Piščanec v svilnati omaki s šparglji in špinačo na cvetačnem rižu

0 comments

Ta že na pogled resnično impresivna jed, polna mehkih koščkov piščanca, ravno prav popečenih špargljev in še nekaj špinače, ki se kopajo v božanski svilnati omaki, je neverjetno okusna in pripravljena v slabe pol ure! Postrezi jo s cvetačnim rižem, kuskusom, riževimi rezanci ali rižem. Hitro, zdravo, tako zelo enostavno in čudovitega okusa!

Ta jed z azijskim pridihom je v tujini znana kot stir fry in je ena najbolj enostavnih in odličnih azijskih jedi. Bistvo jedi je hitro praženje posameznih elementov in na koncu dodajanje omake, ki po res kratkem kuhanju (minuta, dve!) postane božansko svilnata. Omaka se nato oprime vseh sestavin in naredi vse še boljše. Hitro praženje sestavin pomeni, da zelenjavo popečemo ravno toliko, da se malenkost zmehča, ne cmarimo pa je predolgo, ker z dolgotrajnim cmarjenjem zelenjava izgubi na hranilih in vitaminih.

Pri pripravi te jedi potrebuješ nekaj potrpljenja, saj med kuhanjem božansko diši. Čudovit vonj je pravzaprav eden izmed ključnih elementov pri uživanju v hrani, saj najprej jemo z očmi, potem z nosom in šele nato z jezikom. Ta jed poskrbi za vse in je prava mala zmaga med recepti.

To jed postrezi s prilogo po izbiri, predlagam pa, da uporabiš nekaj, kar lepo vpije omako, saj je ta božanska. Poskusi s cvetačnim rižem, kuskusom, riževimi rezanci ali rižem. Super bi bila tudi z makarončki ali pa kar s kruhom ali kruhovimi cmoki.

V tej jedi najdeš naslednje sestavine:

  • PIŠČANEC: Uporabi piščančje prsi ali izkoščičeno meso prsi ali beder. Za res svetlobno hitro pripravo rada uporabim kar piščančje zrezke, ki jih lahko hitro in enostavno le narežem na rezinice in se mi z debelino mesa ni treba ukvarjati. Ti piščančji zrezki od Perutnine Ptuj so res priročni in vedno super. Lahko pa jed pripraviš tudi z govedino, puranom, svinjskim mesom, gamberi ali tofujem.
  • ZELENJAVA: Spomladi (april, maj, junij), ko so šparglji v sezoni, moraš uporabiti šparglje. Te nareži diagonalno, da bo jed izgledala res lepo. Izven sezone špargljev uporabi brokoli ali zeleno bučko. Še za več okusa dodaj še špinačo.
  • AROMATIKI: V azijskih jedeh je skoraj vedno česen in ingver, ki ne poskrbita le za okus, ampak tudi za zdravje. Uporabi sveža, v skrajnem primeru pa tudi sušena. Na koncu jed lahko potreseš še z nekaj svežega peteršilja (ali koriandra, če ti je všeč) ali zelenim delom mlade čebulice.
  • ZGOŠČEVALNI ELEMENT: Za zgostitev omake dodaj, kar največkrat uporabiš za zgoščevanje. Jaz uporabim kar gustin, lahko bi pa tudi koruzni škrob ali navadno moko.
  • LIMONA: Da jed osvežiš in povzdigneš iz povprečja, v omako dodaj nekaj limoninega soka ter naribano limonino lupinico.
  • JUŠNA OSNOVA IN OSNOVNE ZAČIMBE: Za pripravo potrebuješ še malenkost olja za popeko mesa, malo soli in popra, po želji še čilijeve kosmiče. Za pripravo omake pa še sojino omako in jušno osnovo, ki je lahko tudi le voda s stopljeno jušno kocko.

Ta jed je najboljša sveže pripravljena, v skrajnem primeru pa jo lahko tudi pogreješ. Zamrzovanja pa ne priporočam.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Preden pogledava, kako to jed pripraviš, pa še nekaj odličih receptov s piščancem:

Še več jedi s piščancem najdi pod oznako Piščanec.

