Beljakovinsko bogati jajčni bejgli

0 comments

Te okrogle štručke z luknjo v sredini so neverjetno mehke, so čudovitega okusa in primerne za pripravo najljubšega sendviča ali pa uporabo za prilogo. Na mizi so v pol ure, pripraviš pa jih z moko, pecilnim praškom, soljo, grškim jogurtom in rumenjaki. Potem, ko jih oblikuješ, jih premažeš z beljaki, posujes z sezamom in spečeš v pečici. Noro! Psst, naj ti zaupam še, da so boljše od kajzarice!

V ZDA in marsikje po svetu so te okrogle štručke izredno priljubljene. Bejgle oz. bagels, kot jih poimenujejo, počasi svoj prostor dobivajo tudi v Sloveniji, saj jih lahko najdeš v že marsikateri trgovini. Tradicionalno so pripravljeni z moko in kvasom in so po začetnem vzhajanju in oblikovanju najprej kuhani, nato pa še pečeni. Prav te tradicionalne lahko najdeš pri nas. Zadnja leta pa so (v tujini in tudi v Sloveniji) zelo priljubljeni bejgli, pripravljeni z grškim jogurtom, saj vsebujejo dosti več beljakovin. Jajčni pa so prav zaradi jajc še bolj bogati z beljakovinami. Ker jih pripraviš s pecilnim praškom, ki ne potrebuje vzhajanja, pa so tudi pripravljeni hitreje od tradicionalnih. Če ti je pomemben vnos beljakovin (in moral bi ti biti, saj jih telo zelo potrebuje) in če bi res odlične kruhke v zelo kratkem času, vsekakor beri naprej.

Ta recept še enkrat dokazuje, da je lahko tudi čisto navaden kruh, ki naj bi imel pri zdravju bolj prijaznem prehranjevanju slab renome, čisto dober zate in se mu ni treba odpovedovati. Kajti če v njih (in v katero koli jed) dodaš beljakovine, so ti takoj boljši zate.

Poleg vsega naštetega, so ti bejlgi še lepe rumene barve in neverjetno čudovitega okusa. Res čudoviti! Odlični so za zajtrk, malico, večerjo ali pa kosilo. Z njimi pripravi sendvič ali pa jih pojej kot prilogo.

Z v receptu naštetimi sestavinami dobiš štiri bejgle, lahko pa seveda količino sestavin tudi povečaš in tako dobiš več bejglov.

V bejglih najdeš naslednje sestavine:

 • Moko – Lahko uporabiš navadno pšenično moko ali pa polnozrnato moko. Lahko uporabiš tudi mešanico za kruh.
 • Grški jogurt – Grški jogurt je bogat z beljakovinami in je čudovit tudi za peko. Uporabi navaden ali manj masten grški jogurt.
 • Jajca – Za dodatne beljakovine je v testu še jajce. Rumenjaki gredo v testo, oblikovane bejgle pred peko pa premažem še z beljakom.
 • Pecilni prašek in sol – Za hitro in enako učinkovito naraščanje testa uporabi pecilni prašek, za okus pa sol.
 • Semena – Ko so bejgli oblikovani, jih premaži z beljaki in potresi s poljubnimi semeni. Jaz sem uporabila kar črn in bel sezam. Lahko bi dodala še mak, pa česen in čebulo. Ali pa sončnična semena.

V mojem vsakdanjem prehranjevanju, poleg polnozrnatih tortilij in rženega kruha, ki ju vsaj za sedaj še kupim, doma redno pečem te pekovske izdelke, ki so dobri zate:

Vsi so čudoviti in jih je zelo enostavno pripraviti. Poskusi katerega, obljubim, da ti bo všeč.

