Description
Okrogle štručke oziroma bejgle (bagels!) lahko enostavno pripraviš kar doma. In to le s šestimi sestavinami: potrebuješ moko, pecilni prašek, sol in grški jogurt ter jajce, po želji pa za okras še semena. V tvojih lačnih ustih so lahko v dobre pol ure, od tega jih 5 minut oblikuješ, 20 minut pa pečeš. Odlični so!
Ingredients
- 170 g polnozrnate moke + še dodatno za oblikovanje (količina je odvisna od jogurta in tipa moke!)
- 240 g grškega jogurta
- 1/2 žličke soli
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 jajce
- semena po izbiri
Instructions
- Pripravi testo: V skledi dobro zmešaj moko, sol in pecilni prašek. Dodaj grški jogurt in premešaj. Testo bo dokaj lepljivo in vsekakor ne podobno siceršnjim testom. Glej fotke in video!
- Bejgle oblikuj: Testo prenesi na delovno površino in malenkost pregneti, nato pa razdeli na štiri dele. Iz vsakega naredi svaljk, potem pa oba konca združi v okroglo štručko.
- Bejgle speci: Štručke prenesi na pekač, obložen s papirjem za peko, premaži z razžvrkljanim jajcem in potresi s semeni. Peci približno 20 minut na 190°C.
- Uživaj! Pusti jih najprej nekaj minut počivati na pekaču. Nato pa ohladi. Ko jih želiš pojesti, jih prereži, namaži in obloži po želji ter postrezi.
Notes
Bejgle pripravi z grškim jogurtom, ker je ta gostejši od navadnega.
Uporabiš lahko polnozrnato pšenično ali pa pirino polnozrnato moko. Ali pa kar mešanico za kruh. Seveda preveri, kaj se že skriva v tej mešanici, da ne bo preslano. Seveda lahko uporabiš tudi navadno belo pšenično moko.
Bejgle pred peko namaži z dobro razvrkljanim jajcem, lahko pa tudi le z beljakom.
Pred peko bejgle potresi s poljubno mešanico semen. Jaz ponavadi uporabim bela in črna sezamova semena, velikokrat pa dodam še česen v prahu. Lahko pa mešanici dodaš še mak.
Bejgli ostanejo mehki več dni, hrani jih v neprodušno zaprti vrečki ali vrečki za kruh.
- Prep Time: 5 minut
- Cook Time: 20 minut