Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Resnično enostavna in okusna kremna bučna juha


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 2 reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 35 minut
  • Yield: za 3-4 osebe 1x

Description

Svilnato kremna bučna juha, pripravljena z jedilno rumeno bučo, čebulo, česnom, maslom in aromatičnim žajbljem je čudovita jesensko-zimska poslastica. Ne vsebuje smetane, krompirja in druge nepotrebne navlake, je enostavna za pripravo in fantastičnega okusa.


Ingredients

Scale

Sestavine za juho:

  • 20 g masla
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1/2 (rjave) čebule
  • 2 stroka česna
  • 8 listov svežega ali 1/2 žličke suhega žajblja
  • 1 kg katere koli rumene jedilne buče
  • 1 l zelenjavne jušne osnove (ali vode in jušne kocke)
  • kajenski poper (neobvezno)
  • sol in poper po okusu

Za okras:

  • 6 malih lističev žajblja
  • bučna semena
  • kisla smetana ali grški jogurt (neobvezno)


Instructions

  1. Začni: V veliki kozici segrej maslo in olivno olje in na njem prepraži čebulo. Praži toliko časa, da se čebula zmehča, a ne obarva. Dodaj sesekljan žajbelj in česen in praži le toliko časa, da česen zadiši. Dodaj na kocke narezano bučo in kajenski poper ter premešaj in kuhaj 30 sekund.
  2. Dodaj tekočino: Zalij z jušno osnovo ter kuhaj približno 15 minut, oziroma toliko časa, da se buča zmehča.
  3. Juho spasiraj: Ko se buča zmehča, juho spasiraj (v mešalniku ali s paličnim mešalnikom) in poskusi ter dosoli in dopopraj po potrebi.
  4. Serviraj: Juho serviraj, okrasi z bučnimi semeni in kislo smetano ter postrezi.

Notes

Uporabiš lahko katero koli jedilno bučo: muškatno, hokkaido, masleno …

Če nimaš svežega žajblja, lahko uporabiš tudi suhega.

Ker je razmerje med tekočino in bučo ravno pravšnje – dodaj le toliko tekočine, da bučo pokriješ – za kremno teksturo ne potrebuješ dodajati nobene smetane ali krompirja.

Juho lahko zmiksaš v mešalniku, čisto super pa se obnese tudi palični mešalnik.

Če želiš, da je buča veganska, uporabi vegansko maslo ali pa le kakšno žlico več olja.

Uporabi rjavo ali belo čebulo, lahko pa tudi šalotko ali por.

Če želiš, lahko žajbljeve liste za okras popečeš na malo masla, da bodo hrustljavi in še bolj dišeči.

Juhe lahko pripraviš tudi več, jo ohladiš, razdeliš na porcije in zamrzneš. V zamrzovalniku lahko nato nate počaka nekaj mesecev.

  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 20 minut