Domača manj sladka marelična marmelada

, 19. Jul 2019 | No Comments

Obožujem domače marmelade. So bolj svežega okusa in dosti manj sladke od kupljenih. Zadnja leta jih delam kar doma. Tokrat sem pripravila največjo klasiko med vsemi marmeladami: marelično marmelado. Ne le, da je odlično sveža, tudi manj sladka je. In ravno prave konsistence za mazanje palačink ali pa pripravo manjšega prigrizka: piškotkov z marmelado.

Kupljene marmelade so čisto preveč sladke, zato sem iskala rešitev, kaj narediti, da bo marmelada še vedno izgledala kot marmelada (da ne bo preveč tekoča in da bo mazljiva), ampak da ne bo kot žlica cukra. Na pomoč mi je prišla agartina. Torej, za pripravo sem uporabila marelice, vseeno nekaj sladkorja, limonin sok, vanilijevo pasto in agartino. Agartina je čudovito rastlinsko želirno sredstvo, ki je idealno za pripravo manj sladkih marmelad. Pridobiva se iz alg in je brez okusa in arome. Ker je agartina prevzela želirno vlogo, sem uporabila sladkorja le za 1/5 teže sadja. Nekateri delajo marmelade, v katerim je sladkorja in sadja 1:1! Si sploh predstavljati ne morem kako sladko je to! Noro!

Včasih se mi je zdela priprava marmelad prava umetnost. Sedaj vem, da ni, če upoštevaš nekaj osnovnih pravil, ki sploh niso zapletena.

Osnovni koraki priprave marelične marmelade:

  1. izberi sadje – izberi zrelo sadje, ki je sočno in sladko – tako bo treba dodati dosti manj sladkorja
  2. pripravi sadje – sadje dobro umij, odstrani peške in druge morebitne nepravilnosti, nato ga nareži
  3. pripravi kozarčke – izberi le tiste steklene kozarčke s pokrovčki, ki se dobro prilegajo, nato jih dobro umij in posuši
  4. steriliziraj kozarčke – kozarčke in pokrove postavi na pekač in “peci” vsaj 15 minut v pečici, ogreti na 100°C, saj bo tako marmelada bolj obstojna in se ne bo pokvarila
  5. sadje skuhaj – sadju dodaj sladkor in limonin sok ter ga v večjem loncu kuhaj približno 15 minut, da se sadje dobro zmehča; če se na vrhu nabira pena, so pobiraj stran
  6. sadje spasiraj – ko se sadje zmehča, ga spasiraj – spasiraj ga tako fino, kot želiš
  7. dodaj želirno sredstvo – dodaj agartino in vanilijevo pasto ter dobro zmešaj in kuhaj še približno 5 minut (kuhana je, ko se ne razlije nazaj, ko s prstom potegneš po žlici marmelade na krožniku); če se na vrhu spet nabira pena, tudi to poberi stran
  8. marmelado ustekleniči – nujno še vročo marmelado previdno prenesi v nujno še vroče kozarčke – najboljše, da kar z zajemalko – pazi, ker so vroči kozarčki in tudi marmelada
  9. marmelado pokrij – kozarčke dobro zapri s pokrovčki – ko jih zapreš, naj se nujno naredi vakuum – to preveri tako, da jo nekaj trenutkov zatem, ko jo dobro zapreš, poskusi odpreti – če se ne bo odprla zlahka, je vakum dober, marmelada pa bo tako obstojna še več mesecev
  10. marmelado ohladi – če so tako delale naše babice in mame, je edino pametno, da marmelado ohladimo tako kot one – pokrite z deko pusti ohlajati se čez noč

Potek priprave si poglej v naslednjih fotkah, recept pa najdeš na dnu strani.

Na veliko ti sicer ne bom utrujala, kaj s to marmelado narediti, vseeno pa je tu nekaj idej:

V primeru, da se ti zalušta narediti še kakšno marmelado, pa imaš še nekaj luštnih receptov:

Kaj praviš, boš letos tudi ti pripravil/a marmelado? Takole med dvem piškotkoma je enostavno božanska!

Print

Domača marelična marmelada


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 20 minut
  • Cook Time: 30 minut
  • Total Time: 50 minut
  • Yield: 4 majhni kozarčki 1x

Description

Sveža, manj sladka marmelada, narejena s sladkorjem le 1/5 teže sadja, zgoščena pa z rastlinskim želirnim sredstom, agartino. Super je za mazanje palačink ali piškotkov ter drugih sladic.


Scale

Ingredients

1 kg izkočiščenih marelic
200 g sladkorja
10 g (1 zavojček) Kotányi agartine
2 stroka vanilije
sok 1 limete ali limone


Instructions

  1. izberi sadje – izberi zrelo sadje, ki je sočno in sladko – tako bo treba dodati dosti manj sladkorja
  2. pripravi sadje – sadje dobro umij, odstrani peške in druge morebitne nepravilnosti, nato ga nareži
  3. pripravi kozarčke – izberi le tiste steklene kozarčke s pokrovčki, ki se dobro prilegajo, nato jih dobro umij in posuši
  4. steriliziraj kozarčke – kozarčke in pokrove postavi na pekač in “peci” vsaj 15 minut v pečici, ogreti na 100°C, saj bo tako marmelada bolj obstojna in se ne bo pokvarila
  5. sadje skuhaj – sadju dodaj sladkor in limonin sok ter ga v večjem loncu kuhaj približno 15 minut, da se sadje dobro zmehča
  6. sadje spasiraj – ko se sadje zmehča, ga spasiraj – spasiraj ga tako fino, kot želiš
  7. dodaj želirno sredstvo – dodaj agartino in vanilijevo pasto ter dobro zmešaj in kuhaj še približno 5 minut (kuhana je, ko se ne razlije nazaj, ko s prstom potegneš po žlici marmelade na krožniku)
  8. marmelado ustekleniči – nujno še vročo marmelado previdno prenesi v nujno še vroče kozarčke – najboljše, da kar z zajemalko – pazi, ker so vroči kozarčki in tudi marmelada
  9. marmelado pokrij – kozarčke dobro zapri s pokrovčki – ko jih zapreš, naj se nujno naredi vakuum – to preveri tako, da jo nekaj trenutkov zatem, ko jo dobro zapreš, poskusi odpreti – če se ne bo odprla zlahka, je vakum dober, marmelada pa bo tako obstojna še več mesecev
  10. marmelado ohladi – če so tako delale naše babice in mame, je edino pametno, da marmelado ohladimo tako kot one – pokrite z deko pusti ohlajati se čez noč

Notes

Namesto agartine uporabi 300 g želirnega sladkorja. V tem primeru izpusti tudi limonin/limetin sok.

Vanilijeva pasta ni obvezna, doda pa lepo aromo in okus.

Marmelada je kuhana takrat, ko se ne razlije nazaj, ko s prstom potegneš po žlici marmelade na krožniku.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply