Description
To nežno, a neverjetno okusno omako, pripravljeno s svežim ali zamrznjenim grahom in s šparglji, postrezi na pireju iz sladkega in/ali navadnega krompirja, lahko pa jo postrežeš tudi na rižu, njokih ali testeninah. Jed osveži, odišavi in okrasi z lističi sveže mete. Poleg te jedi vsekakor sodi velika skleda solate ter proteini po izbiri.
Ingredients
Sestavine za pire:
- 1 gomolj sladkega krompirja (približno 200 g)
- 200 g navadnega krompirja
- sol, poper
- 1 košček masla
- nekaj žlic mleka
Sestavine za grahovo-špargljevo omako:
- 1 košček masla
- 1 žlička olja
- 1 žlica moke
- 1 manjši por
- 2 stroka česna
- 100 g špargljev
- 0,5 dl belega vina (neobvezno)
- 4 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vrela voda in zelenjavna kocka)
- 200 g zamrznjenega ali svežega graha
- 1 pest sveže mete
- sol, poper po okusu
Instructions
- Pire: Krompir olupi, nareži na kocke ter skuhaj v vreli in soljeni vodi. Kuhanega odcedi, pusti stati nekaj minut, da odvečna para izhlapi, nato pa dodaj maslo in le toliko mleka, da dobiš kremast pire.
- Omaka: Ko daš kuhati krompir, začni pripravljati omako. V kozici stopi maslo in olje, nato pa dodaj por ter premešaj in kuhaj 2-3 minute, da se por zmečka, a ne obarva. Dodaj šparglje, malo posoli in popopraj, nato pa sesekljan česen in kuhaj še minuto. Nato dodaj moko in premešaj ter kuhaj minuto, da se moka skuha. Dolij vino in pusti, da izpari. Nato dolij jušno osnovo in dobro premešaj in ko zavre, dodaj še grah ter kuhaj približno 10 minut, da se šparglji skuhajo, omaka pa zgosti. Omako poskusi, popopraj in po potrebi dosoli. Še enkrat zavri.
- Postrežba: Najprej postrezi pire, nato omako ter vse okrasi s svežo meto in po želji še z malo popra. Takoj postrezi in uživaj!
Notes
Uporabi svež ali zamrznjen grah.
Izven sezone špargljev jih izpusti, dodaj pa brokoli, cvetačo …
Če mete nimaš, uporabi timijan.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 20 minut