Description
Ti fantastično dišeči, mehki in božansko dobri česnovi kruhki, dodatno obogateni še s sirom in maslom, so pripravljeni v dobre pol ure in so odlični takrat (kadarkoli pravzaprav), ko nimaš časa za pripravo kruha s kvasom, saj za njihovo pripravo potrebuješ le pecilni prašek. Priprava ni zapletena, okusi so pa nepozabni.
Ingredients
Sestavine za testo:
- 312 g moke (plus za oblikovanje)
- 1 paketek (oz. 2 žlici) Kotányi pecilnega praška
- 1 žlička Kotányi česna v prahu
- 1 žlička soli
- 115 g na kocke narezanega mrzlega masla
- 270 ml pinjenca (oz. mleko + 2 žlici kisa)
- 2 žlički medu
- 125 g sira
Sestavine za premaz:
- 50 g stopljenega masla
- 1 strok česna ali 1/2 žličke Kotányi česna v prahu
- 1 žlica svežega ali 1 žlička Kotányi sušenega peteršilja
Instructions
- Predpriprava: Maslo za testo nareži na centimetrske kocke in ga do uporabe postavi v hladilnik, da bo res mrzlo. Pečico segrej na 220°C.
- Pinjenec: V mleko vlij 2 žlici kisa in premašaj ter pusti počivati 10 minut. V tem času se bo mleko postopoma začelo spreminjati. Kis namreč povzroči, da se mleko začne siriti, oziroma strjevati, zato brez panike, to je normalno in to hočemo.
- Testo: Skupaj zmešaj moko, pecilni prašek in sol. Nato s prsti ugneti mrzlo maslo, da dobiš drobtinasto obliko testa (glej zgoraj). Nato med drobtine umešaj še nariban sir. V sredino drobtinaste sirove zmesi vlij večino pinjenca (2 žlici ga prihrani), nato pa še med ter premešaj s kuhalnico, da se začne oblikovati testo. Ne mešaj preveč!
- Oblikovanje: Na čisto delovno površino potresi nekaj moke, nato pa nanjo prenesi še testo. Ker bo zelo mehko, po potrebi dodaj še malo moke, a ne pretiravaj, saj mora bit testo mehko in nežno (glej zgoraj). Testo oblikuj v pravokotnik debeline 2 cm. Da bodo kruhki puhasti, je treba testo nekajkrat prepogniti. Pravokotnik zato prepogni na tri dele, nato pa spet nežno razvaljaj v 2 cm debelino. Nato testo še enkrat prepogni, tokrat z druge strani. Še enkrat razvaljaj in še enkrat prepogni. Testo še zadnjič oblikuj v pravokotnik debel 2 cm. Vzemi kozarec premera približno 7 cm in z njim oblikuj krogce. Pazi, da kozarca, ko ga potisneš v testo in potem dvigneš, ne zavrtiš. To je nujno, da lahko kruhki med peko narastejo.
- Peka: Kruhke lahko pečeš v pekaču ali v za v pečico primerni ponvi – pomembno je, da se krogci držijo skupaj, da se ne razlezejo, ampak pa drug drugega med peko “silijo” v vzdigovanje in so pečeni lepo visoki. Krogce premaži s preostalim pinjencem in peci približno 20 minut v pečici, ogreti na 220°C, da se zlato obarvajo.
- Premaz: Strok česna dobro sesekljaj, dodaj peteršilj in stopljeno maslo. Pečene kruhke vzemi iz pečice in jih še tople premaži z maslenim premazom.
- Postrezi: Kruhki so najboljši topli, lepo se pogrejejo ter tudi odmrznejo. Postrezi jih kot prilogo ali pa s sirom ali katero koli mesnino kot glavno jed.
Notes
Za premaz uporabi svež ali sušen peteršilj ter svež ali sušen česen.
Kruhki so najboljši topli.
V hladilniku se v neprodušno zaprti posodi obdržijo 5 dni, čudovito pa se tudi odmrznejo. Odmrzni jih na sobni temperaturi, nato pa pred postrežbo na hitro pogrej v mikrovalovni pečici ali v pečici.
Recept sem našla na Sally’s Baking Addiction.