Dušeno rdeče zelje

0 comments

To je fantastična jesensko-zimska poslastica, polna okusov in vitaminov ter čudovitih jesenskih barv. Zelje je čudovito mehko, dišeče in tako zelo dobro. Postrežeš ga lahko s čimer koli, čudovito se ujema z mlinci ali krompirjem. Poleg pa še protein po izbiri in poslastica bo res čarobna.

Rdeče zelje je čisto premalo cenjeno in to čisto po nepotrebnem, saj je ne le zdravo, ampak tudi dobro. Primerno ni le za v solato, čudovito je tudi dušeno. Pripravljeno na moj način je resnično dobro in navduši prav vse, ki ga poskusijo.

V dušenem rdečem zelju se nahajajo:

  • RDEČE ZELJE – Rdeče zelje je seveda vrsta zelja. Vsebuje veliko vitaminov in mineralov in je nadvse zdravo. Raste tudi v Sloveniji, dobi se pa tudi v skoraj vseh trgovinah. Je čudovite barve, vendarle pa pri rezanju rado spusti barvo. A brez skrbi, če si potem umiješ roke z milom in toplo vodo, se v celoti spere.
  • RDEČA ČEBULA IN ČESEN – Seveda brez osnovnih aromatik ne gre. Najbolj je primerna rdeča čebula, seveda pa lahko uporabiš tudi katero koli drugo. Česen sesekljaj na majhne koščke, lahko pa ga tudi naribaš.
  • ZASEKA (ALI OLJE) – Seveda da največ okusa zaseka, brez skrbi pa lahko uporabiš tudi navadno ali olivno olje.
  • RDEČE VINO IN KUMINA – Zelje dodatno obarva in odišavi rdeče vino, lahko pa uporabiš tudi belo. V skrajnem primeru vino lahko tudi izpustiš, ampak ne vidim potrebe, saj alkohol med dušenjem izpari. Rdeče zelje se lepo odišavi tudi z malo kumine. Pravzaprav kumino največkrat uporabim prav v tem receptu.
  • JUŠNA OSNOVA – Potrebujemo nekaj jušne osnove – ali vode in kocke – da podušimo zelje, ki nato postane lepo mehko.
  • JABOLKO – Jabolko doda še dodatne vitamine, jed pa tudi malenkost osveži in poleg sladkorja še malenkost dodatno posladka. Uporabi katero koli jabolko in če ima lepo lupino, te nikar ne odstrani, saj je največ vitaminov prav v lupini.

Priprava tega zelja je resnično enostavna. Največ truda moraš vložiti predvsem v rezanje zelja na tanke rezinice, ostalo je popolnoma enostavno. Zelje nareži na polovico, odstrani morebitne grše zunanje liste, nato pa nadaljuj z odstranjevanjem listov, tako da dobiš kup zeljnih listov. Splakni jih pod tekočo vodo. Po želji sredinski beli del pri posameznih listih odstrani, potem pa po nekaj listov položi drug na drugega, nato pa nareži na tanjše rezinice. Pazljivo pri rezanju, potem pa je to to. Res enostavno!

Dušeno rdeče zelje lahko pripraviš tudi vnaprej in ga potem le nežno pogreješ. V hladilniku se obdrži nekaj dni, zamrzovanja pa nikakor ne priporočam.

Za tokratno fotkanje in snemanje sem poleg dušenega zelja pripravila še pire iz sladkega krompirja in popečene pečenice. Fenomenalno.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Preden pogledava, kako se dušeno zelje res enostavno pripravi, pa še nekaj odličnih receptov, v katerih lahko uporabiš rdeče zelje:

Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Pozor, v nadaljevanju sledi kratek slikovni pregled priprave, natančne količine in korake priprave pa najdi na dnu strani.

Najprej pripravi zelje in naribaj jabolko.

Najprej na zaseki ali olju zmehčaj čebulo, nato pa dodaj narezano zelje, naribano jabolko, česen in kumino ter premešaj in še malo praži. Nato pa zalij z rdečim vinom in jušno osnovo ter poduši.

Tako dišeče, mehko in božansko zelje!

Jaz sem za tokratno fotkanje poleg pripravila pire iz sladkega krompirja in popečene pečenico. Božansko dobro!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Dušeno rdeče zelje


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 40 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

To je fantastična jesensko-zimska poslastica, polna okusov in vitaminov ter čudovitih jesenskih barv. Zelje je čudovito mehko, dišeče in tako zelo dobro. Postrežeš ga lahko s čimer koli, čudovito se ujema z mlinci ali krompirjem. Poleg pa še protein po izbiri in poslastica bo res čarobna.


Ingredients

Scale
  • 1 žlica zaseke ali olja
  • 1/2 rdeče čebule
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • 1/2 glavice rdečega zelja
  • 2 stroka česna
  • 1 jabolko
  • 0,5 dl rdečega vina
  • 1 žlička Kotányi kumine
  • 1 dl jušne osnove (ali vode in jušne kocke)
  • sol in poper po potrebi

Instructions

  1. Zelje: Zelje nareži na polovico, odstrani morebitne grše zunanje liste, nato pa nadaljuj z odstranjevanjem listov, tako da dobiš kup zeljnih listov. Splakni jih pod tekočo vodo. Po želji sredinski beli del pri posameznih listih odstrani, potem pa po nekaj listov položi drug na drugega, nato pa nareži na tanjše rezinice. Pazljivo pri rezanju.
  2. Prvi del: V kozici stopi zaseko, na njej zmehčaj čebulo in dodaj sladkor. Nato dodaj še narezano rdeče zelje, sesekljan česen, kumino, naribano jabolko, rdeče vino in prepraži.
  3. Dušenje: Dodaj še jušno osnovo in kuhaj pokrito približno 20 minut, vmes večkrat premešaj in dodaj še malo jušne osnove, če tekočine primanjkuje in se zelje prijema na dno posode.
  4. Dokončaj: Na koncu poskusi in popopraj in po potrebi še dosoli.

Notes

Namesto rdeče čebule uporabi rjavo ali belo.

Namesto rjavega sladkorja uporabi bel sladkor.

Če rdečega vina nimaš, uporabi belo vino.

PIRE IZ SLADKEGA KROMPIRJA: Sladki pire olupi, nareži na kocke in zalij z vodo. Vodo posoli in kuhaj približno 15 minut, oziroma toliko časa, da se krompir zmehča. Nekaj vode, v kateri se je krompir kuhal prihrani, ostalo odlij. Krompir pretlači v pire, po potrebi dodaj prihranjeno vodo. Poskusi in po potrebi dosoli.

PEČENICE: Pečenice kuhaj v vreli vodi približno 10 minut, oziroma po navodilu na embalaži. Kuhane pečenice položi na krožnik in pusti minuto, da voda s pečenic malenkost odteče. Na ponvi segrej žlico olja, nato pa pečenice popeci na obeh straneh, približno minuto ali dve na stran. Pazljivo, najbrž bo olje  zaradi mokrote pečenic malenkost špricalo, zato ponev med peko raje pokrij.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 30 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.