Piščančji curry z grahom in papriko na rižu

0 comments

Ta piščančji curry je nekaj najboljšega! Je poln mehkih koščkov piščanca, čudovite zelenjave (brez graha ne gre!) in toplih okusov. Čudovito kremast je zaradi kokosovega mleka, zlat zaradi curryja v prahu in dober zaradi vsega prej naštetega. Postrezi ga z basmati rižem. Odlično!

Recept za curry, ki ga pripraviš v slabe pol ure in to res zelo enostavno, je vedno dobro imeti. Pripraviš ga lahko torej tudi na čisto navaden dan poln obveznosti. Potrebuješ minimalno sestavin in nič kaj posebnega kuharskega znanja. Če znaš rezati, ribati (česen in ingver), in mešati, ti res ne bo izziv. Kljub temu pa dobiš fenomenalne okuse, ki jih nikoli ne pozabiš. Zato se pripravi, da bo ta recept večkrat v uporabi!

Curryji so ponavadi polni nekih začimb, past in največkrat so tudi bolj ali manj pekoči. Ta ni eden izmed njih. Vsebuje namreč le eno začimbo in sicer curry v prahu, pekoč pa je le toliko, kolikor ingverja uporabiš. Ne vsebuje dodatnih feferonov in podobno, lahko pa ga seveda “popekočiš” s čilijevimi kosmiči ali pa ga ob serviranju potreseš s čilijem v prahu. Za svežimo pa na koncu vsekakor uporabi nekaj svežega peteršilja.

V tem recepu se nahajajo naslednje sestavine:

  • PIŠČANEC– Najboljše je, da uporabiš izkočiščeno piščančje bedro ali stegno, saj to meso med kuhanjem ostane lepo sočno. Seveda lahko uporabiš tudi prsi, a v tem primeru priporočam, da curry kuhaš vsaj 2 do 3 minut manj časa. Jaz najraje uporabljam meso od Perutnine Ptuj. V primeru, da se ti reees mudi, uporabi kar tole že marinirano curry meso od Perutnine Ptuj. Pripravi ga na enak način, le izpusti začimbe.
  • ZELENJAVA – Ne vidim razloga, zakaj tudi v mesni curry ne bi dodali tudi zelenjavo. V tem je poleg čebule, česna in ingverja tudi grah in rdeča paprika. Seveda lahko uporabiš tudi zamrznjen grah. Uporabi katere koli barve papriko, jaz za barvo rada dodam rdečo papriko. Če slučajno izbiraš ali bi raje papriko ali grah, močno priporočam, da izbereš grah. Neverjetno lepo se ujema s to kremasto omako in piščancem.
  • CURRY V PRAHU – Medtem, ko je sicer v curryjih mnogo enih začimb, se v tem nahaja le curry v prahu. Če morda še ne veš, naj ti povem, da je curry sicer mešanica začimb, zato lahko pride do malenkost različnega okusa glede na to, katere znamke curryja uporabljaš. Jaz vedno uporabim tega in mi je res zelo všeč.
  • KOKOSOVO MLEKO IN JUŠNA OSNOVA – V tem curryju za pripravo omake ne uporabiš le kokosovega mleka, ampak tudi jušno osnovo oziroma vodo in jušno kocko. Zato je curry malo manj gost in bolj lahek, a vseeno božanski.
  • RIŽ – Riž je seveda najbolj tipična priloga curryjem in to z razlogom. Riž je ravno prav nežen in ravno prav nasiten. Lahko pa uporabiš tudi testenine, pire krompir, kuskus ali naan oz. katere koli kruhke.

Ta curry je najboljši sveže pripravljen. Lahko ga sicer tudi pogreješ, a počasi in na nizki temperaturi, da se omaka s kokosovim mlekom pogreje počasi.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Preden pogledava, kako se ta poslastica pripravi, pa ti tu poglej in shrani še več receptov za odlične curryje:

Vsi so resnično čudoviti in enostavni za pripravo.

Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. POZOR, v nadaljevanju sledi kratek slikovni prikaz priprave, natančne količine in korake priprave pa najdi na dnu strani.

Najprej zmehčaj zelenjavo ter meso, ga odišavi s curryjem v prahu, pripravi omako ter dodaj še grah.

Za prilogo skuhaj še riž z absorbcijsko metodo – dolij pravšnjo količino vode, da jo riž popije in se tako skuha.

Wow, božansko!

Najprej serviraj riž, nato pa nanj še curry in vse potresi s svežim sesekljanim peteršiljem.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Piščančji curry z grahom in papriko na rižu


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 25 minut
  • Yield: za 4 osebe 1x

Description

Ta piščančji curry je nekaj najboljšega! Je poln mehkih koščkov piščanca, čudovite zelenjave (brez graha ne gre!) in toplih okusov. Čudovito kremast je zaradi kokosovega mleka, zlat zaradi curryja v prahu in dober zaradi vsega prej naštetega. Postrezi ga z basmati rižem. Odlično!


Ingredients

Scale

Sestavine za curry:

  • 1 žlica (olivnega) olja
  • 1/2 čebule
  • 1/2 rdeče paprike
  • 2 naribana stroka česna
  • 1/2 žličke naribanega ingverja
  • 500 g piščančjih stegen brez kosti in kože Natur Perutnine Ptuj
  • 1 velika žlica curry-ja v prahu
  • 2,5 dl kokosovega mleka
  • 3 dl jušne osnove (ali vode in kocke)
  • 1/2 žličke soli
  • 1 pest (zamrznjenega) graha
  • svež peteršilj

Sestavine za riž:

  • 240 g basmati riža (ali jasminovega)
  • 1/2 žličke soli
  • 480 ml vode (oziroma glede na navodila na embalaži riža)

Instructions

  1. Priprava: Piščanca nareži na ugriz velike koščke. Papriko nareži na kocke. Česen in ingver naribaj.
  2. Curry 1: V kozici segrej olje in na segretem zmehčaj sesekljano čebulo in papriko. Dodaj piščanca in premešaj in praži toliko časa, da piščanec spremeni barvo iz roza v belo. Nato dodaj ingver, česen in curry in premešaj ter kuhaj še minuto.
  3. Riž: Vmes skuhaj riž. Riž stresi v soljeno vrelo vodo. Premešaj, pokrij in kuhaj 12 minut, oziroma toliko časa, kot piše na embalaži. Riž bi moral v tem času popiti vso vodo in se lepo zmehčati. Kuhanega premešaj.
  4. Curry 2: V curry dolij kokosovo mleko in jušno osnovo, premešaj in kuhaj približno 10 minut. Dodaj grah in kuhaj še 2 minuti.
  5. Postrežba: Riž serviraj na krožnik, prelij z omako in potresi s svežim sesekljanim peteršiljem. Takoj postrezi.

Notes

Lahko uporabiš tudi piščančja prsa, a curry potem namesto 10 minut kuhaj 8 minut.

Lahko uporabiš tudi česen in curry v prahu. V tem primeru uporabi 1/2 žličke obojega.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 15 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.