Ta čudovita klasična tajska jed, sicer poimenovana Pad see ew, je polna sočnega mesa, svilnatih rezancev in pisane zelenjave in te bo popolnoma začarala. Pripravljena je z minimalno količino sestavin, v le dvajsetih minutah in res božansko diši ter še lepo izgleda. Je popolna poslastica!
Zaradi azijskih restavracij, ki jih je (vsaj v Ljubljani) vedno več – predvsem v nakupovalnih središčih – imamo možnost spoznati tipične azijske jedi tudi tisti, ki na tistem koncu sveta še nismo bili. Je že res, da je klasika, ki jo postrežejo na Tajskem, najbrž malenkost drugačna (še boljša, najverjetneje), verjamem, da so jedi tu zelo podobne. Prvič sem pad see ew jedla v Supernovi na Rudniku v Ljubljani in bila mi je tako všeč, da sem jo morala pripraviti tudi doma. Seveda sem pobrskala za recepti in ugotovila, da lahko zelo podobno različico pripravim kar doma. V mojem receptu so le tri spremembe od tiste splošno znane klasične različice: uporabim nam bolj znan brokoli in ne kitajskega, uporabim le splošno sojino omako in ne del svetle in del temne sojine omake in rada dodam še korenje, ki ga v tisti tipični različici ni. Zame je to dovolj dobro!
Pa poglejva, kar se nahaja v tej odlični tajski poslastici:
- RIŽEVI REZANCI – Čeprav naj bi v klasični različici uporabili riževe krpice, jaz uporabim kar debelejše riževe rezance, ki so enostavno dostopne v naših trgovinah. Namesto navadnih vedno izberem raje polnozrnate riževe rezance. Te, ki jih jaz kupim, se ne kuhajo, ampak jih štiri minute le namakaš v vreli vodi, nato pa odcediš. Seveda nujno preveri na embalaži tvojih rezancev in jih pripravi tako, kot piše tam. Da se ne sprimejo in ne vsrkajo vse omake, je nujno, da jih dobro spereš z mrzlo vodo, da se popolnoma ohladijo. Tako se ne sprimejo in ne posrkajo preveč omake – v tem primeru bi bila jed zelo suha in ne sočna, tega pa nočeš.
- PIŠČANČJE MESO IN JAJCE – Največkrat se v pad see ew jedi uporabi piščančje meso, lahko pa tudi katero koli drugo. Da je piščančje meso lepo sočno, vedno namesto piščančjih prsi izberem zgornja bedra, ki ostanejo lepo kompaktna in so odličnega okusa. Kupim kar meso brez kosti in kože in sicer te od Perutnine Ptuj. Nikoli ne razočarajo! V večini praženih azijskih jedeh se nahaja še jajce, ki ga popečemo in umešamo v jed.
- ZELENJAVA – V klasični različici za pripravo uporabijo kitajsko zelje in česen, jaz pa uporabim kar nam znan brokoli, česen in še korenje. Korenje za barvo in še več vitaminov.
- OMAKA – Omaka je res enostavna za pripraviti, saj skupaj zmešaš štiri sestavine in to je to! Potrebuješ sojino omako (jaz uporabim kar splošno, lahko bi pa del svetle in del temne), ostrigino omako (ki jo sedaj lahko dobiš že skoraj povsod) ter navaden jabolčni kis. Kot pri vseh azijskih receptih v omako dodamo še čisto malo sladkorja.
Ker se ta jed pripravi res hitro, pripravljanja vnaprej ne potrebuješ. Najboljša je tudi sveže pripravljena, zato jo postrezi takoj, ko jo pripraviš. Seveda pogrevanja in zamrzovanja ne priporočam.
Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.
Preden pogledava, kako se ta jed pripravi, pa še nekaj idej za hitro pripravljene in nadvse odlične azijske jedi.
- Riževi rezanci z zelenjavo in sojino omako
- Krompirjev curry z gobami in špinačo
- Curry z jajčevci in paradižniki na kvinoji
- Kremna lečina juha s krompirjem
- Curry z rdečo lečo na belem rižu
Za pripravo te jedi potrebuješ sestavine na spodnji fotki. POZOR – v nadaljevanju sledi kratka slikovna priprava jedi, natančne količine in korake priprave pa najdi na dnu strani.
