Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Enostavni domači bejgli oz. okrogle štručke


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

  • Author: Barbara
  • Total Time: 25 minut
  • Yield: za 4 štručke 1x

Description

Okrogle štručke oziroma bejgle (bagels!) lahko enostavno pripraviš kar doma. In to le s šestimi sestavinami: potrebuješ moko, pecilni prašek, sol in grški jogurt ter jajce, po želji pa za okras še semena. V tvojih lačnih ustih so lahko v dobre pol ure, od tega jih 5 minut oblikuješ, 20 minut pa pečeš. Odlični so!


Ingredients

Scale
  • 170 g polnozrnate moke + še dodatno za oblikovanje (količina je odvisna od jogurta in tipa moke!)
  • 240 g grškega jogurta
  • 1/2 žličke soli
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1 jajce
  • semena po izbiri

Instructions

  1. Pripravi testo: V skledi dobro zmešaj moko, sol in pecilni prašek. Dodaj grški jogurt in premešaj. Testo bo dokaj lepljivo in vsekakor ne podobno siceršnjim testom. Glej fotke in video!
  2. Bejgle oblikuj: Testo prenesi na delovno površino in malenkost pregneti, nato pa razdeli na štiri dele. Iz vsakega naredi svaljk, potem pa oba konca združi v okroglo štručko.
  3. Bejgle speci: Štručke prenesi na pekač, obložen s papirjem za peko, premaži z razžvrkljanim jajcem in potresi s semeni. Peci približno 20 minut na 190°C.
  4. Uživaj! Pusti jih najprej nekaj minut počivati na pekaču. Nato pa ohladi. Ko jih želiš pojesti, jih prereži, namaži in obloži po želji ter postrezi.

Notes

Bejgle pripravi z grškim jogurtom, ker je ta gostejši od navadnega.

Uporabiš lahko polnozrnato pšenično ali pa pirino polnozrnato moko. Ali pa kar mešanico za kruh. Seveda preveri, kaj se že skriva v tej mešanici, da ne bo preslano. Seveda lahko uporabiš tudi navadno belo pšenično moko.

Bejgle pred peko namaži z dobro razvrkljanim jajcem, lahko pa tudi le z beljakom.

Pred peko bejgle potresi s poljubno mešanico semen. Jaz ponavadi uporabim bela in črna sezamova semena, velikokrat pa dodam še česen v prahu. Lahko pa mešanici dodaš še mak.

Bejgli ostanejo mehki več dni, hrani jih v neprodušno zaprti vrečki ali vrečki za kruh.

  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 20 minut