Description
Končajmo leto tako, kot se spodobi – slastno! Predstavljam recept za odlično mousse torto, ki je nadvse čokoladna, saj vsebuje tri čokoladne dele, sredinski mousse pa je tako slasten, da navduši prav vse, ki to torto poskusijo. ♡ In najboljši del – priprava torte je zelo enostavna in se je lahko loti tudi čisti začetnik.
Ingredients
Sestavine za biskvit (1. sloj):
- 210 g moke
- 200 g (rjavega) sladkorja
- 75 g kakava
- 1,5 žličke pecilnega praška
- 1/2 žličke soli
- 1 žlička vanilijeve esence
- 1,2 dcl olja
- 1,5 žličke jabolčnega kisa
- 180 g/ml kave
- 180 g/ml vroče vode
Sestavine za čokoladni mousse (2. sloj):
- 1 žlica kakava
- 2,5 žlice vroče vode
- 100 g temne čokolade
- 300 g sladke smetane
- 1 žlica sladkorja v prahu
Ostale sestavine (3. sloj):
- 300 g sladke smetane
- 1 žlica sladkorja v prahu
Instructions
- Biskvit oz. 1. sloj: Skuhaj kavo in segrej vodo. V skledo presej moko, potem pa dodaj še kakav, sol, pecilni prašek in sladkor ter premešaj. V večjo skledo zlij olje, kavo, vanilijevo esenco, kis in vročo vodo in premešaj, potem pa v tekočo zmes umešaj še prej združene suhe sestavine. Dobro premešaj, a le toliko, da se vse sestavine premešajo. Pripravi pekač s snemljivim obodom – jaz sem uporabila pekač premera 26 cm. Spodnji del obloži s papirjem za peko in ga namasti. V pekač vlij biskvitno maso in ga peci približno 30 minut v pečici, ogreti na 175°C. Pecivo je pečeno takrat, ko zobotrebec, ki ga pazljivo potisneš v sredino pekača, ven pride čist. Pekač pazljivo vzemi iz pečice in pusti, da se biskvit ohladi na sobno temperaturo.
- Mousse oz. 2 sloj: Nad vodno kopeljo stopi čokolado – na kozico z vodo postavi posodico, v katero nalomi čokolado, posodica naj se vode ne dotika. Čokolado nežno mešaj, da se popolnoma stopi. V kozarčku zmešaj vročo vodo in kakav in dobro premešaj, potem pa to mešanico umešaj v stopljeno čokolado. Dobro premešaj, potem pa dodaj še sladkor v prahu in še enkrat zmešaj. V čisti posodi stepi sladko smetano, potem pa vanjo zelo pazljivo in nežno umešaj čokoladno zmes. Uporabi metlico ali kuhalnico, lahko pa tudi žlico. Ko dobiš rahlo čokoladno stepeno smetano, jo enakomerno premaži na biskvit. Pekač potem za eno uro postavi v hladilnik, da se mousse malenkost strdi.
- Smetana oz. 3. sloj: Zmiksaj še preostalo sladko smetano in vanjo umešaj sladkor v prahu. Z dobljeno stepeno sladko smetano naredi še tretji sloj torte. Dekoracijo dokončaj s čokoladnimi ostružki, čokoladnimi mrvicami ali čim podobnim. Obod pekača lahko odstraniš po pripravi zadnjega smetanovega sloja ali pa potem, ko se sloj čokoladnega moussa strdi.
Notes
Navedene sestavine so za pekač premera 26 cm.
Torto hrani v hladilniku in pojej v roku treh dni – če ti bo tako dolgo sploh ostala.
- Prep Time: 10 minut + hlajenje 1 in pol
- Cook Time: 30 minut