Description
Paradižnikova juha ni dobra le poleti s svežimi paradižniki, ampak tudi izven sezone paradižnikov, narejena s kakovostnimi konzerviranimi paradižniki in korenjem. Čudovito kremna je in ravno prav naravno sladka ter resnično nepogrešljiva v hladnejših dneh. Predlagam, da je pripraviš več, saj se čudovito pogreje.
Ingredients
olje
1/2 čebule
2 srednje velika ali 4 manjša korenja
4 stroki česna
1 žlica paradižnikovega koncentrata
1 žlica moke (neobvezno)
2 pločevinki paradižnovih pelatov (2 x 400g)
1,2 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne kocke)
1 žlička Kotányi suhega origana
1 Kotányi lovorjev list
sol
Kotányi poper
čilijevi kosmiči za okras (neobvezno)
parmezan za okras (neobvezno)
Instructions
- Pripravi sestavine: Čebulo seseljaj, česen prav tako, korenje pa olupi in nareži na kockice ali na kolute.
- Začni s pripravo: V večji kozici segrejte žlico olja in na segretem najprej zmehčajte čebulo. Dodajte korenje in česen ter pražite nekaj minut. Nato dodajte origano, paradižnikov koncentrat in moko ter premešajte in kuhajte še nekaj minut.
- Juho skuhaj: V kozico zlij paradižnikove pelate ter zelenjavno osnovo – vodo lahko zliješ tudi v konzervi in ju tako umiješ ter porabiš resnično vse pelate. V juho vrzi še lovorjev list in premešaj ter kuhaj približno 30 minut, da se korenje skuha in da se juha malenkost zgosti.
- Juho spasiraj: Iz juhe vzemi lovorjev list in juho kremno spasiraj (s paličnim mešalnikom, v mešalniku … kar imaš na razpolago). Če želiš, lahko juho pustiš tudi bolj gosto in spasiraš le del juhe ali pa celo to ne. Juho poskusi in po potrebi dosoli in dopopraj.
- Postrezi: Juho serviraj, po želji okrasi s smetano in/ali s (sesekljanim) peteršiljem ter poprom ali čilijevimi kosmiči in postrezi.
Notes
Uporabi katero koli čebulo, rdečo, rjavo ali belo.
Če želiš, lahko moko tudi izpustiš.
Juha se odlično pogreje, lahko pa jo tudi zamrzneš in nato odmrzneš.
Ob ponovnem pogrevanju ne pozabi kozice pokriti, saj zaradi svoje kremavosti rada šprica.
Juha je fantastičen samostojen obrok, če jo postrežeš s sirovim toastom.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 20 minut