepta je Lindsay s Pinch of Yum.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 30 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen septembra 2016, v juliju 2019 pa sem posnela nove fotografije.
Stara fotka recepta:
Odlicna sladica. Ker še ni breskev in nektarin, sem uporabila maline in višnje iz skrinje. Njami 🙂
Ooh, wow, zveni odlično! Pa hvala za lep komentar. 🙂
Ojla,
Prosim za idejo, kako bi nadomestila jogurt… rada bi brez laktoze 😃
Hvala
Živjo! Lahko uporabiš jogurt brez laktoze – te se zdaj dobi že skoraj povsod. 🙂