Domača borovničeva chia marmelada

6 comments

O ja, res je. Slastno marmelado s svežimi ali zamrznjenimi borovnicami lahko pripraviš kar doma. In to brez rafiniranega sladkorja ali žilirnih sredstev. In brez posebne tehnike. Potrebuješ le sadje, chia semena in malo limoninega soka.

Ko sem prvič poskusila ta recept, sem bila popolnoma presenečena. Tako enostaven je bil. In rezultat tako slasten! Čeprav marmelad ne jem zelo pogosto – pravzaprav le na palačinkah, sem se ga lotila in ni mi žal. Sedaj pa recept, oziroma pravzaprav le postopek, ker je recept lahko zelo prilagodljiv, delim s tabo. Upam – ne, VEM – da ti bo všeč.

Če poskusiš še s katerim drugim jagodičevjem, pa sporoči, kako je uspelo. Me zanima!

Glede na izbiro sadja lahko dodajaš še začimbe po želji. Lahko dodaš kardamom ali pa cimet. Poskusi in se poigraj z okusi.

Marmelado lahko posladkaš z medom ali javorjevim sirupom, seveda glede na okus in želje.

Ko se pa te marmelade naveličaš, pa poskusi še kakšno drugo marmelado iz #sitfitsi zbirke:

Za pripravo potrebuješ le sadje, chia semena, malo limoninega soka in po želji še sladilo – javorjev sirup, med ali sladkor.

Sadje kuhaj toliko časa, da se zmehča, spusti tekočino in se ta tudi malo pokuha.

Dodaj chia semena, limonin sok in javorjev sirup. Borovnice se bodo z ohlajanjem takoj začele želirati.

Marmelado do konca ohladi, prenesi v steklen kozarček in hrani v hladilniku do dva tedna. Če bo zdržala toliko časa, seveda. Ker je res odlična!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Domača borovničeva chia marmelada


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 10 minut
  • Total Time: 15 minut
  • Yield: za 1 lonček 1x

Description

O ja, res je. Slastno marmelado s svežimi ali zamrznjenimi borovnicami lahko pripraviš kar doma. In to brez rafiniranega sladkorja ali žilirnih sredstev. In brez posebne tehnike. Potrebuješ le sadje, chia semena in malo limoninega soka.


Ingredients

Scale

100 g (zamrznjenih) borovnic
2 žlici chia semen
nekaj kapljic limoninega soka
2 žlici javorjevega sirupa (po želji)


Instructions

  1. Skuhaj sadje: Borovnice stresi v kozico in kuhaj toliko časa, da se zmehčajo, sok pa v veliki meri pokuha.
  2. Naredi marmelado: Nato dodaj chia semena, limonin sok in javorjev sirup in premešaj. Kuhaj še minuto, nato pa ogenj ugasni. Borovnice se bodo z ohlajanjem takoj začele želirati.
  3. Postrezi: Marmelado do konca ohladi, prenesi v steklen kozarček in hrani v hladilniku. Dobra bo približno teden do dva. A le, če bo zdržala tako dolgo!

Notes

Marmelado naredi s svežimi ali zamrznjenimi borovnicami, res ni razlike. Namesto borovnic lahko uporabiš tudi kakšno drugo jagodičevje.

Glede na izbiro sadja lahko dodajaš še začimbe po želji. Lahko dodaš kardamom ali pa cimet. Poskusi in se poigraj z okusi.

Marmelado lahko posladkaš z medom ali javorjevim sirupom, seveda glede na okus in želje.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

6 Comments

  1. Marmelado sem včeraj naredila in je top! Tako enostavna za pripravit in za res tako okusna, da je ne moreš nehati jesti. Vse pohvale!

  2. Pozdravljeni,
    Mene pa zanima kako dolgo lahko hranim to marmelado? In ali lahko uporabim sveze borobnive?
    Hvala za odgovor.

    • Živjo! Ja, lahko uporabiš tudi sveže. Jaz sem jo najdlje imela dva tedna in je bila čisto ok. Sicer pa poskusi. Itak lahko vedno narediš tudi svežo en-dva-tri, tako da ti je ni treba delat za čez vso zimo. Če imaš veliko svežih borovnic, jih zamrzni, pa potem porabi za to marmelado. 🙂 Upam, da sem ti pomagala. Uživaj v pripravi! Lp!

  3. Ojla
    Kaj je fora chie? A to je za ekstra okus al da je crunchy ?
    Ali pac tud brez lahko naredis pa ni razlike?
    Hvala 🙂

    • Živjo! Fora chia semen je, da marmelado želirajo. S pomočjo toplote nabreknejo in poskrbijo, da prej borovničeva omaka dobi strukturo marmelade. Brez chia semen dobiš super omako za na primer čez palačinke ali sladoled. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.