Print

Breskve z grškim jogurtom


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 15 minut
  • Total Time: 15 minut
  • Yield: 2 osebi 1x

Description

Ta lahka sladica bo najbolj prijala na vroče poletne dni, saj ne vključuje kuhanja ali pečenja in je čudovito osvežujoča. Pripravi jo iz svežih breskev ali marelic. Sladico okrasi s popraženimi mandljevimi lističi, uporabiš pa lahko tudi lešnike. Za piko na i sladico okrasi z listom sveže mete.


Scale

Ingredients

Sestavine za marinirane breskve:

2 večji breskvi
1 žlička sladkorja v prahu
2 žlici pomarančnega soka
1 žlička ruma

Ostale sestavine:

4 velike žlice (grškega) jogurta
2 žlici mandljevih lističev
1/2 žličke vanilijeve esence (neobvezno)
1 žlica mletega sladkorja
lističa sveže mete


Instructions

  1. Breskve mariniraj: Breskvi operi in za 30 sekund potopi v vrelo vodo. Ko se malenkost ohladita, ju olupi in nareži na rezine. Rezine prenesi v posodico, jih zalij z rumom in pomarančnim sokom, dodaj sladkor in premešaj. Za vsaj 30 minut jih postavi v hladilnik.
  2. Pripravi lističe in grški jogurt: Na suhi ponvi prepraži mandljeve lističe. Grški jogurt dobro premešaj s sladkorjem in vanilijevo esenco.
  3. Kozarčke sestavi: Pripravi kozarca in vanju izmenično polagaj jogurt in marinirane rezine breskev. Okrasi s prepraženimi lističi mandljev in lističem mete in postrezi.

Notes

Namesto breskev lahko uporabiš tudi sočne nektarine.

Če sladico pripravljaš za otroke, rum enostavno izpusti.

Namesto mandljevih lističev lahko uporabiš tudi kokosove.

Če sladkorja ne uporabljaš, ga lahko nadomestiš z javorjevim sirupom.

Kozarčke lahko pripraviš tudi nekaj ur pred postrežbo, največ pa kak dan.