Description
Ta nadvse priljubljena jabolčna pita ni le fantastična, ampak tudi enostavna. Če doma nimaš tehtnice, lahko vseeno narediš to najbolj enostavno pecivo na svetu in za mero uporabiš skodelico, prostornine približno 2 dcl. Pita bo dobra s katerimi koli jabolki, če pa lahko izbiraš, pa le izberi malo bolj kisla jabolka.
Ingredients
približno 1 kg jabolk
cimet
limona
3 jajca
1 skodelica (rjavega) sladkorja
1 žlička vanilijeve esence
1 skodelica repičnega ali sončničnega olja
1 skodelica mleka
2 skodelici moke
1 ščepec soli
1 vrečka pecilnega praška
1 večji ščepec sode bikarbone (neobvezno)
Instructions
- Pripravi jabolka: Jabolka olupi, naribaj in pokapaj z limoninim sokom. Po želji jih potresi še s cimetom.
- Pripravi biskvitno zmes: V posodi ali mešalniku ražvrkljaj jajci, dodaj sladkor in dobro premešaj. Dodaj olje in vanilijevo esenco in še enkrat dobro zmešaj, nato pa umešaj še mleko. V drugo posodo presej moko, dodaj pecilni prašek, sodo bikarbono in sol ter premešaj. V tekočo zmes nato umešaj suhe sestavine, da dobiš gosto zmes.
- Pripravi pekač: Kvadraten (26 x 26 cm), pravokoten ali okrogel pekač namasti ter potresi z moko.
- Biskvit peci – korak 1: V namaščen in pomokan pekač zlij polovico zmesi in pekač postavi v pečico, ogreto na 180°C ter peci, da se pecivo obarva.
- Dodaj jabolka: Pekač previdno vzemi iz pečice, na biskvit razporedi ožeta jabolka in jih prelij s preostalo zmesjo.
- Biskvit peci – korak 2: Peci še 30 minut, oziroma dokler se pecivo ne speče. Če je pečeno preveri z zobotrebcem – če je suh, ko ga vstaviš v pecivo, je pecivo pečeno, sicer pecivo še za nekaj minut postavi nazaj v pečico.
- Postrezi: Ohlajeno pecivo potresi s sladkorjem v prahu, nareži na koščke in postrezi.
Notes
Skodelica za mero naj ima prostornino približno 2 dcl.
Za pripravo peciva uporabi katera koli jabolka, če imaš na voljo bolj kisla, uporabi ta.
Pecivo lahko spečeš v kvadratnem, okroglem ali pravokodnem pekaču. Za to fotografiranje sem uporabila kvadraten pekač dimenzij 26×26 cm.
Po želji naribana jabolka potresi z zvrhano žlično cimeta.
Pekač pred peko premaži z maslom ali oljem ter potresi z moko, da bo serviranje lažje.
Pecivo je rahlo in res sončno tudi še nekaj dni po peki – če ti seveda ostane tako dolgo!
- Prep Time: 15 minut
- Cook Time: 45 minut