Ta juha je še boljša kot tista iz kitajske restavracije! Je čudovito svilnata, polna zelenjave (gobe, korenje, mlada čebula) in proteinov (piščanec, tofu, gobe in jajca) ter ravno prav pekoča in kisla. Juha se čudovito pogreje in je dobra tudi do 5 dni, zato je lahko več pripraviš tudi za vnaprej.
Včasih je čas za tujo kuhinjo in to tako ta pravo, avtentično. Prav vsakič, ko mi uspe res dobro pripraviti nekaj, kar se sicer dobi v restavracijah, sem neizmerno ponosna in hvaležna. Saj je že dobro občasno iti jesti ven, a doma je hrana vedno najboljša. Sploh, ker veš, kaj se v jedi nahaja in je zato tudi bolj zdrava. Tokrat je na ena najbolj popularnih kitajskih jedi; kislo-pekoča juha. Taka, kot jo dobiš v kitajski restavraciji za predjed. Ker sem vanjo dala tudi še piščanca, je dosti bolj nasitna in je s kosom kruha odlična samostojna jed.
Ta čudovita juha je pripravljena z:
- JUŠNO OSNOVO: Pripravljena z (piščančjo) jušno osnovo, sojino omako, česnom, ingverjem, poprom, čilijevimi kosmiči in malo sladkorja.
- PROTEINI: Juha je polna sočnega piščanca, gob, tofuja in jajca. Piščanca lahko skuhaš v jušni osnovi in nato raztrgaš ali pa piščanca narežeš na tanjše rezinice. Jaz naredim enkrat tako in drugič drugače, vedno pa rada uporabim piščančje fileje od Perutnine Ptuj. Za več proteinov je v juhi še tofu. Za piko na i pa še razžvrkljana jajca.
- ZELENJAVA: V juhi so za bogat okus še gobe in to sveže ali zamrznjene ter sušene. Sušenih je malo, vendar poskrbijo za čudovit okus. Seveda jih, če jih nimaš, lahko tudi izpustiš. Večinoma v kislo-pekoči juhi ni korenja, vendar ga jaz rada dodam za še več zelenjave in za barvo. Poleg korenja je v juhi še mlada čebulica.
- KIS IN GUSTIN: Značilno pekoč okus v juhi dobiš s kisom. Tradicionalno je v juhi rižev kis, jaz pa dodam kar jabolčni kis. Značilno gostoto in čudovit lesk juhe poskrbi gustin, ki ga predhodno zmešaš z vodo.
Juha se odlično pogreje, zato je lahko pripraviš več in jo imaš za večkrat. Medtem jo hrani v hladilniku. V hladilniku zdrži tudi do pet dni. Zamrzovanja pa ne priporočam.
Priprava te juhe je čisto enostavna, pripraviš pa jo v slabe pol ure.
Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.
Preden pogledava, kako se ta čudovita juha pripravi, pa si poglej še nekaj odličnih azijskih jedi:
- Piščanec v svilnati omaki s šparglji in špinačo na cvetačnem rižu
- Praženi riževi rezanci s piščancem in brokolijem (oz. Pad see ew)
- Pražen cvetačni riž z zelenjavo in tofujem
- Riževi rezanci z zelenjavo in sojino omako
- Zelenjavni ramen: Juha po azijsko s špageti
- Curry z rdečo lečo na belem rižu
- Bučna juha z brokolijem in špageti
Potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Pozor, natančne količine in korake priprave najdi na dnu strani.
Najprej pripravi proteine, nato pa še zelenjavo.
Najprej pripravi jušno osnovo, nato pa v njej skuhaj proteine in zelenjavo. Juho zgosti z gustinom, dodaj jajce in mlado čebulo in juha je pripravljena. Tako enostavno.
Juho serviraj, okrasi še z nekaj mlade čebulice in čilijevimi kosmiči in postrezi. Njam!

Kislo-pekoča juha s piščancem
- Total Time: 30 minut
- Yield: 2 večji ali 4 manjše porcije 1x
Description
Ta juha je še boljša kot tista iz kitajske restavracije! Je čudovito svilnata, polna zelenjave (gobe, korenje, mlada čebula) in proteinov (piščanec, tofu, gobe in jajca) ter ravno prav pekoča in kisla. Juha se čudovito pogreje in je dobra tudi do 5 dni, zato je lahko več pripraviš tudi za vnaprej.
Ingredients
- 1,5 l piščančje jušne osnove (ali vode in jušne kocke)
- 3 žlice sojine omake
- 1 žlička svežega naribanega ingverja (ali 1/2 žličke sušenega)
- 1 strok naribanega svežega česna (ali 1/2 žličke sušenega)
- 1 žlička sezamovega olja
- 1/2 žličke sladkorja
- 1/2 žličke (belega) popra
- 1/2 žličke čilijevih kosmičev
- 200 g piščančjega fileja Natur Premium Perutnine Ptuj
- 150 g gob
- 1 korenje
- 1 velika žlica sušenih gob
- 150 g tofuja
- 65 ml jabolčnega kisa (ali riževega kisa)
- 40 g gustina + 125 ml vode
- 2 jajci
- 1 mlada čebula
Instructions
- Sestavine: Sušene gobe namoči v vreli vodi in jih pusti počivati 5 minut. Nato jih vzemi iz tekočine in daj na stran. Gobe očisti in nareži na rezine. Korenje nareži na velikosti vžigalic. Tofu nareži na kocke. Jajci razžvrkljaj. Skupaj dobro zmešaj vodo in gustin. Zeleni del mlade čebulice nareži na kolute.
- Juha 1: V kozico zlij piščančjo osnovo, dodaj sojino omako, ingver, česen, čili, poper, sladkor in sezamovo olje ter zavri. Dodaj piščanca, sveže gobe in korenje ter kuhaj 15 minut.
- Juha 2: V kozico nato dodaj sušene gobe, tofu in kis ter zavri in kuhaj še 5 minut.
- Dokončanje: Počasi v kozico nato med nenehnim mešanjem zlij mešanico gustina in kuhaj, da se juha zgosti. V juho nato počasi zlij še razžvrkljana jajca in pusti 5 sekund, nato pa premešaj, da dobiš jajčno zakuho.
- Postrezi: Poskusi in po potrebi dodaj še malo sojine omake. Dodaj mlado čebulo, premešaj in postrezi.
Notes
Recept je pripravljen v sodelovanju s Perutnina Ptuj.
- Prep Time: 10
- Cook Time: 20