Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Bučni njoki v masleni omaki z žajbljem


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 lačni osebi 1x

Description

Bučni njoki so čudovito nežni in dišeči puhki in so nekaj najboljšega na svetu! Postrezi jih z omako po želji, vsekakor pa priporočam nežno svilnato omako z maslom, česnom in žajbljem, kjer za piko na i poskrbijo tanki lističi parmezana, ki se stopijo na vročih njokih in še dodatno odišavijo njoke. Aaah, naravnost božansko!


Ingredients

Scale

Sestavine za bučne njoke:

  • 250 g odcejenega bučnega pireja (*glej instructions)
  • 250 g spasirane skute
  • 1 jajce
  • 30 g parmezana
  • 1/2 žličke soli
  • 190 g moke (+ več po potrebi)

Sestavine za omako:

  • 30 g masla
  • 4 listki svežega žajblja (ali 1 žlička suhega, ki ga dodaj v omako)
  • 1 strok česna
  • 1 žlička moke
  • 2 žlici smetane za stepanje
  • nekaj žlic vode, v kateri se skuhajo njoki
  • parmezan za okras


Instructions

  1. Bučni pire: Domači bučni pire pripravi s katero koli jedilno rumeno bučo. Olupi jo, jo nareži na kocke, nato pa kocke zmehčaj v pečici (približno 40 minut na 175°C) ali pa jih skuhaj v kropu. Nato zmehčane bučne kocke zmiksaj in dobljeno zmes odcedi. Natančnejši zapis priprave (in o shranjevanju!) bučnega pireja si poglej v receptu Enostaven bučni pire.
  2. Bučni pire n.2: Poskrbi, da tvoj bučni pire ne vsebuje preveč vode. V vsakem primeru priporočam, da ga preneseš na s kuhinjsko krpo obloženo cedilo, da odvečna voda odteče. To je pomembno zato, da ti zaradi premokrega pireja v testo ne do treba dodajati preveč moke, saj več moke povzroči bolj trde njoke.
  3. Testo: V skledi združi bučni pire, skuto, parmezan, jajce in sol ter premešaj. Dodaj moko in oblikuj kepo testa. Če je testo še mokro, postopoma dodajaj po malo moke, a ne preveč, da njoki ne bodo trdi. Poskrbi torej, da se bodo vse sestavine lepo držale skupaj – testo bo mehko.
  4. Oblikovanje njokov: Kepo testa prenesi na pomokano delovno površino, jo razdeli na 4 dele in vsakega povaljaj v dolgo vrv. Vrv nato nareži na majhne kockice oz. njoke.
  5. Kuhanje njokov: Njoke previdno prenesi v vrel in soljen krop. Kuhaj nekaj minut, oziroma toliko časa, da priplavajo na vrh. Nekaj vode nujno prihrani za omako!
  6. Omaka: V ponvi raztopi večino masla ter dodaj olupljen in strt (z nožem ga potlači) strok česna, da žajbelj postane hrustljav, maslo pa postane dišeče. Hrustljav žajbelj prenesi na krožnik, obložen s papirnato kuhinjsko brišačo in prihrani za kasneje, strok česna pa zavrzi. Nato na odišavljeno maslo stresi odcejene kuhane njoke in jih na hitro popeci. Njoke nato poberi iz ponve in prihrani za kasneje. Maslu na ponvi dodaj še preostalo maslo in počakaj, da se stopi, nato pa dodaj moko, dobro premešaj in kuhaj 2 minuti. Nato dodaj nekaj žlic vode, v kateri so se kuhali njoki – oziroma toliko, da dobiš dovolj omake in omako prave konsistence – in premešaj, da dobiš kremasto omako. Nato dodaj še smetano in po okusu posoli ter dobro premešaj. V omako dodaj prej pripravljene njoke, premešaj in kuhaj še 30 sekund, da se okusi prepojijo.
  7. Postrezi: Njoke takoj postrezi s parmezanom in popečenim žajbljem in uživaj. Tako dobro!

Notes

Na enkrat pripravi več njokov in jih zamrzni. Ko jih enkrat oblikuješ, jih razporedi na s papirjem za peko podložen krožnik ali pladenj in položi v zamrzovalnik. Ko so zamrznjeni, jih položi v vrečko in shrani v zamrzovalniku. Ko si jih zaželiš, kar zamrznjene vrzi v vrel soljen krop in ko priplavajo na vrh, so skuhani.

  • Prep Time: 15 minut (brez priprave pireja)
  • Cook Time: 15 minut