Ta lahka sladica bo najbolj prijala na vroče poletne dni, saj ne vključuje kuhanja ali pečenja in je čudovito osvežujoča. Pripravi jo s svežimi breskvami ali nektarinami. Sladico okrasi s popraženimi mandljevimi lističi, uporabiš pa lahko tudi lešnike. Za piko na i sladico okrasi z listom sveže mete.
Poleti pašejo osvežilne sladice. Ki so hitro pripravljene in lepe, in da ne pozabim: nadvse dobre. Ta je vse od naštetega. Pa še enostavna je za pripravit.
Preden pogledava, kako jo pripraviš, pa si shrani še nekaj luštnih poletnih sladic:
- Pečene breskve s sladoledom
- Pečen ananas z medeno omako
- Veganska čokoladno-kokosova tortica
- Poletni petminutni kruhki s skuto in češnjami
- Kokosove kroglice s temno čokolado
Ok, idej imaš veliko – in čisto vse so nadvse fantastične, pa čeprav malenkost nenavadne. Sedaj pa poglejva, kako lahko pripraviš današnje breskvine kozarčke.
Potrebuješ le nekaj sestavin, najpomembnejše pa so sočne breskve.
Najprej potrebuješ breskev, ki jo s pomočjo vroče vode olupi. Čisto enostavno je – breskev za nekaj časa namoči v vrečo vodo, nato pa jo malenkost ohladi, koža bo kar sama odstopila.
Nato breskev nareži na rezine, jih zmešaj s pomarančnim sokom, sladkorjem in po želji z rumom in jih pusti marinirati približno pol ure. Dlje jih mariniraš, bolj bodo mehke in dišeče.
Nato skupaj zmešaj grški jogurt, malo sladkorja in po želji še vanilijevo esenco, nato pa kozarčke sestavi. Okrasi jih s popečenimi mandljevimi lističi – te popeci v suhi ponvi in jih potem stresi na krožniček – nikar jih ne pusti na vroči ponvi, ker se ti bodo sicer zažgali.
Kozarčke okrasi še z meto in sladico postrezi takoj ali pa v hladilniku shrani za kasneje.
PrintBreskve z grškim jogurtom
- Total Time: 0 hours
- Yield: 2 osebi 1x
Description
Ta lahka sladica bo najbolj prijala na vroče poletne dni, saj ne vključuje kuhanja ali pečenja in je čudovito osvežujoča. Pripravi jo iz svežih breskev ali marelic. Sladico okrasi s popraženimi mandljevimi lističi, uporabiš pa lahko tudi lešnike. Za piko na i sladico okrasi z listom sveže mete.
Ingredients
Sestavine za marinirane breskve:
2 večji breskvi
1 žlička sladkorja v prahu
2 žlici pomarančnega soka
1 žlička ruma
Ostale sestavine:
4 velike žlice (grškega) jogurta
2 žlici mandljevih lističev
1/2 žličke vanilijeve esence (neobvezno)
1 žlica mletega sladkorja
lističa sveže mete
Instructions
- Breskve mariniraj: Breskvi operi in za 30 sekund potopi v vrelo vodo. Ko se malenkost ohladita, ju olupi in nareži na rezine. Rezine prenesi v posodico, jih zalij z rumom in pomarančnim sokom, dodaj sladkor in premešaj. Za vsaj 30 minut jih postavi v hladilnik.
- Pripravi lističe in grški jogurt: Na suhi ponvi prepraži mandljeve lističe. Grški jogurt dobro premešaj s sladkorjem in vanilijevo esenco.
- Kozarčke sestavi: Pripravi kozarca in vanju izmenično polagaj jogurt in marinirane rezine breskev. Okrasi s prepraženimi lističi mandljev in lističem mete in postrezi.
Notes
Namesto breskev lahko uporabiš tudi sočne nektarine.
Če sladico pripravljaš za otroke, rum enostavno izpusti.
Namesto mandljevih lističev lahko uporabiš tudi kokosove.
Če sladkorja ne uporabljaš, ga lahko nadomestiš z javorjevim sirupom.
Kozarčke lahko pripraviš tudi nekaj ur pred postrežbo, največ pa kak dan.
- Prep Time: 15 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen julija 2015, v juliju 2019 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta: