Description
Če imaš doma sous vide napravico ali pa si je želiš, pa ne veš še točno, kaj z njo, potem je ta recept pravi zate. Večina ljudi misli, da je sous vide – torej počasno kuhanje v vodi – le za goveje zrezke, oziroma rib-eye, pa to ni čisto res. Na sous vide način lahko pripraviš tudi najbolj sočno, ravno prav krhko in neverjetno odlično ribo. Tole je božansko!
Ingredients
- 440 g trske (oz. polenovke) (ali lososa)
- 4 koščki masla
- 1 žlička soli
- 1 žlička česna v prahu
- 1/2 žličke popra
- 1 limona (limonina lupinica in nekaj rezinic limone za postrežbo)
- svež peteršilj za postrežbo
- kuskus za postrežbo (60 g na osebo)
- motovilec za postrežbo (kolikor ti srce poželi)
Instructions
- Priprava ribe in vrečke: Ribje fileje na obeh straneh dobro začini s soljo, poprom in česnom v prahu, nato pa jih položi drug ob drugega v vrečko za sous vide pripravo. Na vrh filejev položi na manjše koščke narezano maslo. Vrečko prepogni in odstrani čim več zraka, da dobiš vakum, nato pa jo v celoti zapri.
- Souse vide kuhalnik: Na večjo posodo pritrdi nosilec za sous vide palični kuhalnik. Tega nato vstavi v držalo. Dolij vodo – pazi na oznako min in max na palici! Priporočam, da je vode nekje na sredini. Palični kuhalnik vključi v elektriko in nastavi temperaturo na 60°C in čas na 45 minut – kako, si poglej v videu! V vodo nato položi vrečko z ribo. Ko se bo voda segrela, bo zapiskalo in začel se bo odštevati čas 45 minut.
- Končano kuhanje: Ko bo čas potekel, bo zapiskalo. Palični kuhalnik sous vide izključi iz elektrike, vzemi iz posode, pobriši in pusti, da se popolnoma posuši, nato pa ga shrani do naslednjič. Vrečko z ribo previdno vzemi iz posode, nato pa iz vrečke vzemi še ribo. Iz vrečke na ribo zlij še božansko masleno omako. Na fileje naribaj nekaj sveže limonine lupinice in sesekljan svež peteršilj.
- Postrežba: Ribo postrezi na kuskusu, dodaj motovilec v solati in prelij z veliko maslene omake. Pred uživanjem ribo pokapaj še z nekaj limoninega soka. Uživaj!
Notes
Odlična priloga je kuskus. Za osebo potrebuješ 60 g nekuhanega kuskusa. Tega položi v skledico, malenkost posoli, po želji dodaj nekaj kapljic olivnega olja, prelij z 1,5 kratnikom vrele vode (za 60 g torej 90 g vrele vode), pokrij in počakaj nekaj minut in nato je kuskus pripravljen.
Motovilec operi, osuši in začini z oljem, limoninim sokom in nekaj soli.
- Prep Time: 5 minut
- Cook Time: 45 minut