Priprava te jedi je hitra, enostavna in zelo zabavna. Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. POZOR, v nadaljevanju sledi kratek slikovni prikaz priprave, natančne količine in korake priprave pa najdi na dnu strani.

Najprej pripravi meso, šparglje in omako. Nato popeci meso in šparglje, dolij omako, dodaj še špinačo in limonino lupinico in to je to!

  

Noro dobro!

Postrezi s cvetačnim rižem, navadnim rižem, riževimi rezanci, kuskusom ali celo makarončki in kruhom ali kruhovimi cmoki.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Piščanec v svilnati omaki s šparglji in špinačo na cvetačnem rižu


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 25 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ta že na pogled resnično impresivna jed, polna mehkih koščkov piščanca, ravno prav popečenih špargljev in še nekaj špinače, ki se kopajo v božanski svilnati omaki, je neverjetno okusna in pripravljena v slabe pol ure! Postrezi jo s cvetačnim rižem, kuskusom, riževimi rezanci ali rižem. Hitro, zdravo, tako zelo enostavno in čudovitega okusa!


Ingredients

Scale

Sestavine za omako:

  • 1,5 dl zelenjavne ali piščančje jušne osnove (ali vrele vode in 1/4 jušne kocke)
  • 2 žlici sojine omake
  • 1 nariban strok česna
  • 1 košček naribanega ingverja
  • 1 žlica gustina (ali koruznega škroba ali moke)

Ostale sestavine:

  • 1 žlica (olivnega) olja
  • 250 g piščančjih filejev zrezek Natur Premium
  • 1/2 žlička soli
  • 1/4 žličke popra
  • 1 šopek špargljev
  • 1 velika pest sveže špinače
  • 1/2 limone (1 žlica soka in 1 žlička naribane limonine lupinice)
  • čilijevi kosmiči (neobvezno)
  • 1 žlička belega in/ali črnega sezama (neobvezno)
  • 1 vejica svežega peteršilja za ob postrežbi

Sestavine za cvetačni riž:

  • 1/4 cvetače
  • 1/4 žlice soli

Instructions

  1. Priprava: Piščančje zrezke nareži na rezinice. Špargljem odlomi olesenel spodnji del, nato pa jih za lepši izgled nareži diagonalno. Limono lupinico nastrgaj, nato pa polovico limone še ožemi. Česen in ingver olupi ter naribaj.
  2. Omaka: Vse sestavine za omako združi in dobro zmešaj.
  3. Meso: V ponvi segrej olje, nato pa na njem popeci piščančje trakce, malo jih še posoli in popopraj. Ko se meso malenkost že začne barvati, dodaj šparglje in tudi te peci še nekaj minut, da se malenkost zmehčajo. V ponev zlij omako, dobro premešaj in kuhaj še minuto ali dve, da se omaka zgosti. Dolij še limonin sok in po želji potresi še s čilijevimi kosmiči. Nato dodaj še špinačo, limonino lupinico ter premešaj, po želji potresi še s sezamom.
  4. Cvetačni riž: Cvetačo nareži na cvetke, te splakni in naribaj ali sesekljaj v mešalniku, da dobiš zrcna, podobna rižu. Cvetačni riž nato stresi v posodo, primerno za v mikrovalovno pečico, potresi s soljo, pokrij s prozorno folijo in kuhaj v mikrovalovni pečici 5 minut na najvišji temperaturi. Če mikrovalovne pečice nimaš, naribano cvetačo razporedi na pekač, pokapaj z malo olja, potresi s soljo in peci v pečici približno 15 minut na 220°C.
  5. Serviraj: Cvetačni riž – ali katero koli drugo prilogo, predlagam riž ali kuskus – serviraj na krožnik, prelij z omako, okrasi s sezamom, svežim peteršiljem in čilijevimi kosmiči ter takoj postrezi.

Notes

Uporabi piščančja prsa ali bedra, lahko pa tudi goveje trakce, tofu gamere ali purana.

Izven sezone špargljev uporabi brokoli.

Uporabi svež česen in svež inger ali pa mleti česen in mleti ingver.

Če ti pekoče jedi niso všeč, čilijevih kosmičev ne uporabi.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 15 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.