Odlična domača marmelada z gozdnimi sadeži

0 comments

Odlično marmelado z gozdnimi sadeži pripravi v dvajsetih minutah in to brez posebnega napora. Za pripravo uporabi sveže ali zamrznjeno sadje, sladkor (količino prilagodi glede na sladkobo sadja) ter želirno sredstvo za marmelada ali džeme Kotányi Jam Fix, ki namesto klasične živalske želatine vsebuje popolnoma veganski agar agar, ki ga pridelujejo iz morskih alg.

Ta marmelada je ravno prav sladka in ravno prav kompaktna, pa še čudovite rdeče barve je. V nadaljevanju opisan postopek priprave marmelade lahko uporabiš za pripravo marmelade s katerim koli sadjem, uporabi kar imaš na razpolago. Jaz sem rokrat uporabila kar 2 vrečki zamrznjenega mešanega gozdnega sadja, poleti, ki bo na razpolago veliko svežega sadja, pa seveda uporabi eno vrsto sadja ali poljubno razmerje mešanice sadja.

Predlagam, da za želirno sredstvo uporabiš Jam Fix. Pri Kotányi Slovenija so namreč pravkar lansirali tri nova želirna sredstva Jam Fix, ki so popolnoma veganska. Za sestavino, ki marmelado zgosti, ne uporabljajo želatine, ki je ponavadi izdelana iz živalskih kož, vezivnega tkiva ali kosti, ampak raje popolnoma veganski agar agar. Agar agar pridobijo iz morskih alg in je super za vse, ki bi se živalskim zadevam raje izognili in za vse, ki bi marmelado raje pripravili z bolj zdravimi sestavinami. Poleg novih Jam Fixov pa Kotanyi izdeluje tudi še agartino, prav tako pripravljeno z agar agar, ki jo lahko uporabiš za pripravo recimo tele čokoladne panakote.

Trenutno Kotányi nudi tri različne Jam Fixe. Dve naj bi bili za pripravo marmelade s točno določenim sadjem – Jam Fix gozdni sadeži in Jam Fix slive, Jam Fix 3:1 pa za pripravo marmelade s katerim koli sadjem. Vendarle pa lahko vse tri uporabiš s katerim koli sadjem, razlika je predvsem v predlagani količini sladkorja, ki pa ga vseeno lahko prilagodiš glede na okus in sladkobo sadja. Ena vrečka je dovolj za pripravo marmelade z 1 kilogramom sadja.

Priprava marmelade je res enostavna in hitra. Sadje zavreš z izbranim Jam Fixom in sladkorjem, nato sadje spasiraš in ko zavre, kuhaš še 3 minute – to je to! Za varno shranjevanje marmelade priporočam, da kozarčke in pokrove pred napolnitvijo z marmelado za 15 minut postaviš v pečico, ogreto na 110°C, da se resnično sterilizirajo. Nato še vroče previdno napolni z vročo marmelado in dobro zapri, nato pa pokrite pusti počivati na pultu, da se ohladijo.

Ko sem ugotovila, da je priprava marmelad res enostavna, sem jo začela pripravljati vsako leto in vse leto (zahvaljujoč zamrznjenemu sadju!). Če jo pripraviš doma, je dosti bolj zdrava, pa še količino sladkorja lahko prilagodiš okusu. Ko ti torej zapaše odlična domača marmelada, najprej pripravi tole gozdno marmelado, nato pa poskusi še te ostale marmelade:

Najbrž ne potrebuješ nasveta, kako uporabiti to slastno marmelado. Vseeno je tu še nekaj mojih idej:

Priprava domače marmelade z gozdnimi sadeži je res enostavna. Potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Slikovni pregled priprave si poglej v nadaljevanju, natančne količine in postopek priprave po korakih pa najdi na dnu strani.

Da bo priprava res opravljena v dvajsetih minutah, najprej začni s sterilizacijo kozarčkov. Čiste kozarčke in pokrovčke, ki se dobro zaprejo, za 15 minut postavi v pečico, ogreto na 110°C.

