Piščanec v omaki s šparglji in špinačo

0 comments

Ta pisana jed, polna mehkih koščkov piščanca in odlične zelenjave, je nadvse okusna in pripravljena v slabe pol ure! Postrezi jo s kuskusom, kruhom, riževimi rezanci ali rižem in enostavno le uživaj. Zunaj sezone špargljev jed pripravi brez njih, nadomestiš jih lahko z brokolijem.

Ta jed z azijskim pridihom je v tujini znana kot stir fry in je ena najbolj enostavnih in odličnih azijskih jedi. Bistvo jedi je hitro praženje posameznih elementov in na koncu dodajanje kremaste omake. Hitro praženje sestavin pomeni le to, da jih seveda popečemo dovolj, da niso več trdi ali surovi, jih pa ne cmarimo predolgo, da z dolgotrajnim cmarjenjem zelenjava ne izgubi na hranilih in vitaminih. Na koncu z malenkost moke, tekočino in začimbami pripravimo še omako in jed je pripravljena. Hitro, zdravo, tako zelo enostavno in čudovitega okusa!

Pri pripravi te jedi potrebuješ veliko potrpljenja, saj med kuhanjem božansko diši. Čudovit vonj je pravzaprav eden izmed ključnih elementov pri uživanju v hrani, saj najprej jemo z očmi, potem z nosom in šele nato z jezikom. Da je ta jed čudovita na pogled in odličnega okusa, pa pokrije še druga dva ključna elementa uživancije. Prava zmaga!

To jed postrezi s prilogo po izbiri, predlagam pa, da uporabiš tisto, kar lepo popije omako. Poskusi s kuskusom, kruhom, riževimi rezanci ali rižem.

Preden pogledava, kako to jed pripraviš, pa še nekaj odličih receptov s piščancem:

Za pripravo potrebuješ:

  • piščančje meso (prsi in bedra sta najboljši izbiri)
  • šparglje ali izvedn sezone špargljev brokoli
  • aromatične sestavine (česen, ingver – svežega ali sušenega)
  • sojino omako (ki da čudovit slan okus)
  • moko (da dobimo kremasto omako)
  • limono (ki vse skupaj lepo osveži)
  • začimbe (piščanca pred peko potresi s soljo in poprom – predlagam mešanico popra, paprike in čilija, ki jo zadnje čase obožujem!)

Najprej popeci meso ter pripravi omako.

Nato začni s praženjem. Najprej poraži meso (pazi, da bo skuhano čez in čez!), nato pa še šparglje. Dodaj omako in kuhaj, da se vse sestavine pokuhajo, omaka pa zgosti. Dodaj še špinačo in limonin sok in jed je pripravljena.

 

Postrezi jo s kuskusom, rižem, riževimi rezanci ali kruhom.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Piščanec v omaki s šparglji in špinačo na kuskusu


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 25 minut
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ta pisana jed, polna mehkih koščkov piščanca in odlične zelenjave, je nadvse okusna in pripravljena v slabe pol ure! Postrezi jo s kuskusom, kruhom, riževimi rezanci ali rižem in enostavno le uživaj. Zunaj sezone špargljev jed pripravi brez njih, nadomestiš jih lahko z brokolijem.


Ingredients

Scale

2 fileja piščančjih prsi
sol
poper (predlagam Kotányi pisani poper s koriandrom, papriko in čilijem)
(olivno) olje
šopek špargljev (izven sezone uporabi brokoli)
1 velika pest sveže špinače ali blitve
1/2 limone
svež feferon ali čilijevi kosmiči

Sestavine za omako:

2 stroka svežega česna ali 1/2 žličke Kotányi mletega česna
1 žlička naribanega svežega ali 1/2 žličke Kotányi mletega ingverja 
1,5 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in 1/4 jušne kocke)
2 žlici sojine omake
1 zvrhana žlica moke


Instructions

  1. Priprava: Piščančja fileja nareži na kocke in dobro posoli in popopraj. Špargljem odlomi spodnji oleseneli del (vsakega posebej z obema rokama primi na skrajnih koncih in prelomi, špargelj se bo odlomil ravno tam, kjer je potrebno) in jih nareži na dvocentimetrske kose. Če uporabiš sveži česen in ingver, ju olupi in naribaj. Špinačo operi in osuši. Limoni iztisni sok.
  2. Praženje: V večji ponvi segrej 2 žlici olja. Na segretem počasi popeci meso, da se skuha čez in čez in dobi malo barve. To bo trajalo približno 10 minut. Nato dodaj šparglje in v parih minutah popeci še te.
  3. Omaka: V skodelici skupaj dobro zmešaj toplo jušno osnovo (ali vodo in kocko), česen in ingver, moko ter sojino omako.
  4. Vse skupaj: Na popečeno meso in šparglje zlij omako, dobro premešaj in kuhaj približno 10 minut, da se omaka zgosti, moka, ingver in česen v njej pa skuhajo. Nato dodaj še špinačo in premešaj, da špinača ovene. Omako nato poskusi in po potrebi dodaj še malo sojine omake ali soli. Čez vse pokapaj limonin sok in premešaj.
  5. Postrezi: Omako postrezi s kruhom, na kuskusu, rižu ali z riževimi rezanci. Po želji potresi s čilijevimi kosmiči in takoj postrezi.

Notes

Uporabi piščančja prsa ali bedra, lahko pa tudi goveje trakce, tofu gamere ali purana.

Izven sezone špargljev uporabi brokoli.

Uporabi svež česen in svež inger ali pa mleti česen in mleti ingver.

Če ti pekoče jedi niso všeč, čilijevih kosmičev ne uporabi.

Jed postrezi s kuskusom, kruhom, riževimi rezanci ali rižem.

Ta jed je najboljša sveže pripravljena, v skrajnem primeru pa jo lahko tudi pogreješ. Zamrzovanja pa ne priporočam.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen marca 2015, v aprilu 2021 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Piščanec v sojini omaki s šparglji in špinačo

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.