Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Odlična domača marmelada z gozdnimi sadeži


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 20 minut
  • Yield: za približno 6 manjših kozarčkov

Description

Odlično marmelado z gozdnimi sadeži pripravi v dvajsetih minutah in to brez posebnega napora. Za pripravo uporabi sveže ali zamrznjeno sadje, sladkor (količino prilagodi glede na sladkobo sadja) ter želirno sredstvo za marmelada ali jame Jam Fix, ki namesto klasične živalske želatine vsebuje popolnoma veganski agar agar, ki ga pridelujejo iz morskih alg.


Ingredients

Scale


Instructions

  1. Pripravi sadje: Sadje operi in po potrebi nareži na manjše koščke.
  2. Sterilizacija: Čiste kozarčke in pokrove za 15 minut postavi v pečico, ogreto na 110°C.
  3. Zavri: V kozico daj sadje, sladkor in želirno sredstvo Jam Fix 3:1. Kozico postavi na štedilnik, premešaj in kuhaj toliko časa, da se sadje zmehča – približno 5 minut.
  4. Spasiraj in kuhaj: Zmehčano sadje spasiraj s paličnim mešalnikom in tekočino zavri. Ko zavre, med mešanjem kuhaj še tri minute. Marmelada je kuhana, ko se pozna sled, ki jo narediš s prstom v namočeno žlico – glej foto zgoraj!
  5. Prelivanje in hlajenje: V še vroče kozarčke z žlico ali zajemalko previdno prelij še vročo marmelado. Kozarčke dobro zapri – pomagaj si s kuhinjskim servetom, ker bodo kozarčki in pokrovi vroči. Prepričaj se, da so kozarčki dobro zaprti in da se je naredil vakum in sicer tako, da kozarček, ki ga dobro zapreš, poskusi nežno odpreti. Če ne bo šlo, to pomeni, da se je zaradi vročine vakum dobro naredil vakum in bo marmelada varno shranjena. Zaprte kozarčke pokrij in pusti, da se ohladijo na pultu.
  6. Shramba in uporaba: Marmelado hrani v shrambi, odprt kozarček pa v hladilniku. Uporabi s kruhom, na palačinkah, v pecivu itd.

Notes

Uporabi sveže ali zamrznjeno sadje. Uporabi poljubno razmerje posameznega sadja ali pa uporabi le eno vrsto sadja. Uporabi katero koli sadje.

Uporabi bel ali rjav sladkor, lahko tudi kokosov sladkor.

Sadje sladkaj po okusu. Poskusi, ko spasirana tekočina zavre in sladkor po potrebi dodaj. Količina sladkorja je odvisna od sladkobe sadja in od okusa.

Uporabi katero koli Kotányi želirno sredstvo: Jam Fix 3:1, Jam Fix gozdni sadeži ali Jam Fix slive. Ena vrečka zadostuje za 1 kilogram sadja.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 10 minut