Description
Bolj z okusi bogate, dišeče in navdušujoče piščančje obare ni na celem svetu! Ta francoska klasika vsebuje mehko, s kosti odpadajoče piščančje meso, gobe, korenje in ostalo zelenjavo, ki se družno namakajo v bogati omaki z rdečim vinom. Enostavno wow! Postrezi z doma pripravljenimi česnovimi kruhki, pire krompirjem ali celo testeninami. Navduši in pocrkljaj!
Ingredients
Sestavine za coq au vin:
- 1 paket Piščančja stegna Natur Perutnina Ptuj
- 0,5 l rdečega vina
- 4 vejice svežega timijana
- 1 lovorjev list
- 1 žlica olja
- sol, poper
- 40 g slanine
- 2 korenja
- 200 g svežih gob
- 30 g masla
- 2 stroka česna
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- 50 g moke
- 3 dl jušne osnove (ali vode in jušne kocke)
- 10 vloženih čebulic
- svež peteršilj za okras
Sestavine za česnov kruh:
- 2 manjši ali 1 večja francoska štruca
- 115 g masla
- 2 stroka česna
- 1/2 žličke soli
- 2 žlici sesekljanega svežega peteršilja
Instructions
- Marinada: V skledo položi piščančja stegna, dolij vino in dodaj 2 vejici svežega timijana in lovorjev list. Mariniraj vsaj 20 minut.
- Meso: Marinirano meso vzemi iz marinade, ga obriši s papirnato brisačko, posoli in popopraj na obeh straneh ter popeci na olju. Popečeno meso – ni treba, da je kuhano, naj ima koža le lepo barvo – vzemi iz kozice in prihrani.
- Vino: Marinado precedi, zlij v ločeno kozico in kuhaj, da izpari na polovico.
- Zelenjava in slanina: V kozici, kjer se je peklo meso popeci slanino in tudi to prihrani. Spet na isti kozici popeci gobe in korenje. Nato tudi zelenjavo vzemi iz kozice in prihrani.
- Pečica: Pečico segrej na 180°C.
- Omaka: V kozico daj maslo in na stopljenem na kratko prepraži česen. Dodaj moko in paradižnikov koncentrat in kuhaj 2 minuti, da se moka pokuha. Dolij jušno osnovo in dobro premešaj, da se grudice razpustijo. Dolij povreto marinado, dodaj slanino in zelenjavo in zavrij. Dodaj še vložene čebulice in meso. Vse razporedi tako, da bo v tekočini. Dodaj preostali timijan in lovorjev list. Kozico pokrij in postavi v prej ogreto pečico za 45 minut.
- Postrežba: Po tem času kozico vzemi iz pečice, omako poskusi in po potrebi dosoli in dopopraj, okrasi s svežim peteršiljem in postrezi.
- Česnov kruh: Poleg odlično sodi česnov kruh. Tega pripravi tako, da štruco zareži približno 2 cm narazen, a ne do konca. Zmehčano maslo zmešaj z naribanim česnom, soljo in peteršiljem in zmes namaži v zareze. Kruh zavij v alu folijo in položi v pečico za 15 minut.
Notes
Recept je pripravljen v sodelovanju s Perutnina Ptuj.
Uporabi katero koli rdeče vino.
Uporabiš lahko tudi sveže male čebulice ali še raje šalotko. Če uporabiš svežo, jo popeci skupaj z gobami in korenjem.
Če ognjevarne posode s pokrovom nimaš, vse prelij v pekač in ga dobro pokrij z alufolijo, da med peko tekočina ne bo uhajala.
- Prep Time: 10 minut + vsaj 20 za marinado
- Cook Time: 1 ura