Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Doma pripravljen bučni pire


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 60 minut

Description

Bučni pire lahko pripraviš s katero koli jedilno rumeno bučo – masleno, muškatno, hokkaido buče itd. Buče so na razpolago jeseni in pozimi in če takrat pireja pripraviš več in ga zamrzneš ali vložiš, ti bo na razpolago vse do nove sezone buč. Priprava bučnega pireja, ki ga lahko uporabiš za sladice in slane jedi, je izredno enostavna.


Ingredients

jedilna buča (maslena, muškatna, hokkaido buča itd.)


Instructions

  1. Lupljenje in rezanje buče: Bučo najprej previdno razpolovi in odstrani semena. Nato jo nareži na manjše kose in olupi – uporabi lupilec zelenjave ali pa kos buče položi na desko in lupino obreži. Nato jo nareži na enakomerno velike kose.
  2. Mehčanje buče s pečenjem ali kuhanjem: Bučo lahko zmehčaš tako, da jo skuhaš ali spečeš. Kuhanje bo hitreje, s pečenjem pa bo pire manj voden.
    Kuhanje: Bučo skuhaj v vreli vodi, dokler se ne zmehča. Nato jo odcedi in pusti, da voda nekaj minut pari.
    Pečenje: Lahko pa bučne kocke tudi spečeš. Razporedi jih po pekaču – naj bodo v eni plasti. Če imaš bučnih kock veliko, jih razporedi na več pekačev. Če jih pečeš istočasno, na polovici pečenja pladnja zamenjaj in obrni, da se toplota enakomerno razporedi, bučne kocke bodo pa enakomerno zmehčane. Bučne kocke peci približno 40 minut na 175°C.
  3. Pasiranje: Nato zmehčane bučne kocke prenesi v mešalnik in jih zmiksaj v pire. Lahko pa jih streseš v velik lonec in spasiraš s paličnim mešalnikom.
  4. Shranjevanje pireja:
    Zamrzovanje: Bučni pire lahko po porcijah zamrzneš. Pire razdeli na približno 150 g porcije. Male tanke paketke naredi tako: z vrečko obloži notranji del kozarca in robove zavihaj čez kozarec. Bučni pire prenesi v kozarec, obložen z vrečko potem pa vrečko vzemi iz kozarca, pire potisni v spodnji del vrečke in vrečko zloži. Brez skrbi, pire je ravno dovolj gost, da se ne bo prelil iz vrečke. Je pa seveda fino, da je vrečka brez lukenj. Ker je zamrznjena vrečka dovolj ploščata, v zamrzovalniku ne vzame veliko prostora, pa še zelo hitro se odmrzne in je na razpolago. Ko pire potrebuješ, vrečko vzemi in pusti na pultu, da se ti odrzne na sobni temperaturi.
    Vlaganje: Bučni pire pa lahko tudi vložiš tako kot marmelado. Ker mora biti ob vlaganju pire vroč, prej opisanega odcejanja ne priporočam. Pire torej speci ali skuhaj (v tem primeru ga dobro odcedi), nato spasiraj in ponovno močno segrej – lonec nujno pokrij, ker goste tekočine rade špirajo! Medtem steriliziraj kozarčke – čiste kozarčke in pokrove postavi v pečico, segreto na 110°C in peci 15 minut. Še vroč pire nato previdno prenesi v vroče kozarčke in jih s pomočjo kuhinjske brisače previdno in dobro zapri, da se naredi vakum – to preveriš tako, da dobro zaprt kozarček poskusiš odpreti – če se ne odpre, je velika možnost, da se je naredil dober vakum. Dobro zaprte kozarčke nato pokrij in pusti, da se ohladijo čez noč. Meni se je tako vložen pire obdržal več kot leto dni!

Notes

Pire pripravi s katero koli jedilno bučo. Uporabi muškatno bučo, maslenko ali hokkaido bučo.

Če nameravaš bučni pire zamrzniti, ti priporočam še ožemanje pireja, saj bo lahko predvsem pri peki sladic preveč voden in ti bo povzročal preglavice. Odstranjevanje vode je enostavno: na cedilo razporedi veliko gazo, bombažno plenico ali čisto kuhinjsko krpo, nato pa nanjo prenesi gladko maso. Nato z žlico nežno premešaj, da voda izteče, nato pa gazo zavij še v culico in iz mase iztisni še tisto zadnjo vodo. A pazljivo, da ti masa ne začne curljati skozi gazo!

Če nameravaš pire vložiti, zgoraj opisanega odcejevanja ne priporočam, ker mora biti pire ob vlaganju nadvse vroč, pa še obdrži se bolje, če je malenkost voden.

  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 15-40 minut