Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Bučkina rižota s popečenimi bučkami


  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Sezona bučk je tu, izkoristi jo! Bučke bodo v tej rižoti zasijale v vsej luči in obljubim, da te bodo navdušile. Eno bučko naribaj in umešaj v rižoto, drugo pa popeci in z njo rižoto okrasi. Poleg bučk v rižoti najdeš še sušene paradižnike v olju in svežo baziliko. Sami odlični poletni okusi.


Ingredients

Scale

1 košček masla
2 stroka česna
1 šalotka
2 zeleni bučki
180 g arborio riža za rižote
0,5 dcl belega vina (neobvezno)
1 pest parmezana
6 kosov sušenih paradižnikov v olju
½ žličke suhe bazilike
sveža bazilika
približno 1 l zelenjavne jušne osnove
olje
sol
poper


Instructions

  1. Rižota 1: V večji kozici stopi maslo in na stopljenem zmehčaj sesekljano šalotko. Nato dodaj riž in dobro premešaj, da se riž napoji masla. Dodaj še česen in kuhaj, da zadiši, nato pa še na rezinice narezan paradižnik.
  2. Rižota 2: Prilij vino, premešaj in pokuhaj ter umešaj še suho baziliko. Nato postopoma dodajaj po zajemalko zelenjavne jušne osnove na enkrat. Ko riž popije vso tekočino, dodaj novo. Ko je riž že skoraj skuhan, dodaj 1 naribano bučko in dobro premešaj ter kuhaj še toliko časa, da se riž skuha.
  3. Rižota 3: Na koncu, ko je riž skuhan, poskrbi, da je rižota pocasta in ne presuha. Rižoto odstavi z ognja, vanjo umešaj večino sveže bazilike, parmezan ter še malo popopraj. Če rižota ni dovolj slana, jo še malo posoli. Rižoto pokrij in pusti počivati nekaj minut.
  4. Bučke: Medtem na suhi ponvi popeci rezine naoljene, posoljene in popoprane bučke.
  5. Serviraj: Rižoto serviraj, okrasi s popečeno bučko in svežo baziliko ter po želji še s parmezanom in takoj postrezi.

Notes

Namesto šalotke lahko uporabiš čebulo ali por.

Bučki lahko narežeš tudi na kockice in umešaš v rižoto malo preden je riž skuhan.

Namesto svežih paradižnikov lahko v rižoto čisto na koncu umešaš sveže češnjeve paradižnike ali pa paradižnike v celoti izpustiš.

Namesto masla uporabi olje.

Tudi parmezan lahko v celoti izpustiš, če želiš vegansko jed.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut