Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Domača slivova marmelada s cimetom in rumom


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 45 minut
  • Yield: za približno 1,5 l marmelade

Description

Doma pripravljena slivova marmelada je čudovita in moraš jo poskusit. Ravno prav sladka je in ravno prav kompaktna. Pa kako diši! V nadaljevanju opisan postopek priprave marmelade lahko uporabiš za pripravo marmelade s katerim koli sadjem, priprava pa sploh ni zapletena. V nadaljevanju si preberi še, kako pripraviti in sterilizirati kozarčke in kako marmelado porabiti.


Ingredients

Scale

2 kg sliv
500 g Wiener Zucker Slovenija 1:3
0,5 dcl ruma
2 žlički mletega cimeta
1 žlička vanilijeve paste ali vanilijeve esence


Instructions

  1. Pripravi sadje: Sadje dobro splahki pod tekočo vodo, nato pa izkočiški. Predlagam, da v slivo ne zarežeš po robu, ampak na sredini. Tako bo koščica po sredi gledala ven in tako jo bo lažje odstraniti. Poiskusi nekaj metod in uporabi tisto, ki ti bo najbolj delovala. Nekaterim slivam je namreč lažje odstraniti peške, drugim malo težje.
  2. Dodaj sladkor: Sadje prenesi v veliko skledo in jim umešaj sladkor. Najprej nujno poskusi slive in dodaj toliko sladkorja, da ti marmelada na koncu ne bo presladka. Jaz sem uporabila razmerje 1:4 – torej na 2 kilograma izkočiščenih sliv sem uporabila 500 g sladkorja. Sicer je na embalaži tega sladkorja napisano razmerje 1:3. Sadje pusti počivati s sladkorjem vsaj pol ure, idealno pa kar čez noč. Tako sadje zaradi družbe sladkorja izpusti svoje naravne sokove, da ti med kuhanjem marmelade ne bo treba dodajati dodatne tekočine.
  3. Steriliziraj kozarčke: Preden začneš marmelado kuhati, pripravi kozarčke. Uporabi le kozarčke s pokorovom, ki dobro tesnijo. Kozarčke in pokrove dobro umij in posuši. Nato jih razporedi na pekač in steriliziraj v pečici. “Peci” jih vsaj 15 minut v pečici, ogreti na 110°C.
  4. Sadje spasiraj in skuhaj: Zmehčano sadje pretresi v velik lonec in ga postavi na štedilnik. Sadje nato spasiraj s paličnim mešalnikom. Če imaš lonec, ki bi se s takim postopkom uničil, spasiraj sadje kje drugje. Sadju nato dodaj cimet, rum in vanilijevo pasto in premešaj. Kuhaj še približno 10-15 minut.
  5. Preveri: Če je marmelada kuhana, preveri s temle trikom. Na mrzel krožnik – lahko ga daš tudi v skrinjo za nekaj minut – daj žličko marmelade. Če je tako gosta, da ostane ločena, če po njej podrgneš s prsom, je pripravljena.
  6. Marmelado vloži: Skuhano marmelado še vročo kar takoj prenesi v vroče kozarčke. Zelo previdno, ker bo oboje vroče! Marmelade naj bo do približno 1 cm od roba. Če ti je rob med prelivanjem marmelade uspelo popacati, ga obriši z mokro papirnato brisačko. Nato kozarčke dobro pokrij s pokrovom. Da res dobro tesni in da se je naredil vakuum, naredi naslednji preizkus – minuto potem, ko na kozarček privije pokrov, poskusi marmelado nežno odpreti. Če se ne odpre zlahka, je vakum prijel in marmelada bo odlično zavarovana še več mesecev.
  7. Marmelado ohladi: Nato marmelado pokrij s dekco in postavi v kot kuhinje, kjer se bo lahko počasi hladila še ves dan in celo noč. Naj se kar v miru ohladi na sobno temperaturo, ves čas naj bo pokrita. Nato marmelado hrani v hladnem temnem prostoru.

Notes

Če uporabiš Wiener Zucker z razmerjem 1:3 bi morala biti marmelada ok še vsaj pol leta, če pa uporabiš razmerje 1:1, pa bo ok še celo leto.

Marmelado uporabljaj na najbolj slastne načine, ki se jih lahko domisliš. Odprto hrani v hladilniku.

  • Prep Time: 30 minut
  • Cook Time: 15 minut