Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kremna zelenjavna juha z lečo


  • Author: Barbara
  • Total Time: 45 minut
  • Yield: za 4 osebe 1x

Description

Ta kremna zelenjavna juha se ti bo zagotovo zasidrala v srce. Tako dobra je, da je moraš pripraviti več porcij in preostanek shraniti v hladilniku ali zamrzniti, saj se čudovito pogreje in odmrzne. Pripravljena je z veliko čudovite zelenjave (korenjem, bučo, špinačo, zeleno …), krompirjem in lečo.


Ingredients

Scale

(olivno) olje
1 čebula
2 stebelci zelene
4 stroki česna
1 skodelica bučnih kock
3 korenji
2 krompirja
1 žlička suhega timijana
1 žlička suhega rožmarina
1 lovorjev list
približno 150 g leče (ali 1 velika konzerva kuhane leče)
2 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne jušne kocke)
sol, poper po okusu
1 skodelica zamrznjene špinače
1 šopek svežega peteršilja
1 žlička kisa


Instructions

  1. Pripravi vso zelenjavo: Čebulo in česen sesekljaj. Korenje, zeleno, krompir in bučo nareži na kockice. Lečo splakni pod mrzlo vodo in dobro odcedi.
  2. Prepraži zelenjavo: V večji kozici segrej 2 žlici olja in na segretem na nizki temperaturi počasi zmehčaj čebulo, zeleno in korenje. Ko se zelenjava malo zmehča, dodaj sesekljan česen in kuhaj toliko časa, da česen zadiši.
  3. Kuhaj: V kozico stresi krompir in bučo ter surovo lečo, dodaj začimbi in lovorjev list ter zalij z zelenjavno jušno osnovo. Premešaj in kuhaj približno 20-25 minut, da se leča skuha. V juho nato stresi špinačo, sesekljan peteršilj in popopraj ter premešaj in kuhaj še vsaj 5 minut, da se špinača stopi in umeša v juho. Če uporabiš kuhano lečo, jo dodaj skupaj s špinačo.
  4. Juho dokončaj: Iz juhe odstrani lovorjev list, potem pa zajemalko juhe z nekaj zelenjave prenesi v posodico (ali mikser), ji dodaj 5 žlic olivnega olja in zmiksaj v gosto zmes. Gosto zmes zlij v kozico k juhi, dodaj žličko kisa in premešaj ter pusti, da zavre. Potem juho poskusi in dosoli in popopraj popotrebi. Naj juha še enkrat zavre, potem pa juho serviraj in postrezi. Po želji jo okrasi s koščki parmezana in svežim peteršiljem.

Notes

Uporabi katero koli jedilno rumeno bučo. Uporabiš lahko tudi kocke zamrznjene (te pripravi, ko je buča v sezoni). Poleti jo lahko nadomestiš tudi z zeleno bučko.

Uporabiš lahko kuhano ali surovo lečo katere koli barve. Seveda glede na izbiro leče prilagodi čas kuhanja.

Odlično se obnese sveža ali pa zamrznjena špinača.

Namesto jušne osnove uporabi vrelo vodo in jušno kocko.

Kis lahko zamenjaš z majhno žličko limoninega ali limetinega soka.

Pripravi več te juhe za vnaprej in uživaj v njej še več dni. Dobro se obrži v hladilniku, lahko pa jo tudi zamrzneš.

Recept je prirejen po tem receptu.

  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 30 minut