Description
Ta slasten zavitek pripravi v dobre pol ure in s skoraj nič pekovskega znanja. Za hitro pripravo uporabi listnato testo, zamrznjene (sveže so preveč dragocene!) borovnice, malo skute, nekaj sladkorja in začimb ter (cimetove) piškote. Tako dobro in tako zelo enostavno!
Ingredients
Scale
- 1 zavitek listnatega testa
- 150 g žlice skute
- 80 g kisle smetane ali grškega jogurta
- 1 zavitek Kotányi vanilijevega sladkorja
- 1 žlička Kotányi cimeta
- 1 žlička naribane limonine lupinice
- 200 g (zamrznjenih) borovnic
- 4 žlice sladkorja v prahu
- 100 g (Spekulaas) cimetovih piškotov
- 1 razžvrkljano jajce ali 2 žlici stopljenega masla za premaz pred peko
Instructions
- Pečica: Pečico segrej na 210°C (segrevanje zgoraj in spodaj, izogni se vantilaciji).
- Skutni namaz: Skuto, kislo smetano, vanilijev sladkor in naribano limonino lupinico zmešaj v kremni namaz.
- Borovnice: Borovnice zmešaj z dvema žlicama sladkorja v prahu. Prilagodi kislosti borovnic in tvojemu okusu.
- Obložitev zavitka: Listnato testo vzemi iz embalaže in odvij. Če ni na papirju za peko, ga položi na papir za peko. Na polovico vertikalno namaži skutni namaz, pusti približno 2 centimetra roba. Na skutni namaz razporedi borovnice – če so vmes spustile nekaj soka, tega kar pusti v skodelici. Na borovnice razdrobi piškote.
- Zavijanje zavitka: Nenamazan del testa prepogni čez obložen del in s prsti pritisni skupaj, da med peko ne bo puščalo. Robove (vse tri – dva ožja in en daljši) s prsti previdno prepogni, nato pa zavitek obrni, da bodo vsi prepognjeni deli na dnu.
- Peka: Zavitek s papirjem za peko previdno prenesi na pekač. Premaži ga z razžvrkljanim jajcem ali stopljenim maslom in enakomerno prepikaj z zobotrebcem, da bo vroč zrak v zavitku med peko uhajal čez luknjice in ne po počil. Pekač postavi v ogreto pečico za približno 30 minut ali kakšno minuto dlje – toliko časa, da se lepo zlato obarva.
- Okras: Pečen zavitek previdno vzemi iz pečice, počakaj, da se ohladi – vsaj 15 minut – nato pa potresi s sladkorjem v prahu in nareži. Njam!
- Prep Time: 5 minut
- Cook Time: 30 minut