Description
Mrzle zime so čudovita tudi zato, ker takrat juhe, enolončnice, obare resnično pridejo do izraza, saj čudovito pogrejejo. Ampak koga hecam, juhe, enolončnice, obare pašejo vedno! Tokrat predstavljam še eno, ki ti bo to zimo resnično polepšala. Doma pripravljena čebulna juha je odlična, pa čeprav zahteva malo več pozornosti in časa. Ja, se splača!
Ingredients
Sestavine za čebulno juho:
- 80 g masla
- 1 kg rdeče in rjave čebule, šalotke, pora
- sol
- 1 dcl belega vina
- 2 žlici moke
- 1,2 l jušne osnove
- 1 lovorjev list
- 2 vejici svežega ali 1 žlička suhega timijana
- poper
Sestavine za sirove kruhke:
- 4 kosi kruha
- 1 strok česna
- 60 g sira
- 1 žlica masla
Instructions
- Pripravi čebulo: Por nareži na kolute. Čebulo olupi in nareži na rezinice. Šalotko pa prav tako nareži na rezine.
- Karameliziraj čebulo: Maslo stopi v večji kozici in ko se začne peniti, nanj stresi čebulo, šalotko in por. Dobro premešaj in kuhaj 1 uro, čebulo pa premešaj vsakih 15 minut. Po pol ure kuhanja v čebulo vmešaj 1 žličko soli. Če proti koncu kuhanja morda zmanjka tekočine, dodaj žlico ali dve vode. Na koncu kuhanja mora biti čebula svilnato mehka in čudovite zlate barve.
- Pripravi juho: Karamelizirano čebulo zalij z vinom, da odlepiš vse koščke, ki so se morebiti prijeli na dno. Po dveh minutah dodaj še timijan in lovorjev list, zalij z jušno osnovo ter kuhaj še 20 minut. Juho nato popopraj ter poskusi in dosoli, če je potrebno.
- Pripravi sirove kruhke: Rezine kruha minuto segrevaj v pečici, segreti na 220°C, nato pa jih namaži s polovičko česnovega stroka, premaži z maslom ter obloži s sirom. Kruhke nato še za nekaj minut postavi v pečico, da se sir stopi. Popečene sirove kruhke nato previdno položi na vročo servirano juho in postrezi.
Notes
Juho lahko pripraviš tudi le z navadno rjavo čebulo.
Uporabi sveži ali sušen timijan.
Juha se odlično pogreje, zato jo vsekakor pripravi tudi za vnaprej.
- Prep Time: 15 minut
- Cook Time: 60 minut