Praženi riževi rezanci s piščancem in brokolijem (oz. Pad see ew)

2 comments

Ta čudovita klasična tajska jed, sicer poimenovana Pad see ew, je polna sočnega mesa, svilnatih rezancev in pisane zelenjave in te bo popolnoma začarala. Pripravljena je z minimalno količino sestavin, v le dvajsetih minutah in res božansko diši ter še lepo izgleda. Je popolna poslastica!

Zaradi azijskih restavracij, ki jih je (vsaj v Ljubljani) vedno več – predvsem v nakupovalnih središčih – imamo možnost spoznati tipične azijske jedi tudi tisti, ki na tistem koncu sveta še nismo bili. Je že res, da je klasika, ki jo postrežejo na Tajskem, najbrž malenkost drugačna (še boljša, najverjetneje), verjamem, da so jedi tu zelo podobne. Prvič sem pad see ew jedla v Supernovi na Rudniku v Ljubljani in bila mi je tako všeč, da sem jo morala pripraviti tudi doma. Seveda sem pobrskala za recepti in ugotovila, da lahko zelo podobno različico pripravim kar doma. V mojem receptu so le tri spremembe od tiste splošno znane klasične različice: uporabim nam bolj znan brokoli in ne kitajskega, uporabim le splošno sojino omako in ne del svetle in del temne sojine omake in rada dodam še korenje, ki ga v tisti tipični različici ni. Zame je to dovolj dobro!

Pa poglejva, kar se nahaja v tej odlični tajski poslastici:

  • RIŽEVI REZANCI – Čeprav naj bi v klasični različici uporabili riževe krpice, jaz uporabim kar debelejše riževe rezance, ki so enostavno dostopne v naših trgovinah. Namesto navadnih vedno izberem raje polnozrnate riževe rezance. Te, ki jih jaz kupim, se ne kuhajo, ampak jih štiri minute le namakaš v vreli vodi, nato pa odcediš. Seveda nujno preveri na embalaži tvojih rezancev in jih pripravi tako, kot piše tam. Da se ne sprimejo in ne vsrkajo vse omake, je nujno, da jih dobro spereš z mrzlo vodo, da se popolnoma ohladijo. Tako se ne sprimejo in ne posrkajo preveč omake – v tem primeru bi bila jed zelo suha in ne sočna, tega pa nočeš.
  • PIŠČANČJE MESO IN JAJCE – Največkrat se v pad see ew jedi uporabi piščančje meso, lahko pa tudi katero koli drugo. Da je piščančje meso lepo sočno, vedno namesto piščančjih prsi izberem zgornja bedra, ki ostanejo lepo kompaktna in so odličnega okusa. Kupim kar meso brez kosti in kože in sicer te od Perutnine Ptuj. Nikoli ne razočarajo! V večini praženih azijskih jedeh se nahaja še jajce, ki ga popečemo in umešamo v jed.
  • ZELENJAVA – V klasični različici za pripravo uporabijo kitajsko zelje in česen, jaz pa uporabim kar nam znan brokoli, česen in še korenje. Korenje za barvo in še več vitaminov.
  • OMAKA – Omaka je res enostavna za pripraviti, saj skupaj zmešaš štiri sestavine in to je to! Potrebuješ sojino omako (jaz uporabim kar splošno, lahko bi pa del svetle in del temne), ostrigino omako (ki jo sedaj lahko dobiš že skoraj povsod) ter navaden jabolčni kis. Kot pri vseh azijskih receptih v omako dodamo še čisto malo sladkorja.

Ker se ta jed pripravi res hitro, pripravljanja vnaprej ne potrebuješ. Najboljša je tudi sveže pripravljena, zato jo postrezi takoj, ko jo pripraviš. Seveda pogrevanja in zamrzovanja ne priporočam.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Preden pogledava, kako se ta jed pripravi, pa še nekaj idej za hitro pripravljene in nadvse odlične azijske jedi.

Za pripravo te jedi potrebuješ sestavine na spodnji fotki. POZOR – v nadaljevanju sledi kratka slikovna priprava jedi, natančne količine in korake priprave pa najdi na dnu strani.

Najprej pripravi vso zelenjavo in vse beljakovine. Riževe rezance pripravi po navodilih na embalaži.

Najprej prepraži meso in zelenjavo, nato pa kaj v isto ponev dodaj še razžvrkljano jajce. Jajce speci in umešaj v zelenjavo. Rezance združi z omako, dodaj meso z zelenjavo in premešaj.

BOŽANSKO!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Praženi riževi rezanci s piščancem in brokolijem (oz. Pad see ew)


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 20 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ta čudovita klasična tajska jed, sicer poimenovana Pad see ew, je polna sočnega mesa, svilnatih rezancev in pisane zelenjave in te bo popolnoma začarala. Pripravljena je z minimalno količino sestavin, v le dvajsetih minutah in res božansko diši ter še lepo izgleda. Je popolna poslastica!


Ingredients

Scale

Sestavine za omako:

  • 3 žlice sojine omake
  • 3 žlice ostrigine omake
  • 3 žličke jabolčnega kisa
  • 1/2 žličke (rjavega) sladkorja

Ostale sestavine:


Instructions

  1. Priprava: Vse sestavine za omako združi in dobro premešaj. Piščančja stegna nareži na manjše rezinice. Jajca dobro razžvrkljaj. Brokoli nareži na cvetke, korenje pa na manjše palčke. Česen drobno sesekljaj.
  2. Meso in zelenjava: V voku ali večji ponvi segrej olje, nato pa nanj stresi piščanca, ga posoli in popopraj ter popeci, da spremeni barvo. Dodaj brokoli in korenje in praži še nekaj minut, da se piščanec speče čez in čez, zelenjava pa malenkost zmehča. Dodaj česen in praži še minuto. Vse porini k robu voka, dodaj še malo olja in nanj stresi razžvrkljani jajci. Najprej pusti minuto, da začne krneti, nato pa razdrobi na koščke in umešaj k zelenjavi in piščancu. Vse prenesi na krožnik in prihrani.
  3. Rezanci: Riževe rezance prelij z vrelo vodo in pusti 4 minute, da se ponovno napojijo. OZIROMA, preveri, kaj piše na embalaži in pripravi po navodilih. Zmehčane rezance precedi in splakni pod mrzlo vodo, da se nehajo kuhati in da se ne sprimejo.
  4. Dokončanje jedi: V vok stresi odcejene rezance, dolij omako in praži približno 3 minute, da se omaka razporedi, rezanci pa segrejejo. V vok nato stresi piščanca z zelenjavo in premešaj ter praži še minuto ali dve, da se vse segreje, dobiš pa sočno pojedino. Takoj postrezi.

Notes

Recept je pripravljen v sodelovanju s Perutnina Ptuj.

  • Prep Time: 5
  • Cook Time: 15 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

2 Comments

  1. Zdravo.
    Sama sem tudi ljubiteljica azijske kuhinje, pa me zanima katero sojino omako uporabljate? Namrec nekatere mi niso prevec vsec, ker so premocnega okusa.
    Kaksen okus pa ima ostrigina? Se nisem poskusila.
    Ta recept sigurno poizkusim.
    Hvala za odgovor.
    Anabela

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.