Super smuti proti vnetjem z rdečim zeljem, borovnicami in banano

0 comments

Dober smuti je zlata vreden! Če vsebuje prave sestavine te nasiti, zadovolji, zbudi in varuje pred marsikatero boleznijo. Ta vijoličen, kremast in nadvse okusen smuti, pripravljen z rdečim zeljem, borovnicami, banano, skuto, grškim jogurtom, ovsenimi kosmiči in cimetom te bo zagotovo navdušil!

Smutiji so fantastičen zajtrk. Ko se ti zjutraj mudi, a si vseeno želiš dobrega zajtrka, si sestavine – najboljše je, da imaš v skrinji ali hladilniku že pripravljene paketke sadja – vrzi v misker, dodaj malo skute in/ali grškega jogurta in kakšno žlico ovsenih kosmičev in zajtrk bo pripravljen. Vzameš si ga lahko tudi za s seboj.

Smuti, ki si ga ogleduješ danes, vsebuje nekaj zanimivih in nadvse zdravih sestavin. Rdeče zelje – ki ti je morda ostalo od Martinove pojedine? – je surovo nadvse zdravo, borovnice so fantastične protivnetno sadje, ovseni kosmiči so super za prebavo, skuta ter grški jogurt pa zagotavljata tiste zjutraj pomembne proteine. Da ne omenjam niti cimeta, ki smuti lepo odišavi in zaokroži okuse. Lahko pa dodaš tudi še toliko vode, da dobiš tako tekoč smuti, kot si ga želiš. Jaz imam zjutraj raje bolj goste smutije – tako goste, da jih jem z žlico.

Preden si pogledaš, kako lahko to vijolično lepoto pripraviš doma, pa še nekaj idej za pripravo odličnih in nasitnih smutijev:

Vsi so slastni, večkrat preverjeno!

Predlagam, da si današnji smuti pripraviš čimprej. Če rdečega zelja še nimaš, pojdi ponj čim prej. Zelje, ki ti bo ostalo, pa porabi pri pripravi zeljne solate (v solato ga dodaj poleg ali pa namesto belega zelja). Dobra novica je tudi ta, da rdeče zelje itak dolgo zdrži v hladilniku, zato naj te ne skrbi, če ga ne porabiš v nekaj dneh.

Preden pa si pogledeš, kaj točno je v smutiju, pa še nekaj napotkov za pripravo vijoličnega super smutija:

 • uporabiš lahko poljubno količino rdečega zelja – začni z eno pestjo za dve osebi; in še pozor – brez skrbi, zelje se ne bo okušalo, bo pa s svojimi zdravimi komponentami zelo dobro zate!
 • uporabiš lahko sveže ali zamrznjene borovnice
 • uporabiš lahko svežo ali zamrznjeno banano
 • uporabiš lahko tudi le skuto ali le grški jogurt, lahko pa tudi le mleko
 • glede na to, kako gostega smutija si želiš, lahko dodaš malo ali več vode, lahko pa tudi kokosovo vodo ali mleko

Priprava tega smutija je ekspresno hitra. Potrebuješ naslednje sestavine.

Samo poglej si no ta vzorček zelja!

Vse sestavine daš v misker in zmiksaš. Oooh, te barve!

Po potrebi dodaj vodo in zmiksaj še enkrat. Jaz imam zjutraj raje bolj goste smutije – tako goste, da jih jem z žlico.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Super smuti proti vnetjem z rdečim zeljem, borovnicami in banano


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 5 minut
 • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Dober smuti je zlata vreden! Če vsebuje prave sestavine te nasiti, zadovolji, zbudi in varuje pred marsikatero boleznijo. Ta vijoličen, kremast in nadvse okusen smuti, pripravljen z rdečim zeljem, borovnicami, banano, skuto, grškim jogurtom, ovsenimi kosmiči in cimetom te bo zagotovo navdušil!


Ingredients

Scale

90 g rdečega zelja
100 g borovnic
2 žlici ovsenih kosmičev
1 banana
1 zvrhana žlica skute
2 žlici grškega jogurta
1/4 žličke Kotányi cimeta
voda po potrebi


Instructions

 1. Pripravi: Najprej pripravi vse sestavine. Zelje nareži na manjše kose, banano pa olupi. Borovnice umij in splakni.
 2. Zmiksaj: V misker daj zelje, borovnice, banano, skuto, jogurt in ovsene kosmiče. Nato pa še cimet in zmiksaj. Po potrebi dodaj vodo in zmiksaj še enkrat.

Notes

Uporabiš lahko poljubno količino rdečega zelja – začni z eno pestjo za dve osebi; in še pozor – brez skrbi, zelje se ne bo okušalo, bo pa s svojimi zdravimi komponentami zelo dobro zate. Zelje, ki ti bo ostalo, lahko porabiš tudi pri pripravi zeljne solate. Rdeče zelje pa itak dolgo zdrži v hladilniku, zato naj te ne skrbi, če ga ne porabiš v nekaj dneh!

Uporabiš lahko sveže ali zamrznjene borovnice.

Uporabiš lahko svežo ali zamrznjeno banano.

Uporabiš lahko tudi le skuto ali le grški jogurt, lahko pa tudi le mleko-

Glede na to, kako gostega smutija si želiš, lahko dodaš malo ali več vode, lahko pa tudi kokosovo vodo ali mleko.

 • Prep Time: 5 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.