Odličen borovničev zavitek s skuto

0 comments

Ta slasten zavitek pripravi v dobre pol ure in s skoraj nič pekovskega znanja. Za hitro pripravo uporabi listnato testo, zamrznjene (sveže so preveč dragocene!) borovnice, malo skute, nekaj sladkorja in začimb ter (cimetove) piškote. Tako dobro in tako zelo enostavno!

So zavitki, ki se usedejo v spomin. Ta z borovnicami, skuto in piškotki je že eden izmed njih. Zakaj le bi jedli le jabolčne in skutine zavitke (ki so sicer čisto čudoviti)?!

Za pripravo tega zavitka ne potrebuješ veliko pekovskega znanja. Znati moraš mešati stvari, odvijati stvari in prižgati pečico. Bolj enostavno skoraj ne gre! Vseeno pa si za še lažjo pripravi poglej fotke priprave in kratek video. Ni šans, da ne uspe!

Ta slasten zavitek je pripravljen z naslednjimi sestavinami:

  • LISTNATO TESTO – Tradicionalno se za zavitke uporablja vlečeno testo in vsekakor je z vlečenim testom zavitek res dober. Vednarle pa lahko za lažjo in hitrejšo pripravo uporabiš kar listnato testo. Uporabi že zvaljano testo, ki ga najdeš v hladilniku trgovin. Izberi tistega, ki ga pripravijo z maslom ali pa tistega, ki ga pripravijo z oljem. Sicer je tisti z maslom boljši zate, vendarle pa itak najbrž ne uporabljaš listnatega testa vsak dan in je tisti, pripravljen z oljem čisto ok. Pred uporabo ga le vzemi iz embalaže in odvij. Ponavadi ga prodajajo zavitega v papir za peko. Pa še opozorilo, poglej, da vzameš pravokotno testo in ne okroglega, ki je namenjen za pite. Ponavadi piše na embalaži.
  • BOROVNICE – Za zavitke in skoraj vsakršna peciva, ki jih pečeš, so zamrznjene borovnice popolnoma v redu. Zakaj bi uporabili sveže borovnice, ki so dosti bolj drage?! Seveda pa uporabi sveže, če jih imaš veliko in če si mojster nabiranja borovnic.
  • SKUTA IN KISLA SMETANA – Skuta poskrbi za sočnost in lepo poveže vse ostale sestavine, poskrbi pa tudi za dober delež beljakovine. Najboljše je, če uporabiš pasirano, lahko pa dobro premešaš tudi nepasirano skuto. V receptu je tudi kisla smetana, ki pa jo lahko nadomestiš z grškim jogurtom.
  • PIŠKOTI – V tradicionalnih zavitkih najdemo na maslu popečene drobtine. Da prihraniš na času in potrpljenju, tukaj uporabi kar piškote. Namen njih je, da popijejo odvežno tekočino borovnic, da se nam zavitek ne razleze in da ni pocast. Ko sem prvič testirala ta zavitek sem imela doma cimetove piškote Speculaas in wow, kakšni okusi? V tem zavitku bom vedno uporabila le te! Cimet je čudovit z borovnicami, zato so posledično seveda odlični tudi cimetovi piškoti. Seveda pa lahko uporabiš tudi katere koli druge. Pazi le, da se lepo zdrobijo. Jaz jih zdrobim kar z rokami, tako da imam nekaj v prah zdrobljenih piškotov in nekaj mini koščkov piškotov. Najboljša stran piškotov je poleg okusa še čudovita kremnost, ki nastane, ko se piškoti napijejo borovničevega soka. Njam!
  • AROMATIKI IN SLADKOR – Seveda imajo vse sladice tudi nekaj sladkorja in drugih aromatik. Sicer se ne bi imenovale sladice, kaj ni tako? V skutino zmes dodaš nekaj cimeta in vanilijev sladkor, k borovnicam pa še nekaj sladkorja v prahu. Sladkor pri borovnicah prilagodi sladkosti borovnic in tvojemu okusu. Za svežino in tisti wow okus pa dodaš še malo limonine lupinice, ki sladico prav neverjetno osveži.
  • PREMAZ – Da je skorjica zavitka lepo hrustljava in zlato obarvana, ga moramo pred peko namazati. Najboljši izbiri sta razžvrkljano jajce ali še bolje le stopljeno maslo. Uporabi, kar ti bolj ustreza.

