Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Enostavno domače ovseno mleko


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 0 hours
  • Yield: za približno 0,5 l

Description

Med najbolj okusne veganske napitke zagotovo sodi ovseno “mleko”. Od danes naprej ti ga ni treba več kupovati po visokih cenah, naredi si ga doma. Priprava je super enostavna, v hladilniku pa se obdrži več kot teden dni. Poskusi in se navduši!


Ingredients

Scale

100 g ovsenih kosmičev
1 majhen ščepec soli
4 dcl vode
med ali javorjev sirup (neobvezno)
vanilijeva esenca (neobvezno)


Instructions

  1. Namakanje kosmičev: Ovsene kosmiče prelij z vodo – voda naj sega vsaj 2 cm nad robom kosmičev – in pusti v hladilniku čez noč.
  2. Miksanje: Naslednji dan ovsene kosmiče odcedi in splakni pod tekočo vodo. Stresi jih v blender, dolij 4 dcl sveže vode, dodaj ščepec soli – in vanilijevo esenco ter sladilo, če želiš slajše mleko – in dobro zmiksaj. Miksaj kar nekaj minut, da se vsi ovseni kosmiči dobro zmiksajo.
  3. Precejanje: Ovseno mleko prelij čez cedilo, nato pa še enkrat čez najlonko oziroma gazo. Dobiti moraš kremasto belo tekočino, v gazi oziroma najlonki pa ostanke (glej foto zgoraj).
  4. Shranjevanje: Mleko ohladi – če ga miksaš v močnem blenderju 5 minut, se zelo segreje – nato pa prelij v steklenico in postavi v hladilnik.
  5. Uporaba: Ovseno mleko je bogato, kremasto, pa še prijeten vonj ima. Piješ ga lahko kar samega ali pa ga uporabiš pri pripravi smutijev, čeznočnih kosmičev ali pa s kavo.

Notes

Uporabi ga s kosmiči, v kavi, za kuhanje ali pa kar tako.

Ko mleko hraniš v hladilniku, se mleko rado usede, oziroma razdeli na vodo in oves, zato ga pred uporabo pretresi in bo spet tako, kot pravkar pripravljeno.

  • Prep Time: 10 minut + namakanje čez noč