Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Dušeno rdeče zelje


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 40 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

To je fantastična jesensko-zimska poslastica, polna okusov in vitaminov ter čudovitih jesenskih barv. Zelje je čudovito mehko, dišeče in tako zelo dobro. Postrežeš ga lahko s čimer koli, čudovito se ujema z mlinci ali krompirjem. Poleg pa še protein po izbiri in poslastica bo res čarobna.


Ingredients

Scale
  • 1 žlica zaseke ali olja
  • 1/2 rdeče čebule
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • 1/2 glavice rdečega zelja
  • 2 stroka česna
  • 1 jabolko
  • 0,5 dl rdečega vina
  • 1 žlička Kotányi kumine
  • 1 dl jušne osnove (ali vode in jušne kocke)
  • sol in poper po potrebi


Instructions

  1. Zelje: Zelje nareži na polovico, odstrani morebitne grše zunanje liste, nato pa nadaljuj z odstranjevanjem listov, tako da dobiš kup zeljnih listov. Splakni jih pod tekočo vodo. Po želji sredinski beli del pri posameznih listih odstrani, potem pa po nekaj listov položi drug na drugega, nato pa nareži na tanjše rezinice. Pazljivo pri rezanju.
  2. Prvi del: V kozici stopi zaseko, na njej zmehčaj čebulo in dodaj sladkor. Nato dodaj še narezano rdeče zelje, sesekljan česen, kumino, naribano jabolko, rdeče vino in prepraži.
  3. Dušenje: Dodaj še jušno osnovo in kuhaj pokrito približno 20 minut, vmes večkrat premešaj in dodaj še malo jušne osnove, če tekočine primanjkuje in se zelje prijema na dno posode.
  4. Dokončaj: Na koncu poskusi in popopraj in po potrebi še dosoli.

Notes

Namesto rdeče čebule uporabi rjavo ali belo.

Namesto rjavega sladkorja uporabi bel sladkor.

Če rdečega vina nimaš, uporabi belo vino.

PIRE IZ SLADKEGA KROMPIRJA: Sladki pire olupi, nareži na kocke in zalij z vodo. Vodo posoli in kuhaj približno 15 minut, oziroma toliko časa, da se krompir zmehča. Nekaj vode, v kateri se je krompir kuhal prihrani, ostalo odlij. Krompir pretlači v pire, po potrebi dodaj prihranjeno vodo. Poskusi in po potrebi dosoli.

PEČENICE: Pečenice kuhaj v vreli vodi približno 10 minut, oziroma po navodilu na embalaži. Kuhane pečenice položi na krožnik in pusti minuto, da voda s pečenic malenkost odteče. Na ponvi segrej žlico olja, nato pa pečenice popeci na obeh straneh, približno minuto ali dve na stran. Pazljivo, najbrž bo olje  zaradi mokrote pečenic malenkost špricalo, zato ponev med peko raje pokrij.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 30 minut