Ta kremasta, topla juha polna čudovitih začimb te pogreje, nasiti, zadovolji in resnično navduši, saj ni le odličnega okusa, še enostavno in hitro se pripravi. Je prava poslastica za hladnejše dni!
Ko je zunaj hladno, paše nekaj dobrega na žlico. Tokrat si privošči nekaj drugačnega in pripravi to čudovito juho in zagotavljam ti, da te ne bo razočarala.
Juho lahko pripraviš tudi vnaprej, saj se lepo pogreje. Nato ji pred pogrevanjem po potrebi dodaj kakšno žlico vode, saj se z ohlajanjem zgosti.
Za juho potrebuješ same dobro znane in enostavno dostopne sestavine. Poleg osnovnega olja, čebule in česna, potrebuješ še krompir, paradižnikov koncentrat in jušno osnovo. Če jušne osnove nimaš, brez skrbi uporabi kar jušno kocko in vodo. Uporabi zeleno, rjavo, rdečo ali črno lečo. Poskrbi le, da čas kuhanja juhe prilagodiš času kuhanja leče. Juha je prav zaradi leče polna rastlinskih beljakovin, saj na 100 g vsebuje kar 26 g beljakovin! Prav zato ta juha ne potrebuje nobenih dodatnih beljakovin, kot npr. mesa ali sira, v osnovi je torej čisto naključno popolnoma veganska. Pazi to, tudi ljubitelji mesa so z juho popolnoma zadovolji in jim čisto nič ne manjka!
Da je juha tako zelo dobra in polna okusa, poskrbi čudovita kombinacija začimb. Uporabila sem odlične Kotányi začimbe: koriander, ingver, papriko, curry, timijan, papriko in malo cimeta. Da je juha čudovito topla (beri malenkost pekoča), poskrbi ravno prava količina kajenskega popra. Če ti pekoče ni všeč, pa kajenski poper in ingver izpusti. Okus bo vseeno fenomenalen.
Na koncu juho osveži s kar konkretno dozo sesekljanega peteršilja in po želji še z nekaj kapljicami limonovega soka. Tega dodaj predvsem, če pripraviš pekočo juho.
Juho postrezi samo, lahko pa jo postrežeš še s kosom kruha, s katerim na koncu pomaži do zadnje kapljice juhe – ja, tako zelo je dobra!
Ker ti bo ob pripravi juhe leča ostala (še posebej, če jo kupiš le za to juho, kar ti vsekakor priporočam!), si poglej še nekaj receptov z lečo:
- Kremna lečina omaka s polento
- Kremna zelenjavna juha z lečo
- Curry z rdečo lečo na belem rižu
- Odlična juha z rdečo lečo in zelenjavo
- Lečina solata s paradižniki, koruzo in limoninim prelivom
Preden pa greva na recept, pa poglej še podlago na teh fotkah. Kaj ni lepa?! Vse zasluge gredo instantbackdrops.com. ♡
Priprava juhe je popolnoma enostavna. Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Natančnejše količine in potek po korakih najdi na koncu strani.
Najprej pripravi začimbe. Koriander lahko zdrobiš v možnarju.
Nato začni pripravljati juho. Zmehčaj čebulo, dodaj česen in začimbe in premešaj. Dodaj krompir, paradižnikovo kašo, lečo in zajij z jušno osnovo ter kuhaj do mehkega, približno pol ure.
Nato juho popopraj, poskusi in po potrebi dosoli. Dodaj še peteršilj in limonov sok in juha je pripravljena!
Juho po želji postreži še s kosom kruha, s katerim na koncu pomaži do zadnje kapljice juhe, ker je res tako dobra!
Kremna lečina juha s krompirjem
- Total Time: 50 minut
- Yield: za 2 lačni osebi 1x
Description
Ta kremasta, topla juha polna čudovitih začimb te pogreje, nasiti, zadovolji in resnično navduši, saj ni le odličnega okusa, še enostavno in hitro se pripravi. Je prava poslastica za hladnejše dni!
Ingredients
1 žlica (olivnega) olja
1/2 rjave čebule
2 stroka česna
1/2 žličke Kotányi koriandra
1/4 žličke Kotányi bio mletega ingverja
1 konica noža Kotányi bio cimeta
1 /2 žličke Kotányi bio paprike
1 zvrhana žlička Kotányi curryja v prahu
1/2 žličke Kotányi kajenskega popra
1 žlička Kotányi timijana
1 žlica paradižnikovega koncentrata
140 g zelene (oz. kateri koli) suhe leče
250 g krompirja
1 l jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
sol in poper po okusu
1 šopek svežega peteršilja
nekaj kapljic limonovega soka
Instructions
- Začni: Na olju najprej zmehčaj sesekljano čebulo, nato pa dodaj česen in vse začimbe, ter praži minuto. Dodaj nakockan krompir in paradižnikov koncentrat in dobro premešaj. Nato dodaj še lečo in jušno osnovo, premešaj in kuhaj približno 30 minut.
- Dokončaj: Ko se krompir in leča skuhata, juho poskusi ter po potrebi dosoli ter popopraj po okusu. V juho umešaj večino sesekljanega peteršilja in juho osveži z nekaj kaplicami limonovega soka.
- Postrezi: Juho postreži in po želji okrasi še z malo svežega peteršilja, rezino limone in poprom. Poleg odlično sodi kos kruha, s katerim pomaži juho do zadnje odlične kapljice.
Notes
Juho lahko pripraviš tudi s že kuhano lečo. Če uporabiš že kuhano, čas kuhanja juhe prilagodi glede na to, koliko časa se kuha krompir. Potrebuješ 1 veliko konzervo kuhane leče.
Juha se lepo pogreje, zato jo lahko pripraviš tudi vnaprej. Zamrzovanja pa zaradi krompirja ne priporočam.
Če ti pekoče ni všeč, ingerja in kajenskega popra ne dodajaj. Juha bo vseeno fenomenalna.
Uporabi lečo katere koli barve (zeleno, rjavo, rdečo, črno), vendar nato prilagodi čas kuhanja.
Lečina juha je odlična tudi brez krompirja.
- Prep Time: 5 minut
- Cook Time: 45 minut