Vidiš? Mininalno sestavin, le dobre pol ure za celotno pripravo in tako impresivna sladica. Kdo bi se ji lahko uprl?!

Priprava je resnično enostavna:

  1. Zmešaš skutin namaz.
  2. Odišaviš borovnice.
  3. Testo odviješ.
  4. Testo namažeš s skuto, dodaš borovnice in zdrobljene piškote.
  5. Zavitek zaviješ.
  6. Zavitek spečeš.
  7. Počakaš, da se zavitek malenkost ohladi, ga posipaš s sladkorjem in poješ. Njam!

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Preden pogledava, kaj potrebuješ in kako se pripravi, pa še nekaj idej za čudovite recepte z borovnicami:

Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Pozor, natančne količine in korake priprave najdi na dnu strani.

Najprej pripravi borovnice in skutin namaz.

Nato pa odvij testo, ga obloži s sestavinami, nato pa previdno zavij in speci.

Ko se ohladi, ga posuj s sladkorjem v prahu in nareži.

Samo poglej si no, kako čudovito sočen in mehak je zavitek v notranjosti. Oooh! TAKO DOBRO!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Odličen borovničev zavitek s skuto


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 35 minut
  • Yield: za 2-4 osebe 1x

Description

Ta slasten zavitek pripravi v dobre pol ure in s skoraj nič pekovskega znanja. Za hitro pripravo uporabi listnato testo, zamrznjene (sveže so preveč dragocene!) borovnice, malo skute, nekaj sladkorja in začimb ter (cimetove) piškote. Tako dobro in tako zelo enostavno!


Ingredients

Scale
  • 1 zavitek listnatega testa
  • 150 g žlice skute
  • 80 g kisle smetane ali grškega jogurta
  • 1 zavitek Kotányi vanilijevega sladkorja
  • 1 žlička Kotányi cimeta
  • 1 žlička naribane limonine lupinice
  • 200 g (zamrznjenih) borovnic
  • 4 žlice sladkorja v prahu
  • 100 g (Spekulaas) cimetovih piškotov
  • 1 razžvrkljano jajce ali 2 žlici stopljenega masla za premaz pred peko

Instructions

  1. Pečica: Pečico segrej na 210°C (segrevanje zgoraj in spodaj, izogni se vantilaciji).
  2. Skutni namaz: Skuto, kislo smetano, vanilijev sladkor in naribano limonino lupinico zmešaj v kremni namaz.
  3. Borovnice: Borovnice zmešaj z dvema žlicama sladkorja v prahu. Prilagodi kislosti borovnic in tvojemu okusu.
  4. Obložitev zavitka: Listnato testo vzemi iz embalaže in odvij. Če ni na papirju za peko, ga položi na papir za peko. Na polovico vertikalno namaži skutni namaz, pusti približno 2 centimetra roba. Na skutni namaz razporedi borovnice – če so vmes spustile nekaj soka, tega kar pusti v skodelici. Na borovnice razdrobi piškote.
  5. Zavijanje zavitka: Nenamazan del testa prepogni čez obložen del in s prsti pritisni skupaj, da med peko ne bo puščalo. Robove (vse tri – dva ožja in en daljši) s prsti previdno prepogni, nato pa zavitek obrni, da bodo vsi prepognjeni deli na dnu.
  6. Peka: Zavitek s papirjem za peko previdno prenesi na pekač. Premaži ga z razžvrkljanim jajcem ali stopljenim maslom in enakomerno prepikaj z zobotrebcem, da bo vroč zrak v zavitku med peko uhajal čez luknjice in ne po počil. Pekač postavi v ogreto pečico za približno 30 minut ali kakšno minuto dlje – toliko časa, da se lepo zlato obarva.
  7. Okras: Pečen zavitek previdno vzemi iz pečice, počakaj, da se ohladi – vsaj 15 minut – nato pa potresi s sladkorjem v prahu in nareži. Njam!
  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 30 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.