Če imaš doma sous vide napravico ali pa si je želiš, pa ne veš še točno, kaj z njo, potem je ta recept pravi zate. Večina ljudi misli, da je sous vide – torej počasno kuhanje v vodi – le za goveje zrezke, oziroma rib-eye, pa to ni čisto res. Na sous vide način lahko pripraviš tudi najbolj sočno, ravno prav krhko in neverjetno odlično ribo. Tole je božansko!
Ker sem sous vide kuhalnik dobila nedavno in grillanje zunaj še ne pride v poštev, sem poskusila na sous vide način pripraviti ribo. Ker je po kuhanju ni treba čisto nič popeči, kot bi to morala narediti z zrezki, je riba idealna izbira za hladne mesece. Neverjetno je, kako zelo odlična in sočna je riba in kako polnega okusa je. Saj ni čudno, če pa se riba kuha le v lastnih sokovih, nekaj začimbah in maslu. Itak pa velja, da je vse, kar se dotakne masla, avtomatično za 100x boljše.
Če morda še ne veš, kaj je sous vide način kuhanja, naj ti pomagam. To je počasno kuhanje na določeni temperaturi, kjer se hrana kuha v za to določeni vrečki – mora biti za sous vide, da se med kuhanje ne izločajo kakšni plastični mikro delci – in zato hrana ne izgublja na hranljivih sestavinah, saj ni podvržena ne vodi in ne vročemu zraku. Ko kupiš sous vide zadevico, dobiš sous vide kuhalnik, ki je pravzaprav taka debelejša palica, ki obenem oddaja tolpoto, ves čas meri temperaturo vode in odšteva čas kuhanja. Dobiš tudi držalo za to palico, ki jo lahko naviješ na posodo ter seveda navodila in recepte. Jaz sem za pripravo uporabila kar veliko posodo za kuhanje juh.
Ta napravica bi bila pravzaprav odlična na dopustu, če kampiraš ali pa v kakšnih apartmajih ali kočah. Potrebuješ le dostop do elektrike, dovolj veliko posodo, vrečke za sous vide kuhanje ter samo sestavino, ki jo misliš pripraviti. Ne potrebuješ štedilnika ali pečice. Prav priročno.
Za ta recept sem torej izbrala ribo in z njo dobila odlično ribjo poslastico.
Poglejva, kaj vse sem potrebovala za ta recept:
- RIBO: Tokrat sem uporabila trsko oziroma polenovko, ker je lep konkretni kos ribe. Je odličnega okusa in se po pripravi prav lepo drobi. Kupila sem kar zamrznjene fileje trske, sem pa videla, da jih imajo tudi sveže v ribarnici. Pred pripravo sem jih odtajala, lahko bi pa uporabila kar še zamrznjene, le 15 minut dlje bi jih kuhala. Če trske ne najdeš, priporočam lososa.
- ZAČIMBE: Čisto osnovne in enostavno dostopne. Uporabila sem sol, poper in česen v prahu. Več zaradi nežnosti ribe ne potrebuješ! Lahko bi uporabila tudi strok ali dva svežega naribanega česna.
- MASLO: Aah, vse, kar se dotakne masla, je 100x boljše. Ker se riba kuha v vrečki, med kuhanjem spusti le svoje lastne sokove in ko se ti premešajo z maslom …. uf, božansko!
- LIMONA: Po kuhanju, ko ribo že vzameš iz vrečke in jo preneseš na krožnik ter preliješ z božanskimi sokovi, ribo odišavi in osveži z naribano limonino lupinico. Veš, kako diši! Pred postrežbo pa ribo lahko malenkost pokapaš še z nekaj limoninega soka. Noro dobro!
- PETERŠILJ: Za še več svežine in božanske vonjave ter lepši izgled, pa ribo pred postežbo potresi z nekaj sveže sesekljanega peteršilja. Wow. Tako lepo!
Ribo sem postregla še z nežnim kuskusom in motovilčevo solato. Ti rečem, da je bil ta obrok eden najboljših v tistem tednu! Tako zelo mi je bilo všeč, da mislim popolnoma enak obrok narediti še večkrat to leto. Tako dobro in tako enostavno. Pa še navdušujoče povrhu.
Priprava ti vzame malenost časa, ampak se splača. Itak, pa lahko po začetni nekajminutni pripravi delo prepustiš sous vide kuhalniku, ti pa pol ure počneš nekaj drugega. Taka riba se kuha 45 minut na 60°C. Zato si skupaj vzemi slabo uro za pripravo. Ribo začini, položi v vrečko, dodaj maslo in daj v posodo. Ta naj potem kuha 45 minut, ti pa pol ure počni nekaj drugega, zadnjih 15 pa pripravi kuskus in solato. Res ni zapleteno.
Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.
Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Sledi kratek slikovni prikaz priprave, natančne količine sestavin pa najdi na dnu strani.
Ribo najprej na obeh straneh začiniš s soljo, poprom in česnom v prahu, nato pa jo položiš v vrečko, dodaš maslo in vrečko zapreš. Najboljše je narediti čim boljši vakum, da vrečka med kuho ne priprava na površje. Jaz sem zrak iz vrečke dobro odstranila kar ročno, sem pa že naročila več vrečk in napravico za izsesanje zraka.
Nato na večjo posodo pritrdi nosilec za sous vide palični kuhalnik. Tega nato vstavi v držalo. Dolij vodo – pazi na oznako min in max na palici! Priporočam, da je vode nekje na sredini. Palični kuhalnik vključi v elektriko in nastavi temperaturo na 60°C in čas na 45 minut – kako, si poglej v videu! V vodo nato položi vrečko z ribo. Ko se bo voda segrela, bo zapiskalo in začel se bo odštevati čas 45 minut.
Ko bo čas potekel, bo zapiskalo. Palični kuhalnik sous vide izključi iz elektrike, vzemi iz posode, pobriši in pusti, da se popolnoma posuši, nato pa ga shrani do naslednjič. Vrečko z ribo previdno vzemi iz posode, nato pa iz vrečke vzemi še ribo. Iz vrečke na ribo zlij še božansko masleno omako.
Na fileje naribaj nekaj sveže limonine lupinice in sesekljan svež peteršilj.
Ribo postrezi na kuskusu, dodaj motovilec v solati in prelij z veliko maslene omake. Pred uživanjem ribo pokapaj še z nekaj limoninega soka. Uživaj!

Na sous vide pripravljena riba v masleni omaki
- Total Time: 50 minut
- Yield: 2-4 osebe 1x
Description
Če imaš doma sous vide napravico ali pa si je želiš, pa ne veš še točno, kaj z njo, potem je ta recept pravi zate. Večina ljudi misli, da je sous vide – torej počasno kuhanje v vodi – le za goveje zrezke, oziroma rib-eye, pa to ni čisto res. Na sous vide način lahko pripraviš tudi najbolj sočno, ravno prav krhko in neverjetno odlično ribo. Tole je božansko!
Ingredients
- 440 g trske (oz. polenovke) (ali lososa)
- 4 koščki masla
- 1 žlička soli
- 1 žlička česna v prahu
- 1/2 žličke popra
- 1 limona (limonina lupinica in nekaj rezinic limone za postrežbo)
- svež peteršilj za postrežbo
- kuskus za postrežbo (60 g na osebo)
- motovilec za postrežbo (kolikor ti srce poželi)
Instructions
- Priprava ribe in vrečke: Ribje fileje na obeh straneh dobro začini s soljo, poprom in česnom v prahu, nato pa jih položi drug ob drugega v vrečko za sous vide pripravo. Na vrh filejev položi na manjše koščke narezano maslo. Vrečko prepogni in odstrani čim več zraka, da dobiš vakum, nato pa jo v celoti zapri.
- Souse vide kuhalnik: Na večjo posodo pritrdi nosilec za sous vide palični kuhalnik. Tega nato vstavi v držalo. Dolij vodo – pazi na oznako min in max na palici! Priporočam, da je vode nekje na sredini. Palični kuhalnik vključi v elektriko in nastavi temperaturo na 60°C in čas na 45 minut – kako, si poglej v videu! V vodo nato položi vrečko z ribo. Ko se bo voda segrela, bo zapiskalo in začel se bo odštevati čas 45 minut.
- Končano kuhanje: Ko bo čas potekel, bo zapiskalo. Palični kuhalnik sous vide izključi iz elektrike, vzemi iz posode, pobriši in pusti, da se popolnoma posuši, nato pa ga shrani do naslednjič. Vrečko z ribo previdno vzemi iz posode, nato pa iz vrečke vzemi še ribo. Iz vrečke na ribo zlij še božansko masleno omako. Na fileje naribaj nekaj sveže limonine lupinice in sesekljan svež peteršilj.
- Postrežba: Ribo postrezi na kuskusu, dodaj motovilec v solati in prelij z veliko maslene omake. Pred uživanjem ribo pokapaj še z nekaj limoninega soka. Uživaj!
Notes
Odlična priloga je kuskus. Za osebo potrebuješ 60 g nekuhanega kuskusa. Tega položi v skledico, malenkost posoli, po želji dodaj nekaj kapljic olivnega olja, prelij z 1,5 kratnikom vrele vode (za 60 g torej 90 g vrele vode), pokrij in počakaj nekaj minut in nato je kuskus pripravljen.
Motovilec operi, osuši in začini z oljem, limoninim sokom in nekaj soli.
- Prep Time: 5 minut
- Cook Time: 45 minut