V večjo kozico stresi oprano in narezano sadje – ali v tokratnem mojem primeru le odpri vrečko in stesi še pripravljeno zamrznjeno sadje! – dodaj sladkor in vrečko želirnega sredstva Jam Fix. Posodo postavi na štedilnik in premešaj ter kuhaj nekaj minut, oziroma toliko časa, da se sadje zmehča. Nato sadje spasiraj in pusti, da zavre. Ko zavre, med mešanjem kuhaj še tri minute. Marmelada je pripravljena, ko se naredi rob, ko s prstom potegneš po potopljeni žlici.

V še vroče kozarčke previdno prelij še vročo marmelado in pokrovčke (pomagaj si s kuhinjskim servetom, ker bosta kozarček in pokrov vroča) in res dobro zapri. Ko pokrovček zapreš, ga nežno poskusi odpreti in če se ne da, to pomeni, da je vakum zaradi vročine dobro prijel in bo marmelada na varnem počakala na tvoja lačna usta.

Kozarčke nato zadekaj in pokrij ter pusti, da se pokriti ohladijo. Nato jih shrani v shrambo in bodi ponosen/a. Bravo ti!

Marmelada z gozdnimi sadeži je res odlična. Je ravno prav sladka in res lepo mazljiva. Pa še tako zelo dobra. Delno tudi zato, ker veš, da je pripravljena s samimi čistimi sestavinami. Najbrž ni treba posebej reči, da nato kozarček odprte marmelade hrani v hladilniku … če ti je bo kaj ostalo, ker je reees dobra!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Odlična domača marmelada z gozdnimi sadeži


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 20 minut
 • Yield: za približno 6 manjših kozarčkov

Description

Odlično marmelado z gozdnimi sadeži pripravi v dvajsetih minutah in to brez posebnega napora. Za pripravo uporabi sveže ali zamrznjeno sadje, sladkor (količino prilagodi glede na sladkobo sadja) ter želirno sredstvo za marmelada ali jame Jam Fix, ki namesto klasične živalske želatine vsebuje popolnoma veganski agar agar, ki ga pridelujejo iz morskih alg.


Ingredients

Scale

Instructions

 1. Pripravi sadje: Sadje operi in po potrebi nareži na manjše koščke.
 2. Sterilizacija: Čiste kozarčke in pokrove za 15 minut postavi v pečico, ogreto na 110°C.
 3. Zavri: V kozico daj sadje, sladkor in želirno sredstvo Jam Fix 3:1. Kozico postavi na štedilnik, premešaj in kuhaj toliko časa, da se sadje zmehča – približno 5 minut.
 4. Spasiraj in kuhaj: Zmehčano sadje spasiraj s paličnim mešalnikom in tekočino zavri. Ko zavre, med mešanjem kuhaj še tri minute. Marmelada je kuhana, ko se pozna sled, ki jo narediš s prstom v namočeno žlico – glej foto zgoraj!
 5. Prelivanje in hlajenje: V še vroče kozarčke z žlico ali zajemalko previdno prelij še vročo marmelado. Kozarčke dobro zapri – pomagaj si s kuhinjskim servetom, ker bodo kozarčki in pokrovi vroči. Prepričaj se, da so kozarčki dobro zaprti in da se je naredil vakum in sicer tako, da kozarček, ki ga dobro zapreš, poskusi nežno odpreti. Če ne bo šlo, to pomeni, da se je zaradi vročine vakum dobro naredil vakum in bo marmelada varno shranjena. Zaprte kozarčke pokrij in pusti, da se ohladijo na pultu.
 6. Shramba in uporaba: Marmelado hrani v shrambi, odprt kozarček pa v hladilniku. Uporabi s kruhom, na palačinkah, v pecivu itd.

Notes

Uporabi sveže ali zamrznjeno sadje. Uporabi poljubno razmerje posameznega sadja ali pa uporabi le eno vrsto sadja. Uporabi katero koli sadje.

Uporabi bel ali rjav sladkor, lahko tudi kokosov sladkor.

Sadje sladkaj po okusu. Poskusi, ko spasirana tekočina zavre in sladkor po potrebi dodaj. Količina sladkorja je odvisna od sladkobe sadja in od okusa.

Uporabi katero koli Kotányi želirno sredstvo: Jam Fix 3:1, Jam Fix gozdni sadeži ali Jam Fix slive. Ena vrečka zadostuje za 1 kilogram sadja.

 • Prep Time: 10 minut
 • Cook Time: 10 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.