Domača borovničeva chia marmelada

6 comments

O ja, res je! Čisto solidno – kaj solidno, kar slastno! – marmelado lahko pripraviš brez rafiniranega sladkorja. Brez žilirnih sredstev. In brez prave posebne tehnike. Potrebuješ le sadje, najboljše jagodičevje, chia semena in malo limoninega soka.

Ko sem prvič poskusila ta recept, sem bila popolnoma presenečena. Tako enostaven je bil. In rezultat tako slasten! Čeprav marmelad ne jem zelo pogosto – pravzaprav le na palačinkah, sem se ga lotila in ni mi žal. Sedaj pa recept, oziroma pravzaprav le postopek, ker je recept lahko zelo prilagodljiv, delim s tabo. Upam – ne, kar VEM – da ti bo všeč.

Če poskusiš še s katerim drugim jagodičevjem, pa sporoči, kako je uspelo. Me zanima!

Glede na izbiro sadja pa lahko dodajaš še začimbe po želji. Lahko dodaš kardamom ali pa cimet. Poskusi in se poigraj z okusi.

Marmelado lahko posladkaš z medom ali javorjevim sirupom, seveda glede na okus in želje.

SESTAVINE (za 1 lonček)

  • 100 g (zamrznjenih) borovnic
  • 2 žlici chia semen
  • nekaj kapljic limoninega soka
  • 2 žlici javorjevega sirupa (po želji)

PRIPRAVA

Borovnice stresi v kozico in kuhaj toliko časa, da se zmehčajo, sok pa v veliki meri pokuha.

Nato dodaj chia semena, limonin sok in javorjev sirup in premešaj. Kuhaj še minuto, nato pa ogenj ugasni. Borovnice se bodo z ohlajanjem takoj začele želirati.

Marmelado do konca ohladi, prenesi v steklen kozarček in hrani v hladilniku. Hrani približno teden do dva (če bo zdržala tako dolgo!).

Print Friendly, PDF & Email

6 Comments

  1. Marmelado sem včeraj naredila in je top! Tako enostavna za pripravit in za res tako okusna, da je ne moreš nehati jesti. Vse pohvale!

  2. Pozdravljeni,
    Mene pa zanima kako dolgo lahko hranim to marmelado? In ali lahko uporabim sveze borobnive?
    Hvala za odgovor.

    • Živjo! Ja, lahko uporabiš tudi sveže. Jaz sem jo najdlje imela dva tedna in je bila čisto ok. Sicer pa poskusi. Itak lahko vedno narediš tudi svežo en-dva-tri, tako da ti je ni treba delat za čez vso zimo. Če imaš veliko svežih borovnic, jih zamrzni, pa potem porabi za to marmelado. 🙂 Upam, da sem ti pomagala. Uživaj v pripravi! Lp!

  3. Ojla
    Kaj je fora chie? A to je za ekstra okus al da je crunchy ?
    Ali pac tud brez lahko naredis pa ni razlike?
    Hvala 🙂

    • Živjo! Fora chia semen je, da marmelado želirajo. S pomočjo toplote nabreknejo in poskrbijo, da prej borovničeva omaka dobi strukturo marmelade. Brez chia semen dobiš super omako za na primer čez palačinke ali sladoled. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.