Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Zelenjavni krompirjev golaž s stročjim fižolom in gobami


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 lačni osebi 1x

Description

Ta odličen zelenjavni golaž – lahko bi rekli, da je to kar vegi boranja – poln jesenskih okusov (gobe tu igrajo vlogo mesa) božansko diši in te lepe pisane barve bodo zagotovo pobožale vse tvoje čute. Poleg postrezi malo kruha (za pomazat vso omako!) in veliko skledo solate.


Ingredients

Scale

1 žlica olivnega olja
1 manjši por
2 stroka česna
200 g gob
6 kosov sušenega (in v olje vloženega) paradižnika
1 žlička paradižnikovega koncentrata
1 žlička Kotányi sušenega timijana
1 žlica Kotányi mlete sladke paprike
400 g krompirja
200 g stročjega fižola
1,2 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne jušne kocke)
sol in poper
1 žlička (jabolčnega) kisa
1 šopek svežega peteršilja


Instructions

  1. Prepraži zelenjavo: V večji kozici segrej žlico olja in na segretem olju začni počasi pražiti na kolute sesekljan por. Ko se zmehča, a ne obarva, dodaj sesekljan česen, narezane sušene paradižnike, paradižnikov koncentrat, mleto papriko, sušen timijan, žličko soli in 1/2 žličke popra ter premešaj in praži minuto. Nato dodaj na rezinice narezane gobe in praži, da gobe spustijo vodo in se le ta večinoma izpari.  Dodaj stročji fižol in na kocke narezan krompir in premešaj.
  2. Juho skuhaj: Dolij zelenjavno jušno osnovo in kuhaj pokrito približno 15 minut oziroma toliko časa, da se zelenjava skuha.
  3. Juho naravno zgosti: Ko je krompir skuhan, tekočino poskusi in dosoli ter dopopraj po okusu. V omako umešaj še kis in počakaj, da ponovno zavre. Omako zgosti brez moke ali smetane – nekaj kosov krompirja in dve žlici omake prenesi v posodico in jih spasiraj (krompir lahko tudi le zmečkaš z vilico) ter krompirjev pire umešaj v omako. Kuhaj le še toliko časa, da omaka ponovno zavre, potem pa odstavi in okrasi s svežim peteršiljem.
  4. Postrezi: Serviraj, okrasi s petešiljem in jed popopraj ter postrezi.

Notes

Uporabi por, čebulo katere koli barve ali šalotko.

Brez težav lahko uporabiš zamrznjene gobe in tudi zamrznjeni stročji fižol.

Juho lahko zgostiš tako, kot je napisano v navodilih, lahko pa jo zgostiš z žlico moke zmešane z vodo, ki jo vliješ v juho in kuhaš nekaj minut.

Lahko uporabiš svež ali suh timijan.

Po želji lahko dodaš še nekaj suhih gob. Te prej namoči v malo vroče vode, sesekljaj in dodaj v golaž.

Uporabiš lahko kateri koli stročji fižol – zelen ali rumen, ozek ali širok

Uporabi katere koli gobe imaš na razpolago.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut