Slivova marmelada s cimetom

0 comments

Slivova marmelada je čudovita in moraš jo pripraviti! Ravno prav sladka in ravno prav kompaktna. Pa kako diši! Postopek priprave te marmelade lahko uporabiš za pripravo marmelade s katerim koli sadjem, priprava pa je resnično enostavna. V nadaljevanju izveš tudi, kako pripravit in sterilizirat kozarčke in kako marmelado uporabit.

Pravzaprav je ta marmelada, ki je na fotografiji, pripravljena s krehlji. Krehlj, bolj poznani kot špincelj, je ena najstarejših vrst sliv. Drevo boooogato obrodi, sadeži pa so sladki. Imamo ga doma pri starših v sadovnjaku in fotr je bil seveda zelo vesel, da sem se odločila iz njih naredit marmelado. Sem mu obljubila vsaj en kozarček in s palačinkami mu bo nadvse všeč, sem prepričana!

Marmelade so čudovite, sploh takšne, ki niso preveč sladke in ki so mazljive. Trdih, presladkih marmelad res ne maram. Imam pa v #SitFitSi zbirki že dve odlični marmeladi in obe sta fantastični:

Vem, da sta obe malenkost nenavadni, zato je bil res že čas, da v zbirko marmelad umestim še tako pravo, tradicionalno marmelado. Poleg slivove bi bila bolj tradicionalna le še marelična. A ta morda pride na vrsto kdaj kasneje.

Priprava slivove marmelade je enostavna:

 1. izberi sadje – izberi zrelo sadje, ki je sočno in sladko – tako bo treba dodati dosti manj sladkorja
 2. pripravi sadja – sadje dobro umij, odstrani peške in druge morebitne nepravilnosti
 3. pripravi kozarčke – izberi le tiste s pokrovčki, ki se dobro prilegajo, nato jih dobro umij in posuši
 4. steriliziraj kozarčke – kozarčke in pokrove postavi na pekač in “peci” vsaj 15 minut v pečici, ogreti na 100°C, saj bo tako marmelada bolj obstojna in se ne bo pokvarila
 5. sadje mariniraj – sadju dodaj sladkor in pusti, da nekaj časa počiva – najboljše čez noč, lahko pa tudi le pol ure
 6. sadje spasiraj – zmehčano sadje stresi v posodo in ga spasiraj v tako gladko zmes, kot ti je všeč – lahko pustiš tudi koščkasto, če ti je tako všeč
 7. marmelado začini – v marmelado dodaj sestavine (začimbe, dišavnice …) , ki jo bodo naredile še bolj fantastično – jaz sem tokrat dodala cimet in rum
 8. marmelado skuhaj – marmelado zavri, nato pa kuhaj približno 15 minut, odvisno od količine sladkorja in mehkobe sadja
 9. marmelado ustekleniči – nujno še vročo marmelado previdno prenesi v nujno še vroče kozarčke – najboljše, da kar z zajemalko – pazi, ker so vroči kozarčki in tudi marmelada
 10. marmelado pokrij – kozarčke dobro zapri s pokrovčki – ko jih zapreš, naj se nujno naredi vakuum – to preveri tako, da jo nekaj trenutkov zatem, ko jo dobro zapreš, poskusi odpreti – če se ne bo odprla zlahka, je vakum dober, marmelada pa bo tako obstojna še več mesecev
 11. marmelado ohladi – če so tako delale naše babice in mame, je edino pametno, da marmelado ohladimo tako kot one – pokrite z deko pusti ohlajati se čez noč

Čeprav korakov priprave ni malo, je priprava resnično enostavna. Najbolj zamudni del je pravzaprav kar čiščenje sadja, lahko pa v tem postopku najdeš malo sprostitve in zen trenutkov, kajne? Naj bo tvoja največja motivacija dejstvo, da ti bo na koncu na voljo slastna domača marmelada! Pa še koristno porabiš vse to sadje, ki ga je sedaj na razpolago resnično veliko!

Za pripravo te marmelade sem uporabila sladkor Wiener Zucker, ki že sam vsebuje čisto vse, kar naredi dobro marmelado. Vsebuje sladkor, vsebuje želirno sredstvo in vsebuje kislino, ki poskrbi, da bo marmelada užitna še mnogo mesecev. Ker so te vrste sliv zeeelo sladke, sem uporabila razmerje 1:4, kar pomeni, da sem za 2 kilograma sadja uporabila 500 g sladkorja. Seveda je najboljše, da svoje sadje poizkusiš in dodaš sladkor glede na sladkobo sadja. Na embalaži tega sladkorja je sicer napisano razmerje 1:3, Wiener Zucker pa ima tudi sladkor za razmerje sadja in sladkorja 1:1.

Uporaba slivove marmelade

Najbrž ne potrebuješ veliko nasvetov, kako uporabiti to slastno marmelado.  Vseeno je tu še nekaj mojih idej:

Kakor koli se že odločiš uporabit to slivovo marmelado, prepričana sem, da ti bo super. Pripravi jo, res je slastna! Pa ne pozabi – lahko je tudi koristno novoletno darilo, ki ga lahko pripraviš za svojo družino in prijatelje že mesece vnaprej!

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z Wiener Zucker Slovenija.

SESTAVINE (za približno liter in pol marmelade)

 • 2 kg sliv
 • 500 g Wiener Zucker Slovenija 1:3
 • 0,5 dcl ruma
 • 2 žlički mletega cimeta
 • 1 žlička vanilijeve paste ali vanilijeve esence

PRIPRAVA

Sadje dobro splahki pod tekočo vodo, nato pa izkočiški. Predlagam, da v slivo ne zarežeš po robu, ampak na sredini. Tako bo koščica po sredi gledala ven in tako jo bo lažje odstraniti.

Seveda pa jo lahko zarežeš tudi po sredini, saj bo tako koščica gledala ven. Poiskusi nekaj metod in uporabi tisto, ki ti bo najbolj delovala. Nekaterim slivam je namreč lažje odstraniti peške, drugim malo težje.

Sadje prenesi v veliko skledo in jim umešaj sladkor.

Najprej nujno poskusi slive in dodaj toliko sladkorja, da ti marmelada na koncu ne bo presladka. Jaz sem uporabila razmerje 1:4 – torej na 2 kilograma izkočiščenih sliv sem uporabila 500 g sladkorja. Sicer je na embalaži tega sladkorja napisano razmerje 1:3. Morda je prav zaradi tega moja marmelada bolj tekoča, a je vseeno fenomenalna! Sicer pa imajo pri Wiener Zucker na voljo tudi sladkor za razmerje sadje: sladkor 1:1. A tega uporabi za reeeees kislo sadje! Sadje pusti počivati s sladkorjem vsaj pol ure, idealno pa kar čez noč. Tako sadje zaradi družbe sladkorja izpusti svoje naravne sokove, da ti med kuhanjem marmelade ne bo treba dodajati dodatne tekočine.

Preden začneš marmelado kuhati, pripravi kozarčke. Uporabi le kozarče s pokorovom, ki dobro tesni. Kozarčke in pokrove dobro umij in posuši. Nato jih razporedi na pekač in steriliziraj v pečici. “Peci” jih vsaj 15 minut v pečici, ogreti na 100°C.

Zmehčano sadje pretresi v velik lonec in ga postavi na štedilnik. Sadje nato spasiraj s paličnim mešalnikom. Če imaš lonec, ki bi se s takim postopkom uničil, spasiraj sadje kje drugje. Sadju nato dodaj cimet, rum in vanilijevo pasto in premešaj. Kuhaj še približno 10-15 minut.

Če je marmelada kuhana, preveri s temle trikom. Na mrzel krožnik – lahko da daš tudi v skrinjo za nekaj minu – daj žličko marmelade. Če je tako gosta, da ostane ločena, če po njej podrgneš s prsom, je pripravljena.

Skuhano marmelado še vročo kar takoj prenesi v vroče kozarčke. Zelo previdno, ker bo oboje vroče! Marmelade naj bo do približno 1 cm od roba. Če ti je rob med prelivanjem marmelade uspelo popacati, ga obriši z mokro papirnato brisačko.

Nato kozarčke dobro pokrij s pokrovom. Da res dobro tesni in da se je naredil vakuum, naredi naslednji preizkus – minuto potem, ko na kozarček privije pokrov, poskusi marmelado nežno odpreti. Če se ne odpre zlahka, je vakum prijel in marmelada bo odlično zavarovana še več mesecev.

Nato marmelado pokrij s dekco in postavi v kot kuhinje, kjer se bo lahko počasi hladila še ves dan in celo noč. Naj se kar v miru ohladi na sobno temperaturo, ves čas naj bo pokrita. Nato marmelado hrani v hladnem temnem prostoru.

Če uporabiš Wiener Zucker z razmerjem 1:3 naj bi bila marmelada ok še vsaj pol leta, če pa uporabiš razmerje 1:1, pa naj bi bila ok še celo leto. Marmelado nato uporabljaj na najbolj slastne načine, ki se jih lahko domisliš. Odprto pa hrani v hladilniku. Njam!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.