Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Hitri česnovi kruhki s sirom


 • Author: Barbara
 • Prep Time: 15 minut
 • Cook Time: 20 minut
 • Total Time: 35 minut
 • Yield: za približno 15 kruhkov

Description

Ti fantastično dišeči, mehki in božansko dobri česnovi kruhki, dodatno obogateni še s sirom in maslom, so pripravljeni v dobre pol ure in so odlični takrat (kadarkoli pravzaprav), ko nimaš časa za pripravo kruha s kvasom, saj za njihovo pripravo potrebuješ le pecilni prašek. Priprava ni zapletena, okusi so pa nepozabni.


Ingredients

Scale

Sestavine za testo:

 • 312 g moke (plus za oblikovanje)
 • 1 paketek (oz. 2 žlici) Kotányi pecilnega praška
 • 1 žlička Kotányi česna v prahu
 • 1 žlička soli
 • 115 g na kocke narezanega mrzlega masla
 • 270 ml pinjenca (oz. mleko + 2 žlici kisa)
 • 2 žlički medu
 • 125 g sira

Sestavine za premaz:


Instructions

 1. Predpriprava: Maslo za testo nareži na centimetrske kocke in ga do uporabe postavi v hladilnik, da bo res mrzlo. Pečico segrej na 220°C.
 2. Pinjenec: V mleko vlij 2 žlici kisa in premašaj ter pusti počivati 10 minut. V tem času se bo mleko postopoma začelo spreminjati. Kis namreč povzroči, da se mleko začne siriti, oziroma strjevati, zato brez panike, to je normalno in to hočemo.
 3. Testo: Skupaj zmešaj moko, pecilni prašek in sol. Nato s prsti ugneti mrzlo maslo, da dobiš drobtinasto obliko testa (glej zgoraj). Nato med drobtine umešaj še nariban sir. V sredino drobtinaste sirove zmesi vlij večino pinjenca (2 žlici ga prihrani), nato pa še med ter premešaj s kuhalnico, da se začne oblikovati testo. Ne mešaj preveč!
 4. Oblikovanje: Na čisto delovno površino potresi nekaj moke, nato pa nanjo prenesi še testo. Ker bo zelo mehko, po potrebi dodaj še malo moke, a ne pretiravaj, saj mora bit testo mehko in nežno (glej zgoraj). Testo oblikuj v pravokotnik debeline 2 cm. Da bodo kruhki puhasti, je treba testo nekajkrat prepogniti. Pravokotnik zato prepogni na tri dele, nato pa spet nežno razvaljaj v 2 cm debelino. Nato testo še enkrat prepogni, tokrat z druge strani. Še enkrat razvaljaj in še enkrat prepogni. Testo še zadnjič oblikuj v pravokotnik debel 2 cm. Vzemi kozarec premera približno 7 cm in z njim oblikuj krogce. Pazi, da kozarca, ko ga potisneš v testo in potem dvigneš, ne zavrtiš. To je nujno, da lahko kruhki med peko narastejo.
 5. Peka: Kruhke lahko pečeš v pekaču ali v za v pečico primerni ponvi – pomembno je, da se krogci držijo skupaj, da se ne razlezejo, ampak pa drug drugega med peko “silijo” v vzdigovanje in so pečeni lepo visoki. Krogce premaži s preostalim pinjencem in peci približno 20 minut v pečici, ogreti na 220°C, da se zlato obarvajo.
 6. Premaz: Strok česna dobro sesekljaj, dodaj peteršilj in stopljeno maslo. Pečene kruhke vzemi iz pečice in jih še tople premaži z maslenim premazom.
 7. Postrezi: Kruhki so najboljši topli, lepo se pogrejejo ter tudi odmrznejo. Postrezi jih kot prilogo ali pa s sirom ali katero koli mesnino kot glavno jed.

Notes

Za premaz uporabi svež ali sušen peteršilj ter svež ali sušen česen.

Kruhki so najboljši topli.

V hladilniku se v neprodušno zaprti posodi obdržijo 5 dni, čudovito pa se tudi odmrznejo. Odmrzni jih na sobni temperaturi, nato pa pred postrežbo na hitro pogrej v mikrovalovni pečici ali v pečici.

Recept sem našla na Sally’s Baking Addiction.