Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kremast curry z lososom in špinačo


  • Author: Barbara
  • Total Time: 25 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ta kremast ribji curry te bo začaral! Je fantastično polnega okusa, je poln dobrih in zelo zdravih sestavin (losos, špinača, ingver, česen!), postrežeš pa ga lahko s prilogo po izbiri – predlagam kuskus, bulgur, riž, rezance ali pa le s kruhom, s katerim nujno pomaži omako do zadnje kapljice.


Ingredients

Scale

1 žlica olivnega olja
1 por
2 stroka česna
1 dvocentimetrski velik kos svežega ingverja
2 dcl kokosovega mleka (ali 2 dcl smetane za kuhanje)
1/4 dcl vode
2 žlički Kotányi curry-ja v prahu
1/4 žličke soli
2 žlici sojine omake
2 pesti špinače ali blitve
2 fileja svežega lososa


Instructions

  1. Pripravi sestavine: Obema lososovima filejema odstrani kožo in ju nareži na kocke. Ingver olupi in naribaj. Stroka česna olupi in prav tako naribaj. Špinačne liste operi in po želji nareži na rezine. Por nareži na kolute.
  2. Skuhaj omako: V veliki kozici segrej olje in na segretem zmehčaj (in ne obarvaj!) por, nato pa dodaj ingver in česen in premešaj ter kuhaj le toliko časa, da zadišita. V kozico nato vlij kokosovo mleko in vodo, posoli ter dodaj curry in dobro premešaj. Ko omaka začne vreti, dodaj še sojino omako in premešaj. Potem v omako stresi koščke lososa, nežno premešaj in kozico pokrij za pet minut. Po petih minutah v omako nežno umešaj še špinačo. Naj omaka zavre, nato pa jo poskusi. Če ni dovolj slana, dodaj še malo sojine omake.
  3. Serviraj: Curry serviraj z najljubšo prilogo: predlagam kuskus, bulgur ali pa riž, lahko pa tudi le s kosom kruha, s katerim pomakaj v to kremasto božansko omako.

Notes

Za pripravo uporabi svež losos. Lahko pa tudi gambere ali morske sadeže. Curry bi bil čisto ok tudi z lososom iz konzerve, ali pa morda tudi s tunino iz konzerve – v tem primeru čas kuhanja lahko zmanjšaš.

Uporabi svežo špinačo ali pa blitvo, lahko pa tudi zamrznjeno špinačo, a jo v tem primeru dodaj prej, da se v omaki odmrzne in dobro segreje.

Ta curry je odličen s katero koli prilogo po tvoji izbiri. Pedlagam kuskus, bulgur ali pa riž, lahko pa ga postrežeš tudi le s kosom kruha, s katerim pomakaj v to kremasto božansko omako. Predvidevam, da bi bil curry odličen tudi z (riževimi) rezanci!

Curry je najboljši svež, vendar pa se ga da čisto ok tudi pogreti.

Če svežega česna in ingverja nimaš, dodaj posušenega – oba po pol žličke.

V primeru, da ti kokosovo mleko ni všeč, lahko uporabiš tudi smetano za kuhanje ali sladko smetano. Vendar pa ti res polagam na srce, da poskusiš s kokosovim mlekom, saj je okus fenomenalen in nikakor ne preveč kokosov!

Ta curry je odličen tudi s Kotányi začimbno mešanico kurkuma s čilijem, kardamomom in ingverjem. Za zgoraj navedene količine sestavin dodaj polovico vrečke.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 15 minut