Čili marmelada

0 comments

Čili marmelada

Letos sem prvič pripravila čili marmelado, ki me je popolnoma navdušila. Ko jo poskusiš, najprej začutiš vso sladkobo marmelade, potem pa postopoma rahlo pekočino. Čili marmelada je odlična na siru, ki ga položiš na kruh. Res je prava poslastica za vse ljubitelje pekočega.

Nisem še odkrila vseh načinov uporabe te slastne marmelade, za sedaj sem jo poskusila le na siru s kruhom in lahko rečem le to, da je sira in kruha prehitro zmanjkalo. Tale marmelada je res odlična.

Čeprav je priprava kar dolgotrajna – vsa tekočina iz paradižnikov se mora najprej pokuhati in šele potem sladkor zmes spremeni v marmelado – se čakanje in mešanje splača.

Domen approves!

SESTAVINE

  • 1 kg paradižnikov
  • 8 svežih feferonov
  • 1 žlička čili kosmičev
  • 6 strokov česna
  • 1 limona – naribana lupinica in sok ene limone (ali žlička limoninove trave)
  • 1 velik kos svežega ingverja
  • 2 dcl rdečega vinskega kisa
  • 600 g sladkorja
  • 1 žlička janeža

Čili marmelada

PRIPRAVA

Paradižnik nareži in zmiksaj v mikserju ter pire zlij v večjo kozico. Ingver olupi in naribaj.

Česen, ingver, na kolobarje narezane in še prej pod vodo splaknjene in osušene sveže feferone ter naribano limonino lupino in njen sok daj v mikser in zmiksaj. Dodaj še nekaj kisa, da se bo lažje mlelo. Tudi to potem prelij v kozico k paradižnikovemu pireju.

V kozico zlij še preostali kis, dodaj sladkor, janež in čili kosmiče in kuhaj približno dve uri – kuhaj toliko časa, da se vsa tekočina iz paradižnikov ukuha in da sladkor marmelado zgosti.

Čili marmelada

Gosto marmelado prelij v sterilizirane steklene kozarčke in še vroče pokrij. Ohlajaj jih na kuhinjskem prtu, da se popolnoma ohladijo, potem pa jih shrani v omaro. Odprto marmelado hrani v hladilniku.

Sendvič s čili marmelado in sirom

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.