Najprej pripravi vso zelenjavo in vse beljakovine. Riževe rezance pripravi po navodilih na embalaži.
Najprej prepraži meso in zelenjavo, nato pa kaj v isto ponev dodaj še razžvrkljano jajce. Jajce speci in umešaj v zelenjavo. Rezance združi z omako, dodaj meso z zelenjavo in premešaj.
BOŽANSKO!

Praženi riževi rezanci s piščancem in brokolijem (oz. Pad see ew)
- Total Time: 20 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
Ta čudovita klasična tajska jed, sicer poimenovana Pad see ew, je polna sočnega mesa, svilnatih rezancev in pisane zelenjave in te bo popolnoma začarala. Pripravljena je z minimalno količino sestavin, v le dvajsetih minutah in res božansko diši ter še lepo izgleda. Je popolna poslastica!
Ingredients
Sestavine za omako:
- 3 žlice sojine omake
- 3 žlice ostrigine omake
- 3 žličke jabolčnega kisa
- 1/2 žličke (rjavega) sladkorja
Ostale sestavine:
- 250 g piščančjih stegen brez kosti in kože Natur Perutnine Ptuj
- 1/2 žličke soli
- 1/4 žličke popra
- 1,5 žlice (sezamovega) olja
- 100 g širokih (polnozrnatih) riževih rezancev
- 200 g brokolija
- 1 srednje veliko korenje
- 4 stroki česna
- 2 jajci
Instructions
- Priprava: Vse sestavine za omako združi in dobro premešaj. Piščančja stegna nareži na manjše rezinice. Jajca dobro razžvrkljaj. Brokoli nareži na cvetke, korenje pa na manjše palčke. Česen drobno sesekljaj.
- Meso in zelenjava: V voku ali večji ponvi segrej olje, nato pa nanj stresi piščanca, ga posoli in popopraj ter popeci, da spremeni barvo. Dodaj brokoli in korenje in praži še nekaj minut, da se piščanec speče čez in čez, zelenjava pa malenkost zmehča. Dodaj česen in praži še minuto. Vse porini k robu voka, dodaj še malo olja in nanj stresi razžvrkljani jajci. Najprej pusti minuto, da začne krneti, nato pa razdrobi na koščke in umešaj k zelenjavi in piščancu. Vse prenesi na krožnik in prihrani.
- Rezanci: Riževe rezance prelij z vrelo vodo in pusti 4 minute, da se ponovno napojijo. OZIROMA, preveri, kaj piše na embalaži in pripravi po navodilih. Zmehčane rezance precedi in splakni pod mrzlo vodo, da se nehajo kuhati in da se ne sprimejo.
- Dokončanje jedi: V vok stresi odcejene rezance, dolij omako in praži približno 3 minute, da se omaka razporedi, rezanci pa segrejejo. V vok nato stresi piščanca z zelenjavo in premešaj ter praži še minuto ali dve, da se vse segreje, dobiš pa sočno pojedino. Takoj postrezi.
Notes
Recept je pripravljen v sodelovanju s Perutnina Ptuj.
- Prep Time: 5
- Cook Time: 15 minut
Zdravo.
Sama sem tudi ljubiteljica azijske kuhinje, pa me zanima katero sojino omako uporabljate? Namrec nekatere mi niso prevec vsec, ker so premocnega okusa.
Kaksen okus pa ima ostrigina? Se nisem poskusila.
Ta recept sigurno poizkusim.
Hvala za odgovor.
Anabela
Živjo! Jaz uporabljam tole sojino omako: https://www.spar.si/online/sojina-omaka-kikkoman-150ml/p/445144 ali pa kar tisto, ki je ob azijskih tednih na voljo v Lidlu. Ja, sojina omaka je lahko kar močna, ne smemo z njo pretiravati. Ostrigina omaka (takole zgleda ena izmed njih: https://hrana.merit-hp.si/wp-content/uploads/2020/09/SS30050-Oyster-Sauce-200ml-urejeno.png) je taka bolj gosta, svilnata omaka, malo bolj sladkasta od sojine in kar močnega okusa, zato je ni za uporabljat čisto same. V kombinaciji s sojino in če dodaš še malo kisa, ki vse lepo poveže in osveži, je super. 🙂 Dober tek že za vnaprej in pridi povedat, kako ti je bilo všeč. 🙂 Lepo bodi! Barbara