Kako pojesti te bejgle, mi najbrž ni treba pametovati. Pojej jih tako, kot bi vsak drug pekovski izdelek. Iz izkušenj pa ti lahko povem, da so bejgli odlični, če jih namažeš s kremnim sirom ali katerim koli drugim sirnim namazom ter obložiš s pršutom ter rezino sira. Super je tudi poleg umešanih jajc. Nisem še poskusila, ampak verjamem, da so odlični tudi s čokoladnim namazom ali marmelado.

Ti bejgli se obdržijo več dni. Če jih porabiš v enem dnevu, jih imaš lahko kar na pultu, več dni pa jih hrani v hladilniku. Seveda jih lahko tudi zamrzneš in nato odmrzneš na sobni temperaturi.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. POZOR, v nadaljevanju sledi kratek slikovni prikaz priprave, natančne količine in korake priprave pa najdi na dni strani.

Najprej jajca loči na beljake in rumenjake in slednje dodaj v skledo z moko, zmešano s pecilnim praškom in soljo. Dodaj še grški jogurt in vse zmešaj v testo, ki ga na kratko zgneti. Kepo razdeli na štiri dele.

Posamezne dele razvaljaj v kačice, te pa nato združi v krog. Prenesi jih na pekač, obložen s papirjem za peko, premaži z beljakom in potresi s semeni. Peci 25 minut pri 190°C.

Oh, samo poglej, kako so čudoviti!

Počakaj vsaj 15 minut preden jih narežeš in namažeš s poljubnim namazom. Jaz imam najraje kar čisto navaden kremni sir.

Samo poglej, kako lepo mehki in čudovito rumeni so v notranjosti. Božansko!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Beljakovinsko bogati jajčni bejgli


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 30 minut
 • Yield: za 4 štručke 1x

Description

Te okrogle štručke z luknjo v sredini so neverjetno mehke, so čudovitega okusa in primerne za pripravo najljubšega sendviča ali pa uporabo za prilogo. Na mizi so v pol ure, pripraviš pa jih z moko, pecilnim praškom, soljo, grškim jogurtom in rumenjaki. Potem, ko jih oblikuješ, jih premažeš z beljaki, posujes z sezamom in spečeš v pečici. Noro! Psst, naj ti zaupam še, da so boljše od kajzarice!


Ingredients

Scale

180 g moke + še dodatno za oblikovanje
2 žlički Kotányi pecilnega praška
1/2 žličke soli
180 g grškega jogurta
2 jajci (razdeljeni na rumenjaka in beljaka)
1 žlica semen (beli in črni sezama ali tudi še mak, sončnična semena, česen in čebula v prahu …)


Instructions

 1. Pečica: Pečico segrej na 190°C.
 2. Jajca: Jajca razdeli na rumenjaka in beljaka. Oboje ločeno razžvrkljaj.
 3. Moka: Moko, pecilni prašek in sol združi.
 4. Testo: V mešanico moke dodaj grški jogurt in rumenjaka in zmešaj z vilico. Dobiš malenkost nadrobljeno testo. Z gnetenjem – približno 20x – dobiš mehko kroglo testa. Če je testo premehko, postopoma dodajaj po malo moke.
 5. Oblikovanje: Kepo testa razdeli na štiri kose, nato pa vsakega posameznega razvaljaj v kačico. Konce kačice združi s prsti.
 6. Peka: Oblikovane okrogle štručke z luknjo v sredini prenesi na pekač, obložen s papirjem za peko. Vsako štručko premaži z beljakom in potresi z mešanico semen. Postavi v ogreto pečico in peci 25 minut.
 7. Hlajenje: Pečene štručke pusti počivati vsaj 15 minut, nato pa jih po želji prereži in namaži in/ali obloži s poljubnimi sestavinami. Odlične so z čisto navadnim kremnim sirom!

Notes

Uporabi navadno belo pšenično univerzalno moko ali pa polnozrnato, pirino ali pa mešanico za peko kruha. Glede na izbrano moko po potrebi prilagodi količino moke.

Recept je pripravljen po tem receptu.

 • Prep Time: 5 minut
 • Cook Time: 25 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.