Pri pripravi te jedi potrebuješ veliko potrpljenja, saj med kuhanjem božansko diši! A brez skrbi, jed je pripravljena v pol ure. Če ti pekoče jedi niso všeč, feferona ne dodajaj. Zunaj sezone špargljev jed pripravi brez njih. Poleg postrezi s kruhom in veliko skledo solate.
SESTAVINE (za 2 osebi)
- 2 fileja piščančjih prsi
- sol
- poper
- olivno olje
- 10 špargljev
- 1 velika pest sveže špinače ali blitve
- 4 stroki česna
- 1 (rdeč) svež feferon (neobvezno)
- 2 cm velik kos svežega ingverja
- 1,5 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in 1/4 jušne kocke)
- 1,5 žlice sojine omake
- 1 žlička moke
- 1/2 limone
PRIPRAVA
Piščančja fileja splakni pod mrzlo vodo, obriši s kuhinjsko brisačo, nareži na kocke in dobro posoli in popopraj. Špargljem odlomi spodnji leseni del (vsakega posebej z obema rokama primi na skrajnih koncih in prelomi, špargelj se bo odlomil ravno tam, kjer je potrebno) in jih nareži na dvocentimetrske kose. Česen olupi in nareži na tanke lističe. Feferon sesekljaj, ingver pa olupi in naribaj. Limoni iztisni sok.
V večji ponvi, oziroma voku segrej 2 žlici olja. Na segretem počasi začni pražiti šparglje. Po nekaj minutah dodaj nariban ingver, česnove lističe in polovico sesekljanega feferona in premešaj.
Ko se šparglji zmehčajo in česnovi lističi prepražijo, šparglje prenesi v skodelico.
V vok vlij še malo olja in na segretem popeci piščanca. Če želiš skrajšati čas priprave, šparglje in piščanca praži istočasno, a v dveh ločenih ponvah. Piščanca peci počasi, približno 10 minut, da se meso popeče in skuha čez in čez. Zelenjavno jušno osnovo segrej, vanjo umešaj sojino omako ter vlij v kozico. Zavri.
Moko zmešaj v ločeni posodici skupaj s štirimi žlicami vode. V vok s popečenim piščancem vlij vodo z moko in kuhaj 4 minute. Potem v omako umešaj zelenjavo in kuhaj še minuto, da se okusi prepojijo.
V omako dodaj še špinačo, malo popopraj in premešaj ter kuhaj, da špinača uvene. Pokapaj še z limoninim sokom in premešaj. Gotovo jed okrasi še z malo svežega feferona.