Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kremna paradižnikova rižota s pečeno zelenjavo


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 45 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

V tem receptu je klasična dolgočasna rižota povzdignjena na novo raven. Je čudovito svežega okusa, je kremna in je tako zelo dobra. Za pripravo v sezoni uporabi svež paradižnik, zunaj nje pa pelate. Poleg postrezi z popolno popečeno sezonsko zelenjavo – uporabi šparglje, bučke ali brokoli.


Ingredients

Scale

2 žlički (ghee) masla
1/2 čebule
2 stroka česna
180 g riža za rižote
nekaj žlic belega vina
3 sveži paradižniki ali konzerva pelati paradižnikov
približno 1 l zelenjavne jušne osnove
sol in poper
(olivno) olje
1 zelena bučka
1 šopek špargljev
nekaj lističev sveže bazilike


Instructions

  1. Paradižnikova kaša: Če uporabiš sveži paradižnik dva zmiksaj v mešalniku, da dobiš domačo paradižnikovo kašo.
  2. Rižota: Žličko masla stopi v kozici, potem pa na njem zmehčaj sesekljano čebulo. Ko se zmehča – približno 2 minuti bo trajalo – dodaj sesekljan česen in premešaj. Ko česen zadiši, dodaj riž in premešaj ter kuhaj nekaj minut, da zadiši po lešnikih. Potem pa dodaj vino in kuhaj, da alkohol izpari. Dodaj paradižnikovo kašo in jo umešaj v riž. Ko se pokuha, začni dodajati jušno osnovo. Na enkrat dodaj 1 zajemalko in premešaj. Ko riž popije vso tekočino, dodaj naslednjo zajemalko in tako naprej, dokler se riž ne skuha.
  3. Zelenjava: Bučko in šparglje nareži na kolute in koščke. Vse daj na krožnik, posoli in popopraj ter pokapaj z olivnim oljem in jih kar z rokami premešaj, da se olje in začimbe oprimejo vse zelenjave. Zelenjavo popeci na ponvi – dodatnega olja ni treba dodajati – na obeh straneh, približno 3 minute na stran.
  4. Dokončaj rižoto: Preostali paradižnik nareži na koščke. Umešaj ga v rižoto, jo poskusi in dosoli, če je potrebno ter malo popopraj, potem pa dodaj še preostalo maslo.
  5. Serviraj: Rižoto – ta naj bo kremasta in nikakor presuha, preveč tekoča pa tudi ne – serviraj na krožnik. Nanjo razporedi bučke in šparglje ter okrasi s svežo baziliko ter takoj postrezi.

Notes

Uporabi riž za rižote, Arborio je prava izbira.

Po želji uporabi belo vino.

Po želji dodaj dodatne proteine: piščanca, gambere, mleto meso, tofu …

Rižota naj ne bo presuha in tudi ne pretekoča: mora biti kremasta, da spolzi z žlice, če žlico rižote nagnješ.

Rižoto postrezi takoj, kajti če rižota stoji, riž popije vso tekočino in rižota postane presuha.

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z ekipo Lušt.

  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 30 minut