Description
Med najbolj okusne veganske napitke zagotovo sodi ovseno “mleko”. Od danes naprej ti ga ni treba več kupovati po visokih cenah, naredi si ga doma. Priprava je super enostavna, v hladilniku pa se obdrži več kot teden dni. Poskusi in se navduši!
Ingredients
100 g ovsenih kosmičev
1 majhen ščepec soli
4 dcl vode
med ali javorjev sirup (neobvezno)
vanilijeva esenca (neobvezno)
Instructions
- Namakanje kosmičev: Ovsene kosmiče prelij z vodo – voda naj sega vsaj 2 cm nad robom kosmičev – in pusti v hladilniku čez noč.
- Miksanje: Naslednji dan ovsene kosmiče odcedi in splakni pod tekočo vodo. Stresi jih v blender, dolij 4 dcl sveže vode, dodaj ščepec soli – in vanilijevo esenco ter sladilo, če želiš slajše mleko – in dobro zmiksaj. Miksaj kar nekaj minut, da se vsi ovseni kosmiči dobro zmiksajo.
- Precejanje: Ovseno mleko prelij čez cedilo, nato pa še enkrat čez najlonko oziroma gazo. Dobiti moraš kremasto belo tekočino, v gazi oziroma najlonki pa ostanke (glej foto zgoraj).
- Shranjevanje: Mleko ohladi – če ga miksaš v močnem blenderju 5 minut, se zelo segreje – nato pa prelij v steklenico in postavi v hladilnik.
- Uporaba: Ovseno mleko je bogato, kremasto, pa še prijeten vonj ima. Piješ ga lahko kar samega ali pa ga uporabiš pri pripravi smutijev, čeznočnih kosmičev ali pa s kavo.
Notes
Uporabi ga s kosmiči, v kavi, za kuhanje ali pa kar tako.
Ko mleko hraniš v hladilniku, se mleko rado usede, oziroma razdeli na vodo in oves, zato ga pred uporabo pretresi in bo spet tako, kot pravkar pripravljeno.
- Prep Time: 10 minut + namakanje čez noč